Tips voor het aanvragen van een visum

Als je op reis gaat kan het zijn dat je een visum nodig hebt om het land in te mogen. Binnen de Europese Unie is een identiteitskaart of paspoort meestal voldoende. Buiten Europa heb je vaker een visum nodig. De regels en procedures voor het aanvragen van een visum verschillen per bestemming. Soms regel je het aan de grens bij binnenkomst maar steeds vaker moet het voor vertrek worden aangevraagd. Wij delen dan ook graag een aantal handige tips om het felbegeerde stempeltje te krijgen.

Wat is een visum?

Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te mogen verblijven. Een visum bestaat uit een stempel die wordt aangebracht in het paspoort van de aanvrager. Deze toestemming wordt afgegeven door het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Een visum wordt altijd afgegeven voor een bepaalde tijd met een einddatum. Je kunt in de aangegeven periode in het land blijven en zal in principe moeten vertrekken voor de einddatum. In sommige landen heb je naast een visum ook een uitnodigingsbrief nodig, zoals bijvoorbeeld voor Cuba en Rusland.

visum tips

Waarom een visum nodig?

In het kort willen overheden graag weten wie hun land bezoekt. Maar het is ook handig te weten wat zij komen doen. Er bestaan visa on arrival (kan je bij aankomst op het vliegveld kopen), toeristenvisa, bezoekersvisa (voor bezoek aan familie of vrienden) en zakenvisa. Maar ook speciale werkvisa (worden maar door enkele landen uitgegeven, denk aan Australië en Canada) en transitvisa (om van een vliegveld over land door te gaan naar een grenspost, vaak met beperkte geldigheid).

Visumvrije landen voor Nederlandse burgers

Het Nederlandse paspoort is één van de gunstigste paspoorten ter wereld om vrij mee rond te reizen. Het biedt zonder visum toegang tot 174 van de 196 landen. Hiermee staan wij derde op de wereldranglijst van visumvrij reizen. Een leuke website om alle paspoorten te checken is https://www.passportindex.org/.

passportindex

De passportindex

Aanvragen van een visum

Om een visum te regelen moet je voor een aantal landen langs bij de betreffende ambassade in Den-Haag. Dit kun je zelf doen, maar er zijn ook talloze bureaus die dit uitstekend voor je kunnen regelen. De afweging is vaak de tijd die je erin wilt steken t.o.v. de bemiddelingskosten van een dergelijk bureau. Een van de bekendste bureaus is CT-visumdienst.nl; deze is relatief goedkoop en levert goede service.

persoonlijke tips visum

Heb je zelf handige tips voor het aanvragen van een visum? Laat het ons weten!

Tips voor alle visumaanvragen

Als je het visum gaat aanvragen, controleer dan onderstaande zaken. Niets zo frustrerend als een visumaanvraag doen die vervolgens wordt geweigerd.
• Vraag je visum ongeveer 30 dagen voor vertrek aan
• En voor de die-hard reizigers; Check of je paspoort ruimte biedt voor nieuwe visum stempels
• Kijk of er nog extra eisen worden gesteld (zo kom je bijvoorbeeld met een paspoort met een visum voor Israël sommige Arabische landen niet in)
• Controleer de geldigheid van je paspoort. Veel landen willen dat je paspoort minimaal 6 maanden na afloop van het visum nog geldig is.
• Denk er ook aan dat kinderen die naar het buitenland reizen, ongeacht de leeftijd, in het bezit moeten zijn van een eigen paspoort (of identiteitsbewijs).

Heb je ook handige tips voor het aanvragen van een visum? Stuur ons een reactie onderaan dit bericht. Thanks!

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!
  1. Pejter zegt:

    Ook handig is dat er steeds meer verschillende e-visums tegenwoordig zijn aan te vragen, dit zijn visums die je online kan aanvragen i.p.v. dat je naar een ambassade moet om een fysiek visum aan te vragen. Zo kwam ik er laatst achter toen ik informatie zocht over het visum van India dat dit land tegenwoordig ook een digitaal visum heeft.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>