Canada, het is je gelukt! Ik ben verliefd op je en je hebt mij de volle 100% energie gegeven. 'Canada gaat in je DNA zitten', aldus Roderick Aalbers (Go Canada) en na zes weken roadtrippen door dit prachtige land met onze dochter van twee jaar kan ik hem gelijk geven. In dit artikel neem ik je mee vanaf ons startpunt Edmonton om richting de Gold Rush Trail te rijden, vervolgens het oh zo mooie Vancouver Island mee te pakken en de ruigheid van West-Canada te ontdekken. We eindigen onze trip weer in Edmonton en zijn een waanzinnig avontuur rijker!

Canada. Als geboren Afrikaan kan er geen land tippen aan ‘mijn’ Botswana en de omliggende Afrikaanse landen, maar sinds ik in Canada ben geweest staat het wél ineens gelijkspel. De puurheid, oprechtheid, mooiheid en het gevoel van altijd welkom zijn heb ik na jaren Afrika nu mogen ervaren in het prachtige Canada. Wat een genot en dit gevoel komt dagelijks nog op mijn pad. Zo kan ik ineens stuiterend door de woonkamer vliegen of op mooie muziek een gelukstraan laten die ik rustig weg veeg als mijn glimlach de overhand neemt. Canada heeft mijn hart gestolen en het enthousiasme wat hieruit voortkomt kan met geen enkele pen worden beschreven. Toch ga ik het proberen en jullie meenemen in ons avontuur van bijna zes weken. Roadtrippen door West-Canada: een verrukkelijk avontuur!

Voorpret; inspiratie en enthousiasme

Al maanden was ik met de reis van 2018 bezig. In mijn hoofd, maar ook door het plannen van afspraken met Go Canada, het lezen van Canadese tijdschriften en het aanhoren van enthousiaste ervaringen van vrienden. Het contact met Go Canada is ontstaan tijdens de vakantiebeurs en al snel ontstond er een goede klik tussen beide partijen. De afspraken die voort kwamen uit ons eerste contact hadden als doel zo ‘vrij’ mogelijk door Canada te gaan roadtrippen en onze reis te starten met de beste tips op zak. Het contact met Go Canada en de toffe samenwerking heeft zoveel moois neergezet. Wat een gedreven team met zoveel liefde voor dit land en kennis over de ultieme plekken. Na zes weken reizen kan ik dit team zoveel beter begrijpen en wil ik mijn enthousiasme ook zo graag delen.

Tijdens de gesprekken werd als snel duidelijk dat we dit grote land per camper wilden verkennen en het allerliefst de niet-toeristische route wilden volgen. Roderick (contactpersoon Go Canada) en ik voelden elkaar hierin goed aan en al snel kwam er een route op tafel. Mijn aantekeningenboekje was al snel gevuld met ‘gouden’ tips en stuiterend vertrok ik naar huis.

Canada biedt zoveel moois en dit moeten we zelf gaan ervaren. De periode van onze reis viel in hartje hoogseizoen, dus ik begon hem af en toe te knijpen wat betreft de andere toeristen. Gelukkig bleef een uitspraak mij goed bij: “Mirt, waar iedereen linksaf zal slaan, zullen jullie juist rechtsaf slaan!!” En laat ik dat nou het allerleukste van reizen vinden.

Op pad gaan met een globale planning in je hoofd, waar je vervolgens ook weer van kunt afwijken en zonder enige reservering op de mooiste campings kunt bivakkeren. Dat is reizen voor ons en we zijn klaar om te gaan. Het schooljaar nog even afronden en de koffers kunnen worden gepakt.

Edmonton; een verrassend leuke stad

We begonnen onze reis in Edmonton. Edmonton is de snelst groeiende stad van Canada en nog niet heel bekend. Al vlieg je er binnen 8,5 uur rechtstreeks heen en is het een stad waar je je prima een paar dagen kunt vermaken. Zo kun je in Edmonton veel cultuur snuiven, gave musea bezoeken, hippe festivals afdansen, je geld uitgeven in verschillende ‘shoppingmalls’, uitstapjes ondernemen met kinderen, je avond spenderen in hippe & gezellige restaurants en is het de ‘gateway to the rockies’.

Vanuit deze stad zullen we de Gold Rush Trail pakken om vervolgens verschillende ferry’s te pakken en minimaal tien dagen te verblijven op Vancouver Island. Wij zullen onze tocht via het zuiden voortzetten en langzaam weer terugkeren naar Edmonton. Voordat we hier eindigen zullen we nog genieten van het Jasper, Banff en Yoho National park.

Heb je even? Ik kan je vast vertellen dat dit artikel veel te ‘kort’ wordt voor de zes weken die we hebben gehad, maar al ‘te’ lang is om in z’n geheel te lezen. Pak een kop thee en enjoy! Ik neem je dan ook mee naar de hoogtepunten van onze trip, maar er zullen nog veel artikels volgen. Ik zal dan specifieker ingaan op de unieke plekken in Canada, je informatie geven over de vetste activiteiten in dit land en er voor zorgen dat Canada hoe dan ook op jouw ‘travellist’ gaat komen!

Pure vrijheid

Nadat we 48 uur Edmonton hebben mogen zien zijn we onze camper gaan ophalen. Stiekem creëer je thuis beelden in je hoofd hoe dit rijdende onderkomen eruit zal zien en of onze verwachtingen wel kloppen. Na een zéér prettig ontvangst bij verhuurbedrijf Fraserway mochten we meelopen naar buiten en daar stond hij dan! Onze vriend voor de aankomende zes weken. Een gevoel van blijdschap overviel mij en mijn enthousiasme kon niet worden vermeden. In werkelijkheid is zo’n leip ding nog toffer en stoerder om mee te toeren dan dat je in eerste instantie denkt. Onze size L motorhome had een uitschuifwand en voelde voor ons als een vrachtwagen. Voor Canadese begrippen daarentegen valt size L onder ‘categorie klein’. Hilarisch is het om te zien in wat voor een villa’s op wielen de locals hier rijden en ze er zelf zo nuchter onder zijn. Ik geef ze groot gelijk in zo’n immens land met alle voorzieningen.

Na een uur uitleg waren we de helft alweer vergeten, maar geen stress! Alles staat duidelijk beschreven en zolang je de woorden ‘Have a great trip and enjoy Canada’ onthoudt dan komt het goed. We mogen nu echt aan onze reis beginnen en oh wat hebben we er zin in! Aan mij de eer om onze vriend ‘vrachtwagen’ te starten. Alles goed ingesteld en man wat voelde ik me stoer en tegelijkertijd onzeker achter het stuur. Gelukkig ben je na een dag toeren gepromoveerd van autobestuurder tot bestuurder van een camper van maar liefst acht meter lang. Deze manier van reizen gun ik iedereen. Pure vrijheid en met kinderen dé uitvinding. Onze dochter Lin voelde zich snel thuis in de camper, ze heeft een vaste slaapplek en we kunnen stoppen waar en wanneer we willen.

Canada wat ben je na één dag toeren al mooi en dan hebben we het nog niets eens over de prachtige natuur en de rustgevende campings gehad.

Camperreis door Canada

Eén van onze eerste plekken in Canada! Wat een onwijs land…nu al.

Gold Rush Trail; Barkerville

Vanuit Edmonton zijn we door Jasper National Park gereden om vervolgens de Gold Rush Trail te pakken en af te zakken naar Vancouver Island. We hadden bewust gekozen om het Jasper en Yoho National Park voor het laatst te bewaren, omdat we toch genoeg tijd hadden en hoop hadden dat er in september minder toeristen in dit gebied zouden zijn. Onze keus was achteraf ook een verstandige. Door veel bosbranden (maar liefst 600) in heel Canada hadden wij de eerste tien dagen erg veel last van rook. De lucht kleurde in géén mogelijkheid blauw en de zon was nergens te vinden. Een grauwe, deprimerende lucht hing er op onze route vanuit Jasper National Park naar het plaatsje Barkerville. Zelfs onze ogen begonnen te branden en we kregen last van onze luchtwegen. Niet grappig en al helemaal niet voor de bevolking die hier ieder jaar weer mee te maken krijgt en ermee moet dealen. De schoonheid van de natuur was verstopt achter de grauwe lucht en één dingen wisten we zeker: zo snel mogelijk ‘fresh air’ opzoeken. Na advies van een brandweerman hebben we het eerste gedeelte van onze trip sneller afgelegd en zijn we in het dorpje Barkerville gestopt. Maar voordat we hier aankwamen kon ons geluk niet op… dag twee on the road in Canada en we spotten twee zwarte beren langs de weg. Is this serious? Hoe tof wil je je reis starten.

Zwarte beer in het Jasper National Park

Dag twee on the road en er worden twee zwarte beren gespot.

Waarschuwingsbord voor zwarte beren in Jasper national park in Canada

Dit is toch hilarisch?! We zullen voorzichtig zijn, maar we willen beren zien!

De Gold Rush Trail kent een flinke geschiedenis en deze highway is echt de moeite waard! Barkerville was de belangrijkste stad van de Cariboo Gold Rush in British Colombia en is bewaard gebleven als een historische stad. Het ligt zo’n 80 kilometer ten oosten van Quesnel (BC Highway 26) en je bevindt je even in een totaal andere wereld.

Deze historische stad is vernoemd naar Billy Barker (Engeland), die in 1861 voor het eerst goud vond. Breng je een bezoek aan Barkerville, dan ervaar je geschiedenis. De ‘bewoners’ lopen in oude kledij en er worden verschillende activiteiten aangeboden, zoals een rit met een postkoets. Geef jezelf de tijd om hier even rustig rond te lopen en in een oud café of in het originele bakkertje een kop koffie te drinken. Wij hadden de mazzel dat we in Barkerville een ‘rookvrije’ dag hadden en we met zon van deze stad konden genieten.

Barkerville in Canada, langs de Gold Rush Trail

Barkerville. Een historische stad vernoemd naar Billy Barker.

Klederdracht in Barkerville in Canada

Barkerville. Terug in de tijd en ervaar de geschiedenis.

Authentiek huis in Barkerville in Canada

Barkerville. De zon liet zich even zien en wij zijn op zoek naar goud.

Vancouver Island…we komen er bijna aan!

Vanuit het uitstapje Barkerville zijn we vervolgens meer naar het zuiden getrokken en hebben we een koffiebreak gehouden bij een super mooi bakkertje in het plaatsje Lillooet. Een lief, knus en fijn plaatsje om even te rusten en te genieten van de locals die hier rondlopen. Na een goede kop koffie en heerlijke muffins zijn we via Pemberton naar Whistler gereden. Ook in Pemberton is het zéér de moeite waard om te stoppen. De oude stationshal bestaat nog, maar is inmiddels een bakkerij geworden en je kunt op het kleine terras genieten van de vergezichten en de sfeer proeven die hier jaren geleden heeft moeten hangen. Ook zijn er hippe eetgelegenheden om je avond te spenderen met een Canadees biertje of een goed glas wijn.

Vanuit Pemberton door Whistler gereden om vervolgens meer naar het westen te trekken en ons klaar te maken voor Vancouver Island. Maar voordat we onze eerste voet op Vancouver Island zouden zetten wilden we eerst naar het plaatsje Lund dat aan de Sunshine Coast ligt. Wij hebben de ferry gepakt bij Earls Cove en zijn uitgestapt bij Saltery Bay. Staat Lund niet op je programma? Ga dan aub wel met deze ferry! Ik heb mijn ogen uitgekeken en meerdere keren een brok in mijn keel gehad door het adembenemend mooie uitzicht. Wat een natuurschoon!! Veel mensen kozen ervoor om de ferrytocht binnen door te brengen. Wij kozen er voor om juist buiten op het dek te staan, in contact te komen met locals en de wind door je haren te voelen. We lieten ons meeslepen door de pure ruigheid van dit land en hebben elkaar meerdere malen verteld hoe mooi en overweldigend we deze tocht van anderhalf uur vonden. Trakteer jezelf op deze ferrytocht. Je gaat er echt geen spijt van krijgen en het is alvast een voorproefje op Vancouver Island.

‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe’

Ferrytocht Earls Cove naar Saltery Bay

Can’t get enough of this nature! Ferrytocht Earls Cove naar Saltery Bay.

Earls Cove in Canada

Adembenemend mooi!

Lund

‘Wie heeft de magie naar dit dorpje gebracht?’ Het kleine vissersdorpje Lund telt 800 inwoners en is een belangrijke stop voor toeristen en dagjesmensen. En terecht! Wat hebben wij genoten van dit vriendelijke dorpje aan de Sunshine Coast met haar kleine haven, Nancy’s Bakery (verser dan vers brood) en Terracentric Coastal Adventures met haar ervaren gidsen die je zoveel meer over dit gebied kunnen vertellen.

Vissersdorpje Lund in Canada

Lund. Het kleine vissersdorpje.

De haven van Lund in Canada

Lund. Genieten van het uitzicht op de haven.

Wij hadden de mazzel dat Go Canada goede connecties heeft met Terracentric Coastal Adventures en ons de kans heeft gegeven om in contact te komen met Cristine (eigenares Terracentric Coastal Adventures). De dagen dat wij in Lund waren zaten er veel zodiac tours al vol. Speciaal voor ons drieën werd er een sunsettour ingepland en hoe bizar het eigenlijk is: we kregen een privétour! Wat een luxe! Voor de gids was dit zijn tweede keer dat hij een sunsettour organiseerde en omdat hij het ook speciaal vond nam hij zijn beste vriend mee. Met z’n vijven zaten we op een zodiac en vertrokken we vanaf de haven in Lund. We kregen dikke pakken aan en onze dochter van twee jaar bleef niet achter en kreeg haar eigen zwemvest.

Ready for take off en kom maar op met die zonsondergang. We gingen hoe dan ook zeeleeuwen en diverse vogels spotten, met een kleine kans op het zien van walvissen. De wind was heerlijk, al vond onze dochter het na een half uur al wat minder prettig. Dicht tegen ons aan gehouden konden we toch de tour van bijna drie uur volmaken en hebben we lang stilgelegen op het water om de zonsondergang te mogen aanschouwen. Man, man, man wie had dit gedacht? Met z’n drieën al zoveel moois op deze roadtrip gezien en nu zitten we op het water te genieten van de vogels die we in de verte horen en de zonsondergang die langzaam in het water verdwijnt. Een moment om even sprakeloos te worden.

Sunsettour op een zodiac bij Lund

We wachten rustig totdat de zon ondergaat.

Zonsondergang bij Lund in Canada

Lund. Sunsettour met Terracentric Coastal Adventures.

Prachtige zonsondergang bij Lund in Canada

Speechless!

Eenmaal weer teruggekeerd in Lund hadden we het best koud, maar wilden we per se proosten op deze avond! Cheers Canada en thanks Terracentric Coastal Adventures dat jullie deze privétour voor ons hebben geregeld.

Vliegen met een 60 jaar oud postwatervliegtuigje: ‘Once in a lifetime’

Oké! Post mee wegbrengen met een postwatervliegtuigje van maar liefst 60 jaar oud is voor mij een avontuur waar ik geen moment over hoefde te twijfelen. Ja, dat willen wij en wat een kans! Uniek!

Vanuit Lund hebben we de ferry gepakt om de overtocht te maken naar Vancouver Island. Deze overtocht duurt ongeveer anderhalf uur en na weer een mooie ferry experience hebben we onze camper in Campbell River neergezet. Heel de trip had ik me verheugd op Vancouver Island. De geruchten rond gaan over dit eiland zijn veelbelovend en ik wist gewoon van tevoren dat ik me hier op mijn allerbest zou voelen. Ontspannen, zorgeloos en de tijd volledig vergeten. Daar kwam nog eens bij dat we (in samenwerking met Go Canada) de kans kregen om mee te vliegen met een 60-jaar oud postwatervliegtuigje. Ook wel de ‘Havilland Beaver’ genoemd, die al werd gebruikt door het Amerikaanse leger in Azië. In Campbell River bevindt zich Corilair en aan mij de taak om een afspraak in te plannen. Mike, een zeer ervaren piloot, gaf aan dat we wij de gelukkige winnaars waren en morgen mee mochten op een vlucht. Heel eerlijk moest ik dit goede nieuws even verwerken (geen vliegheld) en was ik vanaf dat moment al wat zenuwachtig. Wel werd er verteld dat we daadwerkelijk post naar drie verschillende eilanden gingen brengen en wel zo’n twee en een half uur samen op pad gingen! Je komt op plaatsen die anders onbereikbaar zijn en die luisteren naar aansprekende namen als Refuge Cove.

Deze ‘once in a lifetime’ ervaring verdient het om in een eigen artikel te komen en dat ga ik dan ook doen. Ik wil je in mijn volgende artikel meenemen naar ons eerste eiland waar we zijn gestopt met maar 63 inwoners. En je vertellen over de geschiedenis van deze 60 jaar oude postwatervliegtuigjes en mijn enthousiasme met je delen over de ervaren piloten, het adembenemende uitzicht, het contact met de locals en een dochter van twee en een half jaar die gewoon dit avontuur mee kan beleven. Ik kan het niet laten om alvast een stuk enthousiasme en schoonheid van deze trip met je te delen, maar weet dat ik bij je terugkom in de hoop dat deze mooie herinnering ook ooit jouw herinnering gaat worden.

Postwatervliegtuig Havilland Beaver op Vancouver Island, land Campbell River

Post wegbrengen met dit watervliegtuigje! Een unieke kans.

Uitzicht over Vancouver Island vanuit een postwatervliegtuigje

Met een 60 jaar oud postwatervliegtuig is dit je uitzicht! Adembenemend.

‘I have a dream’

Een paar dingen staan echt al langere tijd op mijn bucketlist. Niet dat ik er snel tussen uit wil piepen (juist niet), maar wel heb ik zo’n list gemaakt om te kunnen blijven dromen. Op mijn 31e heb ik al veel van de wereld mogen zien en klinkt het wat arrogant als ik vertel dat ik meerdere keren walvissen van dichtbij heb gezien. Er blijft een droom mij achtervolgen en laat Canada nou het land zijn om deze droom uit te kunnen laten komen. Zo wil ik heel graag orka’s in hun eigen leefgebied zien én een walvis die zich geheel uit het water gooit.

Via Go Canada zijn we zoals hierboven is beschreven meegegaan op de sunsettour vanuit Lund. Een prachtige tocht met een waanzinnig mooie zonsondergang, maar geen orka’s en walvissen. Een second change, daar gaan we voor en niettemin ook nog eens in het leefgebied van de orka’s en ‘s werelds beste spot om ze te kunnen bewonderen. Yeah!

Vol enthousiasme en een wat zenuwachtig gevoel mogen we vandaag mee met Stubbsisland vanuit Telegraph Cove. Dit gebied van Vancouver Island wordt vaak overgeslagen door reizigers omdat het een uithoek is en er maar één weg naar deze bestemming leidt. Zonde, want in dit noordelijke puntje van het eiland is het dé kans om je uniek te voelen in een magische omgeving en je één te voelen met de natuur.

Na een korte instructie en interessante uitleg over het leefgebied van o.a. zeeleeuwen, dolfijnen, orka’s en de humpbackwhale start onze captain de motor van de boot. De zon schijnt, we hebben ons goed ingepakt en onze dochter vindt de golven die ontstaan door het varen al hilarisch. Gaat mijn droom vandaag uitkomen? Aan de sfeer en het gevoel van geluk ligt het in ieder geval niet.

Walvistocht met Stubbsisland vanuit Telegraph Cove

Here we go!

We varen nog geen tien minuten vanuit de haven en de boot wordt stilgelegd. In eerste instantie verstaan we de captain niet, maar al snel horen we dat er orka’s zijn gespot. Is dit een grap? Ter bevestiging vraag ik mijn vriend of het echt klopt wat ik hoor. Ik zie verschillende vingers in dezelfde richting wijzen en het is waar: twee orka’s zwemmen in de verte richting onze boot. Er rollen tranen over mijn wangen van geluk en mijn lijf wordt overgenomen door kippenvel. Wat een blijdschap komt er naar boven. Het geluid van de orka’s wordt via een microfoon afgespeeld en galmt over het dek heen. Deze droom van mij zit zo diep dat mijn emoties alle kanten op vliegen. En…we zijn nog maar net op weg.

Al snel hebben we door dat er zich meerdere orka’s om ons heen bevinden. Ze lijken mee te willen zwemmen met de boot en verdwijnen vlak langs ons onder water. Ik kan de krassen op hun zwart-witte huid zien en besef me goed dat we nu in hun leefgebied zijn. Er zijn geen woorden voor deze trip en we mogen lang genieten van deze waanzinnige beesten.

Na 30 minuten zetten we onze trip voort en staan we voor op het dek te genieten van het uitzicht. Dat is adembenemend mooi. De rust, de schoonheid, de ruimte en het geluid van het water. Zodra we stil zijn met z’n allen horen we dat onze boot verder wordt begeleid door een groep dolfijnen die graag spelend met ons meezwemmen. Wat een schatten zijn dit zeg en wat lijken deze dolfijnen lol te hebben in het water. Ze bezorgen een glimlach bij ons op het dek en we kunnen er uren naar kijken.

Orka's bij Telegraph Cove in Canada

Telegraph Cove. We worden omringd door orka’s. My dream came true!

Orka's bij Telegraph Cove in Canada

Kippenvel en tranen van geluk. We bevinden ons in het leefgebied van de orka’s!

We gaan ons laatste uur in en varen een ‘zijstraat’ in. We komen zeeleeuwen tegen die heerlijk op een rots genieten van de stralende zon en een visarend die ons vanaf een hoger uitkijkpunt goed in de gaten houdt.
Mijn vriend geeft aan water omhoog te zien spuiten in de verte en vermoedt dat het een walvis is. Al lachend knik ik … ja en stiekem hoop ik dat hij gelijk heeft. ‘I think there is a Humpbackwhale right in front of us’ vertelt de captain een paar seconden na Wouters opmerking over het dek. Ga weg joh! Ik word gek en als dit zo is dan hebben we echt alle mazzel van héél de wereld.

In de verte zien we een staart de lucht in knallen en weer hard op het water slaan. Het is toch echt een Humpbackwhale en ik barst bijna uit elkaar. Wat een dag! Er wordt ons verteld dat de walvis aan het spelen is met een zeeleeuw en dat de reden is om zijn staart de lucht in te gooien en vervolgens hard neer te gooien op het water. We waren hier getuigen van en onze boot naderde de walvis steeds meer. Het is geen leugen, we mochten echt meer dan 20 minuten genieten van de spelende walvis met z’n vriend zeeleeuw. Wat een genot, wat een kans en wat een indrukwekkende beesten zijn dit.

De motor werd weer gestart en de walvis was snel van plan om ons te verlaten en ging onder. Nu werd het een moeilijke klus om te achterhalen waar de walvis zich onderwater zal bevinden. We keken met elkaar dezelfde kant op en iedereen was stil, totdat we ineens een harde schreeuw vanuit het achterdek hoorde. ‘Holy fuck’ werd er geroepen en al snel hadden we door dat de walvis zich volledig uit het water liet komen vlak achter onze boot. Het achterdek was zeiknat en de kringen waren nog goed te zien in het water. ‘Oh my god’ dit hebben we net gemist en de man op het dek moest nog even bijkomen van de schrik.

We bleven met elkaar kijken naar de plek waarvan we het vermoeden hadden dat de walvis zich nu daar kon bevinden. Ik was het aan duimen en ging ineens tegen de walvis praten. ‘Lieve walvis, wil je het aub nog één keer doen? Kom nog even gedag zeggen en laat je volledig zien.’ Ik had het hardop gezegd en mijn vriend stond klaar met zijn camera. We werden al gek bij het idee dat het zou kunnen en toen was daar het moment. De walvis heeft geluisterd en met beide ogen mochten wij deze machtige sprong, ook wel een breach genoemd, aanschouwen. Dé droom van elke toerist is een walvis uit het water zien springen, waarbij hij zichzelf op zijn rug draait en wij flikken het gewoon! My dream came true en ik ben zo zo zo intens gelukkig!!

Humpback whale bij Telegraph Cove in Canada

Humpback whale. Een genot om naar deze spelende walvis te kijken!

Humpback whale in Canada

Humpback whale. Een gevoel van blijdschap overheerst!

Walvis springt uit het water bij Telegraph Cove in Canada

My dream came true!!

Jasper, Banff en Yoho National Park

Vanuit Telegraph Cove zijn we helemaal naar beneden afgezakt en hebben we de ferry bij Nanaimo weer richting het vasteland (Tsawwassen, Vancouver) gepakt. Vanuit hier in etappes gereden en op veel mooie campings gestaan. Onze laatste dagen brachten we door in het Jasper, Banff en het Yoho National Park. Oh yeahhh…de Rocky Mountains! Het rijden naar je bestemming overtreft al je verwachtingen. You ROCK(y Mountains)!!

Gun jezelf de tijd om meerdere dagen door te brengen in het Jasper, Banff en Yoho National Park. Ook zijn de campings hier waanzinnig en is het een genot om van plek naar plek te hoppen. De vergezichten overtreffen elkaar continue en er zijn helderblauwe meren in overvloed.

Campers in het Yoho National Park in de Rocky Mountains

Rocky Mountains. We staan een aantal dagen in het Yoho National Park met dit uitzicht!

Overnachten met de camper in de Rocky Mountains in Canada

Rocky Mountains. Op een parkeerplek overnachten is zelfs de moeite waard.

Lake Louise vs. Moraine Lake

Om onze trip goed af te sluiten zijn we richting Edmonton uiteraard nog gestopt bij Lake Louise en Moraine Lake. Lake Louise is een plek waar iedere toerist heen wil. Zeker te begrijpen, maar heel eerlijk zijn er nog andere meren die voor mij de hoofdprijs winnen. Zo moet je niet vergeten om Moraine Lake te bezoeken! Heel de reis hebben we geen last gehad van massatoerisme, totdat we in het plaatsje Lake Louise aankwamen en we vervolgens bussen vol toeristen zagen afslaan naar Lake Louise. We wilden bijna omkeren, maar we waren nu zo dichtbij en gunden onszelf op de voorgrond de helderblauwe meren met als achtergrond bergtoppen vol met sneeuw. Wel zijn we hier maar kort geweest, omdat wij absoluut geen liefhebbers van massatoerisme zijn en met gierende banden dit prachtige meer wilden verlaten. Gelukkig maakte Moraine Lake onze dag goed! Een stuk minder druk en na een mooie wandeling weet je echt niet wat je ziet. Dit gletsjermeer overtreft alle meren die ik tot nu toe heb gezien.

Moraine Lake in Banff National Park in Canada

Moraine Lake. Wat een sprookje!

Vanuit ons uitstapje zijn we langzaam richting Edmonton gereden. Helaas komt er ook, na bijna zes weken, een einde aan de roadtrip. We werden in Edmonton nog wel getrakteerd op een sprookjesachtig landschap. Het was inmiddels -5 graden en het sneeuwde heel de dag. Het was vroeg dit jaar en zelfs de Canadezen hadden het koud. Bij Edmonton moesten we onze vriend camper inleveren en dit kostte ons even moeite. Onze dochter Lin vond het maar gek om ons huis achter te laten. Wij snapten haar en afscheid nemen van dit land was verdomd lastig. Het is Canada écht gelukt! Ik ben verliefd op dit land en ja (bedankt Roderick, Go Canada) het zit vanaf nu in mijn DNA.

Jullie hebben gemerkt dat het een lang artikel is geworden. Een roadtrip van zes weken schrijf je niet even op. Naast de mooie plekken die ik nu al even heb aangestipt, zijn er nog de Canadese campings die beslist op een voetstuk gezet moeten worden. In mijn volgende artikels beschrijf ik dan ook onze mooiste campings van de reis (inclusief uitstapjes) en zal ik onze ervaring met het 60-jarig oude postwatervliegtuigje geheel beschrijven. Eén ding weet ik zeker… Canada gaat op jouw ‘wishlist’ komen!

Gezin op roadtrip in Canada

Een avontuur rijker en Canada wat ben je mooi!

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden of wil je meer informatie, tips of je ervaringen delen? Laat een reactie achter en ik help je graag! Verder is Go Canada het bedrijf dat alles over dit land weet en je met alles op weg kan helpen. Ze staan open voor contact en kunnen de reis van je leven voor je uitstippelen!

 

Mirte
Laatste berichten van Mirte (alles zien)
 1. Gwendy zegt:

  Wat een geweldige reis. En wat prachtig beschreven. Je had mij al enthousiast gemaakt. Na de ontmoeting met Roderick van GoCanada afgelopen vrijdag kan ik niet wachten om te gaan. Ik moet nog even geduld hebben, maar het is bijna zover.

 2. Chris Ruijter zegt:

  Mirte, wat een geweldig verhaal, in één ruk uitgelezen, zonder thee! Lekker vlot en enthousiast geschreven en dikke vette complimenten voor de foto’s! Ik kan alleen maar hopen dat mijn enthousiasme voor Canada jullie een béétje geholpen heeft voor dit geweldige land te kiezen! Super!

  Groetjes Chris.

 3. Claire Hoogma zegt:

  Beste Mirthe, wat een leuk reisverslag heb je geschreven! We krijgen er nu nog meer zin in! Wij gaan in mei 2020 twee maanden met onze dochter van dan 17 maanden met een camper door west Canada rondreizen. We hebben toevallig ook bij GoCanada onze reis geboekt. We zouden graag wat extra informatie van je ontvangen als je dat zou willen geven. Zou jij de route die jullie gereden hebben kunnen doorsturen. We zijn erg benieuwd wat jullie in zes weken gedaan en gereden hebben. Wat echt de moeite waard is en wat we beter kunnen overslaan. Groetjes Claire

  • Mirte zegt:

   Hoi Claire,

   Wat onwijs tof dat jullie met het gezin door Canada gaan trekken! En heel leuk dat jullie ook bij GoCanada hebben geboekt. Perfect bedrijf met veel ervaring!
   Graag deel ik veel informatie met je over onze reis. Héél eerlijk komt de reis wekelijks nog terug in ons gesprek. Eén van onze mooiste reizen die we hebben gemaakt.
   Zal ik anders onze route even uittekenen voor je? En deze naar je toesturen? Ik kan ook onze campings benoemen waar we hebben gestaan!
   Deze week zal ik er even voor gaan zitten en kom ik uiteraard bij je terug.

   Leuk! Ik word ook weer enthousiast.

   Groetjes,

   Mirte

   • Hallo Mirte
    Ik kwam de magazine van gocanada weer tegen…ooit al eens aangevraagd. Een 25jaar geleden ooit eens stage gelopen in Ontario… geweldig mooi land!

    Nu kwam ik hier terecht met googlenen. Mijn vraag is of je jullie route, camping waar jullie verbleven etc ook mij kunt toe sturen?
    Hoe is de reis verlopen met een kleine erbij? Zelf hebben we 2 meiden van 3 en 9.

    Met vriendelijke groet,
    Marc

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>