Het verschil tussen West- en Oost-Canada

Oké, je hebt besloten dat je naar Canada wilt. Daar is geen twijfel meer over mogelijk. Maar moet je nou naar West-Canada of Oost-Canada reizen? Iedereen praat over West-Canada, moet je hier naar toe? Nou, geloof ons: Oost-Canada is net zo mooi. Maar wat is het verschil? We zetten het op een rij!

Ruige bergketens vs. groene bossen

Ben jij een echte avonturier en bevind je je het liefst tussen ruige bergen? Dan is West-Canada zeker wat voor jou. Hier vind je namelijk de bekende Rocky Mountains en kun je tal van uitdagende activiteiten doen, waaronder bergbeklimmen en kajakken op de meren.

verschil oost- en west-canada

Ruige bergketens in West-Canada…

Maar wie zegt dat Oost-Canada dat ruige ongerepte landschap niet heeft? Zo heb je in Oost-Canada het Algonquin Provincial Park. Ongerept met dichte bossen en het telt wel duizenden meren en watervallen. Aangezien het pak 7.725 vierkante meter groot is, is de kans heel groot dat je vrijwel niemand hier tegen gaat komen en alsof het hele park voor jezelf is. Sta je vroeg dan spot je beren en elanden of met minder (maar ook nog steeds met veel) geluk bevers, wasberen en veel eekhoorns. Je hebt in het park veel wandelroutes, maar zeker wat je ook zeker moet doen is het park op het water per kano te verkennen.


Two Rivers Trail Algonquin

versus groene bossen in Oost-Canada (Two Rivers Trail, Algonquin NP)

Gletsjers vs. watervallen

Daag jezelf uit en beklim de gletsjers in het ruige landschap van West-Canada. De bekendste is Athabasca gletsjer. Met klimijzers onder je voeten en je handschoenen paraat, ben je klaar om de ijsvlakte te trotseren. Ervaring? Geweldig!

Athabasca gletsjer

Gletsjers in het westen…

In Oost-Canada beklim je geen gletsjers, maar aanschouw je een heel ander natuurgeweld wat ook ronduit geweldig is, namelijk de Niagara-watervallen. Zie het waterspektakel vanaf boven, maar met een bootje kom je nog dichterbij. Heel bijzonder, maar pas wel op: je wordt ook flink nat gespetterd en wij kregen suizende oren van het kabaal van de waterval. Maar de ervaring? Wow!

Hornblower Niagara Falls

versus watervallen in het oosten

Kajakken op blauwe meren vs. mooiste meren

Tel de verschillende tinten blauw van de West-Canadese meren, terwijl je je kajak vooruit peddelt. Het mooiste voorbeeld is Lake Louise in Banff National Park. Tip: leg af en toe je peddel neer om rustig de natuur in je op te nemen. Ook de gletsjermeren Peyto Lake en Bow Lake zijn zeker een bezoek waard, die je tegenkomt als je de weg Icefields Parkway naar het zuiden volgt richting Lake Louise.

Peyto Lake, Banff

Blauwe meren in West-Canada… (Peyto Lake)

Oost-Canada heeft geen mooie meren? Nou, dan heb je het verkeerd! Ten noorden van Montréal en Québec ligt het St. Maurice National Park. Hier is het lekker relaxt en niets hoeft. Wij vonden een lodge tussen de bossen en direct aan het meer. Het is een andere ervaring dan Lake Louise, maar ook hier kun je kajakken, waterfietsen of zelfs zwemmen in het meer. ’s Avonds glinstert het meer en is het op zijn mooist!

La Mauricie National Park

versus mooiste meren in Oost-Canada (La Mauricie NP)

Indianeninvloed vs. Franse en Engelse invloed

Leer meer over de oude bewoners van Canada op de indianenroute in West-Canada. Deze loopt van de plaatsen Prince Rupert naar Prince George. Onderweg kom je langs kleurige totempalen en oude houten kerken. Het is alsof je terug in de tijd reist als je door de museumdorpen en langs handelsposten rijdt.

Totem Pole Panorama (Stanley Park, Vancouver, Canada)

Van Indianeninvloeden in West-Canada… (Stanley Park)

In Oost-Canada heb je hele andere invloeden, namelijk Franse en Engelse invloeden uit de koloniale tijd. Wandel bijvoorbeeld in het charmante Franse Québec of de Franse metropool Montréal en ontdek de historische stadscentra. Of bezoek hoofdstad Ottawa, waar je in een typisch Engelse rode dubbeldekker de stad kunt verkennen en de wisseling van de wacht aanschouwt bij Parliament Hill.

het charmante Franse Québec

tot Franse en Engelse invloeden uit de koloniale tijd in het oosten (Québec)

Ben jij er al uit of je naar West- of Oost-Canada gaat? Wij vinden Oost-Canada net zo mooi. Bovendien is Oost-Canada goedkoper (vluchttarieven liggen lager, maar ook terplekke is het goedkoper), het is minder ver vliegen en minder toeristisch. Zonde dat veel reizigers dit deel nog overslaan (of juist een voordeel, want je hebt het rijk vaak voor je alleen!).
Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Canada, onderdeel van Riksja Travel. Zij stellen jouw ideale Canada-reis voor je samen door middel van bouwstenen. Of kies voor een rondreis waar al voor je gepuzzeld is.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>