Parijs on a budget

Parijs is na New York, Londen en Tokio de duurste stad om te leven. Om toch optimaal te kunnen genieten van ‘de stad van de liefde’ zonder veel geld uit te geven, verzamelden wij de leukste budgettips. Parijs on a budget, let’s go!

Gratis bezienswaardigheden

Veel kerken als de Notre Dame en de Sacré-Cœur zijn grotendeels gratis toegankelijk. Alleen al het uitzicht over Montmartre vanaf de trappen van de Sacré-Cœur is de moeite van een bezoek waard. Als je een dagkaart voor de metro hebt word je met een kabeltreintje gratis de heuvel van de Sacré-Cœur opgebracht.

De Notre-Dame in Parijs is gratis te bezoeken.

De Notre Dame is de meest bezochte gratis bezienswaardigheid in Parijs; jaarlijks bezoeken liefst 14 miljoen mensen de kerk

De imposante kathedraal Notre Dame is iedere dag gratis te bezoeken (en voor het beklimmen van de kerktoren betaal je €8,50). Vergeet ook niet het pleintje Place du Tertre te bezoeken. Place du Tertre ligt in een zijstraat op de heuvel van de Sacré-Cœur. Het is een gezellig pleintje waar veel portrettekenaars, silhouet-knippers en schilders te vinden zijn.


Veel monumenten in Parijs zijn gratis te bezoeken op de eerste zondag van de maand, tussen 1 november en 31 maart. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Arc de Triomphe, het Pantheon, de torens van de Notre-Dame en het paleis van Versailles.

Reis goedkoop naar Parijs

Het Franse OUIBUS heeft onlangs 85 nieuwe verbindingen naar 35 bestemmingen in Frankrijk gelanceerd. Het netwerk van zes Europese landen verbindt daarmee steden als Amsterdam en Rotterdam met Parijs, Lille, Brussel, Antwerpen en Londen. Naast de nieuwe verbindingen, onderhoudt OUIBUS sinds 2012 vanuit Amsterdam maar liefst 19 keer per dag een retourverbinding met Parijs (vanaf € 15). Vanuit Rotterdam verzorgt OUIBUS twee keer per dag retourverbindingen met Antwerpen (vanaf € 9), Brussel en Lille (vanaf € 15) en Parijs (vanaf € 15). Met deze prijzen heb je echt geen excuus meer om niet te gaan! Goedkoop naar Parijs met luxe bus inclusief WiFi? Bekijk hier de aanbiedingen vanuit Nederland.

OUIBUS van Amsterdam naar Parijs

OUIBUS verbindt Amsterdam maar liefst 19 keer per dag met Parijs

Goedkoop overnachten in Parijs

Waar je voor vijf nachten in centrum Parijs zomaar € 1.500,- kwijt bent als gezin of familie, en toch minimaal € 800,- als stelletje of als je de kinderen thuislaat, kun je leuke appartementen vinden voor 1/3e van die prijs. Kijk eens verder dan de veelbezochte hotelsites als Booking of Trivago, en neem eens een kijkje bij de appartementen en B&B’s van Wimdu.

Nog een tip: slaap in een ecologisch pakhuis! Ooit was Halle Pajol een oud pakhuis van de nationale spoorwegmaatschappij. Vandaag de dag is het de thuisbasis van hippe winkels, een ecologische moestuin, een eigen bibliotheek en concertzaal, en de Yves Robert hostel. Een eigen kamer is er vanaf € 62, terwijl een bed op een slaapzaal begint bij € 31. Bijkomend voordeel: station Gare du Nord ligt vlakbij.

Halle Pajol in Parijs

Halle Pajol, een ecologische ministad voor hipsters in Parijs

Picknicken in Parijs

Parijs is een van de meest groene hoofdsteden van Europa. Maar liefst 20% van de totale oppervlakte van Parijs bestaat uit parken en tuinen. In groene oases zoals Jardin Luxembourg, Jardin des Plantes, Parc Monceau en Parc de Bercy kun je heerlijk mensen kijken en van de zon genieten tussen eeuwenoude beelden, fonteinen en bruggen. Met name in het de lente en in het voorjaar is het erg druk en levendig in de prachtige aangelegde stadsparken. Er wordt opgetreden door straatartiesten en ook zitten de parken vol met studenten, die hun boeken meenemen en in het zonnetje gaan leren. Vergeet je kleedje niet mee te nemen, haal in de supermarkt een fles wijn, wat baguettes en smeersels en je geniet op een goedkope manier van het echte leven in Parijs!

De Jardin du Luxembourg is het meest geliefde park van Parijs

Jardin du Luxembourg is ongetwijfeld het meest geliefde park van Parijs, populair bij zowel toeristen als de Parijzenaars zelf

Bezoek gratis musea

Het wereldberoemde Louvre heeft het hele jaar door een lange wachtrij voor de deur, maar Parijs heeft 176 andere musea om uit te kiezen. EU-burgers in de leeftijd van18-25 jaar krijgen gratis toegang tot nationale musea op elke dag van de week. En voor een aantal (veelal grotere) musea is de eerste zondag van de maand gratis entree. Hieronder vallen o.a. Centre Pompidou, Musée Louvre, Musée d’Orsay, Musée Picasso, Musée Rodin, Musée de l’Orangerie en Musée Gustave Moreau. De gratis toegang geldt altijd alleen voor de permanente collecties en tentoonstellingen.

Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad in Musée Carnavalet (Rue des Francs-Bourgeois), een prachtig gebouw dat dateert uit de Renaissance. Of leer over de middeleeuwen in het Musée de Cluny. Het museum is gehuisvest in een gebouw dat bekend staat als het Hôtel de Cluny. Bezoekers aan het museum kunnen ook de ruïnes van de 3e-eeuwse Gallo-Romeinse baden bekijken waarop het Hôtel de Cluny gedeeltelijk is gebouwd.

Musée d'Orsay is een van de populairste musea in Parijs en staat bekend om de beroemde collectie uit de tijd van Franse (post)impressionisten

Musée d’Orsay, een van de populairste musea in Parijs, bekend om de beroemde collectie uit de tijd van Franse (post)impressionisten

Ook een aanrader is het Musée d’Orsay, dat meer dan 3.000.000 bezoekers per jaar trekt. Alleen het gebouw zelf is al een waar kunstwerk; een prachtig stationsgebouw uit 1900, gelegen langs de Seine. Het museum, dat vooral 19e-eeuwse sculpturen en impressionistische schilderijen tentoonstelt, is een van de meest populaire musea van Parijs.

Om het Paleis van Versailles te bezoeken moet je entree betalen. Het kasteel is al eeuwen lang nationaal museum. Om door de indrukwekkende tuinen van Versailles te wandelen betaal je helemaal niets. Niet voor niets dat jaarlijks miljoenen toeristen door de Franse tuinen van Versailles lopen.

Versailles tuinen in Parijs

Met zijn 100 hectare is de tuin aan het Paleis van Versailles de grootste paleistuin van Europa

Gratis Wifi

In Parijs kun je volop gebruik maken van gratis wi-fi. Niet alleen bieden bars en restaurants gratis internet via wifi aan, ook heeft Parijs een eigen wifi-netwerk waar je gratis gebruik van mag maken. Parijs telt inmiddels honderden hotspots.

De (overdekte) markten van Parijs

Parijs heeft veel prachtige 19de-eeuwse markthallen waar nog steeds groente, fruit en exotische waren verkocht worden. Maar ook liefhebbers van sieraden, boeken en antiek kijken hier hun ogen uit.

Een leuke antiekmarkt en rommelmarkt in de Franse hoofdstad is de gratis toegankelijke vlooienmarkt Le Marché Aux Puces de Saint-Ouen. Rondom de vijftien sfeervolle markthallen met kleine antiekwinkeltjes en kraampjes is een reusachtige rommelmarkt ontstaan waar overtollige fabriekspartijen en namaak merkkleding verkocht wordt.

Markt in Parijs

Marché du Sud-Ouest in Parijs

De prijzen van de artikelen op de markten richten zich naar de buurt waarin de markt staat. De marché d’Aligre in het 12e arrondissement is bijvoorbeeld goedkoper dan de marché de Passy in het rijkere 16e. Zoek je koopjes, ga dan naar markten in het 12e, 18e of 20e arrondissement.

Overige budget tips!

 • Heerlijk rondslenteren door Parijs en de sfeer in je opnemen kost helemaal niets!
 • Kiosque Montparnasse verkoopt kaartjes voor theatervoorstellingen die op de dag van de voorstelling maar de helft van de prijs kosten.
 • Ga je iets drinken in een cafeetje, nuttig je drankje dan eens staand aan de bar. Je betaalt namelijk servicekosten voor een zitplek aan een tafeltje, die hoog op kunnen lopen. Buiten op het terras plaatsnemen maakt de drankjes vaak nóg duurder.
 • Een goedkope kop koffie nuttig je het beste in een zogenoemde ‘bar-tabac’.
 • Bekijk Parijs vanaf de dakterrassen van de warenhuizen Printemps en Galeries Lafayette. Daar heb je een soortgelijk uitzicht als vanaf de Eiffeltoren en is helemaal gratis.
 • Les je dorst bij één van de fonteintjes met gratis drinkwater die je verspreid door Parijs tegenkomt. Je ziet ze vooral in de stadsparken en -tuinen.
 • Vermijd taxi’s. Ze staan vaak vast in het verkeer en ze zijn erg prijzig. Neem in plaats daarvan de bus of de metro. Of ga lekker wandelen.

Parijs on a budget

Heb jij leuke (budget)tips voor een bezoek aan Parijs? Laat het ons weten!

 1. Sanne zegt:

  Heel erg leuk blog. Ik ga binnenkort ook naar Parijs. Vind het echt een prachtige stad. Ben zelfs de Franse taal aan het leren. Als ik ga dan wil ik ook echt helemaal in Parijs zijn. Vind het echt een prachtig en romantische stad. I lover Paris <3

 2. Metrocazar zegt:

  Parijs is en blijft een geweldige stad. Wat budget tips betreft, is het (gratis) dakterras van de warenhuizen Lafayette en Printemps een aanrader. Als je voor niet al teveel geld een hapje wil eten, dan zijn Montmartre en Quartier Latin goede opties.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>