Tips huurauto Canada

Canada staat al een tijdje onze bucketlist, en met jonge kinderen is een trip in het voorjaar naar westerse landen als Canada en Amerika prima te doen. Vliegen op Canada en dan met de huurauto de grens over naar de VS is geen probleem en er zijn geen kosten aan verbonden. Na onze reis hebben we een aantal goede tips voor je.

10 tips voor autohuur in Canada

One way autohuur

Ga je de vluchten boeken voor Canada en ben je van plan in de ene plaats aan te komen en vanuit een andere te vertrekken? Check dan eerst even of deze zogenaamde ‘one way’ ook met de huurauto mogelijk is en wat de kosten zijn. Ophalen op de luchthaven van Vancouver en weer inleveren op de luchthaven van Calgary is bijvoorbeeld kosteloos, terwijl vice versa en bij het ophalen of inleveren op een stadskantoor wel kosten gelden. One way autohuur binnen, van en naar Alaska is helemaal niet toegestaan.

Peyto Lake in Canada

Peyto Lake in Canada

Kies je eigen huurauto

Op de meeste Canadese luchthavens zie je choice locations. Dat betekent dat alle beschikbare huurauto’s uit de geboekte categorie op een rij zijn gezet, zodat je zelf een keuze kan maken. Je reserveert dus altijd een autocategorie, geen specifiek merk of model. Na registratie bij de verhuurbalie word je doorverwezen naar het juiste vak met alle beschikbare auto’s. Die zijn niet op slot, dus je kan ze van binnen en buiten keuren voordat je een keuze maakt. Welke zit, rijdt of oogt het best volgens jou? Je hoeft alleen nog de sleutels in het contact om te draaien en naar de check-out te rijden om het contract te ondertekenen.

De grens over naar de VS

Vliegen op Canada en dan met de huurauto naar de VS rijden of andersom? Geen probleem, want grensoverschrijding hoeft niet vooraf gemeld te worden. Er wordt gewoon een hokje op het huurcontract aangevinkt en er zijn geen kosten aan verbonden. Je kunt zelfs de huurauto in de VS inleveren in bijvoorbeeld Buffalo of Seattle, maar aan deze internationale one way zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Dat is wel alleen toegestaan met een hogere autocategorie dan ´economy´. De meest voorkomende internationale one ways zijn Vancouver – Seattle en Toronto – Buffalo.

Wist je trouwens dat je voor Amerika geen ESTA hoeft te regelen als je over land aankomt?

Rainbow Bridge, grensovergang Canada-VS

Rainbow Bridge, grensovergang Canada-VS

Jonger dan 25 en toch een auto huren?

De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Canada is 25 jaar. Ben je jonger? Dan kun je toch in een huurauto rondtoeren als je de minimumleeftijd verlaagt tot 21 jaar met het speciale Under Age (UA) pakket. Een auto huren onder 21 jaar is niet mogelijk. Tussen de 21 en 24 jaar betaal je een extra toeslag voor het huren van een auto.

Extra bestuurder

Een bijrijder is doorgaans niet inbegrepen in de prijs. Met de lange afstanden in Canada is een extra bestuurder prettig, zodat je kunt afwisselen. Bij het Additional Driver (AD) pakket is zo’n extra bestuurder al inbegrepen. Wel zo handig. Anders betaal je ter plaatste CAD 10 per dag per bestuurder.

Reserveer je autostoel of maxi-cosi vooraf

Wacht niet totdat je op de vakantiebestemming aankomt om dan pas naar een kinderstoel te vragen. Kinderzitjes zijn beperkt aanwezig bij autoverhuurders. Grote kans dus dat ze op zijn, zeker in het hoogseizoen. Meteen regelen wanneer je de huurauto reserveert dus! Geef dan ook door hoe oud je kind is, zodat de juiste kinderstoel voor zijn of haar leeftijd gereserveerd wordt. Reis je met een baby, dan kun je overwegen je eigen maxi-cosi mee te nemen, eventueel zelfs op het onderstel van de kinderwagen. Dit kun je over het algemeen gratis inchecken als ruimbagage. Of je rijdt ter plaatse meteen naar een Carrefour of Walmart om er een te kopen. Dat is bijna altijd goedkoper dan huren. Vind je zelf meenemen toch teveel gedoe of gesjouw met al je andere bagage, maar bang dat een stoeltje huren niet hygiënisch is? Neem dan een schone, universele kinderstoelhoes mee. Een hoes van badstof zit ook lekker koel en comfortabel.

kinderzitjes huurauto

Reserveer je autostoel of maxi-cosi vooraf

Voor één kinderzitje voor onze peuter betaalden wij 91,70 CAD (ong. € 65,-). Dat was overigens een prachtig ruime, en compleet nieuwe autostoel. Even wennen, maar uiteindelijk beter bevonden dan onze stoel thuis 😉

Extra accessoires huren

Het huren van een GPS is meestal erg prijzig, al snel bijna een tientje per dag. Je kunt beter je eigen navigatiesysteem meenemen en er eventueel voor vertrek een andere kaart op downloaden via internet. Wanneer je een auto reserveert in de winter, denk er dan aan om sneeuwkettingen bij te boeken. Die zijn over het algemeen niet in de standaard verhuur inbegrepen.

Ga voor een eerlijke tankregeling

In Canada heb je keuze uit verschillende tankregelingen. Let goed op dat je een eerlijke variant kiest en niet achteraf wordt geconfronteerd met onverwachte kosten. Bij Sunny Cars zit je altijd goed, zij bieden alleen klantvriendelijke tankregelingen aan:

  • Full-full (FF) – de tankregeling is vol-vol: je levert de auto in met dezelfde benzinestand als waarmee hij ‘m ophaalde
  • Full-paid (FP) – er is één gratis tank brandstof bij de huurprijs inbegrepen. Je haalt de huurauto met volle tank op en levert ‘m niet-afgetankt in. Je hoeft niets bij te betalen en mag de tank dus helemaal leegrijden
Huur een auto die groot genoeg is

We weten allemaal dat je met kinderen veel spullen bij je hebt. Zorg dat de auto die je huurt voldoende kofferruimte heeft. Door te kiezen voor een grotere autocategorie weet je ook zeker dat er achterin voldoende autogordels zijn. Onze tip: neem je eigen auto als uitgangspunt, dan zit je ál-tijd goed!

Onze keus: een Fullsize Standard (Dodge Charger of gelijkwaardig), waarbij we uiteindelijk de keuze hadden uit een Nissan Altima, KIA of een soort jeep-achtige.

Nissan Altima

Onze Nissan Altima, New York State

Anders dan we gewend zijn

Wil je rechtsaf slaan dan hoef je niet te wachten voor rood, tenzij staat aangegeven “no right turn on red”. Stilstaande schoolbussen met de knipperlichten aan mag je nooit inhalen. Dit geldt niet alleen als je achter de bus rijdt, maar ook voor het tegemoetkomend verkeer (als er geen gescheiden banen zijn). Kinderen steken over omdat zij gewend zijn dat auto’s ten alle tijde moeten stoppen. Tanken doe je niet langs de snelweg, maar bij de afrit of in het dorp. De gemiddelde prijs is nu $ 1 per liter (€ 0,65), een lachertje natuurlijk als je het vergelijkt met de Nederlandse prijzen. Maar uiteraard zijn hier de afstanden veel groter en slurpen die grote bakken ook meer.

schoolbus vs

Stilstaande schoolbussen met rode knipperlichten mag je nooit inhalen

Onze ervaring met de huurauto in Canada

Bijna dagelijks vertrekken er meerdere vluchten van onder andere Air Transat, KLM en Delta vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar diverse steden in Canada. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om een autorondreis vanuit deze luchthavens in Canada te beginnen. Wij huurden onze auto bij Sunny Cars, al jaren een van de grootste onafhankelijke Europese aanbieders in autohuur. Als je dit doet vanuit Nederland, dan krijg je Nederlandse contractvoorwaarden, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Sunny Cars biedt ook in Canada hun standaard all-in product aan (goed verzekerd en geen eigen risico), zodat je er zorgeloos kan rondtoeren. Bovendien mag je met je huurauto een onbeperkt aantal kilometers crossen. Andere verhuurders hanteren wellicht andere voorwaarden, bekijk dit even van te voren!

Autoroutes Canada

Om je de leukste plekjes te laten ontdekken tijdens de vakantie in Canada verzamelt Sunny Cars routebeschrijvingen die geschreven zijn door reisjournalisten. Deze guides staan vol suggesties voor leuke autoroutes en geven tips en ideeën om Canada te ontdekken met een huurauto.

Heb je een vraag over autohuur in Canada? Een tip die je hier niet tussen ziet staan? Of een suggestie voor een leuke autoroute? Laat het ons weten via een reactie!

Sunny Roadtrippers

Dionne

Voel jij ook die continue reishonger? Ondanks de drang nieuwe plekken te ontdekken en nieuwe mensen te ontmoeten, ben ik graag zuinig op onze aardbol en fan van duurzaam toerisme. Ik deel graag mijn ervaringen met je!

Latest posts by Dionne (see all)

  1. Marcel zegt:

    Wij willen graag gaan tentcamperen in Canada. In de voorwaarden van Sunny Cars zag ik dat je op geasfalteerde wegen moet blijven. Veel campings hebben een niet geasfalteerde oprit/weg daar naar toe. Mag je daar dan wel komen?

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>