Parijs voor insiders

Even het puntje van de Eiffeltoren tussen je vingers houden. Of achter tien rijen dik de Mona Lisa aangapen. Een selfie bij de Notre Dame niet te vergeten. Dat deel van Parijs kennen we nu wel. We zochten andere plekjes. En hoe we die vonden?

120160713 Parijs - 001bb

Overal steekt ‘ie fier bovenuit. De Eiffeltoren is niet te missen

Connectiviteit

Een decennium terug liepen we met een uitgevouwen papieren kaart van een meter bij een meter over straat. Op iedere straathoek even controleren of we toch niet verdwaald waren. Tijden veranderen. Onmisbaar op reis is de smartphone. Alles kunnen we met het apparaatje. Alhoewel het verkennen van een stad misschien minder avontuurlijk is geworden, is het zeker makkelijker. Niet langer gekleurde lijntjes aan elkaar knopen om bij het juiste metrostation te komen. Een druk op de knop is genoeg om de route voorgekauwd te krijgen. Onhandig is alleen dat mobiel internet nogal prijzig kan zijn. En je daardoor niet alle mogelijkheden kunt benutten.

Altijd hetzelfde

Ben merkte dat zijn Airbnb gasten veelal dezelfde activiteiten ondernamen en in dezelfde op toeristen gerichte restaurants terecht kwamen. Van enige interactie met Parijzenaren was geen sprake. Dit zette hem aan het denken. Samen met zijn zus ontwikkelde hij het concept van Insidr Paris, waarmee hij beoogde twee problemen op te lossen; het optimaliseren van de connectiviteit van reizigers en de mogelijkheid te bieden om de wat minder toeristische plekken, leuke cafeetjes en restaurants te ontdekken. Met een smartphone.

120160713 Parijs - 001

Het pakket omvat een smartphone, oplader en powerbank

Zoveel mogelijkheden

Door één van de vooringestelde profielen op basis van het reisgezelschap en interesses te selecteren worden mogelijke activiteiten en voorzieningen getoond. Lokale bloggers en bewoners zijn verantwoordelijk voor de samenstelling en actualisatie daarvan. Om de lokale invloed nog concreter en specifieker te maken is op de smartphone een WhatsApp groep aangemaakt waarmee rechtstreeks contact met een groep van bijna 30 Parijzenaren kan worden gezocht. Je kunt ze allerlei vragen stellen. Een andere bijzonder handige functionaliteit is de databundel die achter de smartphone hangt. Deze kun je tevens inzetten als hotspot voor je eigen smartphone om zodoende online te kunnen zijn. Nadeel is natuurlijk dat je dan met twee apparaten rondloopt.

Screenshot Insdr

Meerdere menuopties en apps bieden een schat aan mogelijkheden

Met behulp van Insidr Paris kom je op plekjes die je anders niet gauw bezoekt. Per wijk zijn wandelingen in Google Maps opgenomen met alle informatie en tips. Een reisgids of een gids van vlees en bloed zijn daarmee eigenlijk een beetje overbodig geworden.

Dineren met locals

Als dat leuke lokale restaurantje waar je alleen Frans om je heen hoort nog niet authentiek genoeg is, kun je er ook voor kiezen om een stapje verder te gaan. Eten met en bij locals. Camille ervoer tijdens één van haar vele reizen dat rondom de tafel met voedsel bij mensen thuis de beste manier is om met de lokale bevolking in contact te komen. VizEat was geboren. In Parijs werd het concept uitgerold, waarna meerdere steden volgden. Niet alleen krijg je lokale gerechten voorgeschoteld, ook de locatie kan erg verrassend zijn. Anne was onze gastvrouw. Vier smalle trappen bestijgen we in haar knusse woning dat hooguit een meter of vijf breed is. Dan stappen we over de drempel het dakterras op. Beneden ons een met verkeer gevulde straat. ‘Draai je eens om’, zegt ze glunderend. Verbaasd nemen we het uitzicht in ons op. Daar op de groene heuvel van Montmatre staat de indrukwekkend witte Sacre Coeur mooi te zijn. Diverse kleine gerechtjes staan klaar, de champagne staat koud en het zonnetje breekt door. Zo mooi kan het zijn als je de juiste plekjes weet te vinden.

120160712 - Parijs - 086b

Genieten van de Franse keuken bij mensen thuis

120160712 - Parijs - 085

Dit uitzicht vanaf een dakterras is moeilijk te overtreffen

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>