GR655: Wandelen van Parijs naar Bordeaux

Wandelen is populair en net als met hardlopen schieten de ellenlange lijsten met georganiseerde tochten je om de oren. Maar als een wandeling in het weekend niet genoeg is en je een nieuwe uitdaging zoekt? Geen probleem, Europa ligt vol met GR (Grande Randonnée) lange-afstand wandelpaden die je zonder afspraak kan bewandelen. Een van deze wandelingen is de GR655 en ik beliep deze alvast voor je van Parijs naar Bordeaux. Drie à vier weken lang onderweg door bossen, weilanden en wijnvelden met korte bezoeken aan steden, gehuchten en middeleeuwse chateaus.

De GR655 komt door het oude centrum van Amboise, Frankrijk

Reflectie van kasteel in winkelraam in het oude centrum van Amboise, Frankrijk.

Doe de helft van de GR655

Misschien ben ik iets te enthousiast begonnen aan de GR655. 22 Tot 25 dagen, dat is wel een aanzienlijk verschil met de plaatselijke vierdaagse. Voordat je misschien afhaakt, de route is prima in twee delen op te splitsen. Parijs – Tours en Tours – Bordeaux. Toch is vier weken detoxen van je telefoon, tv en internet helemaal geen slecht idee. Je lichaam zal in de eerste paar dagen even wat tegenstribbelen om de actieve houding vol te houden, maar zal dan toch toegeven dat het best gezond is. Zet daarom gerust tijdens het wandelen de vliegtuigmodus aan en laat je meesleuren in de prachtige natuur. En geloof mij, een paar dagen verder begrijp je eigenlijk al niet meer waarom je zo vaak op je telefoonscherm zit te staren. Je halveert met gemak je schermtijd. Maar welke van deze twee routes van de GR655 past het beste bij jouw interesses?

GR655: Wandelen van Parijs naar Bordeaux

De doorzetters overleven de regenbuien en worden beloond met een prachtige regenboog

Chateau

Open vlakten vol met zoete sappen die in bedwang worden gehouden door een dun vliesje. De wijngaard staat in volle bloei en in de verte zie je een prachtig klein kasteeltje. Tientallen (soms wel langer) jaren geleden gebouwd door de eerste eigenaar van deze wijnboerderij. Vol trots prijkt het chateau op het etiket van de wijnflessen en er kan direct aan de deur gekocht worden. Je zou bijna niet meer verder willen wandelen. Maar niet elke chateau dat staat aangegeven op de borden is zo romantisch en idyllisch. Helaas zijn sommige chateau’s niet meer dan veredelde boerenschuren waar machinaal keiharde productie wordt gevoerd. Geen kasteel meer te bekennen, die moest plaats maken voor meer omzet. Ook dat gebeurt in het prachtige Frankrijk. Geniet daarom extra wanneer je een echt chateau tegenkomt.


Wijnranken zijn klaar voor het nieuwe voorjaar

Wijnranken zijn klaar voor het nieuwe voorjaar

Rood-witte markeringen

Europa is rood – wit gekleurd en Frankrijk is daar geen uitzondering op. De GR’s worden door deze twee kleuren gemarkeerd en gedurende de weg breekt het zweet je uit als je op een belangrijk kruispunt geen rood of wit signatuur kan vinden. Dit gebeurt zelden, maar blijf daarom wel gewoon logisch nadenken. Welke steden liggen er op de route, welk pad ziet er logisch uit. Echt nerveus? Pak dan stiekem even de telefoon uit de tas en raadpleeg je navigatie of vraag een lokale bewoner de weg. Je staat versteld hoe goed de kennis over de wandelpaden is bij de locals.

Tijdens de GR655 krijg je de kans om ook een pelgrim tegen het lijf te lopen. Het grote merendeel van het pad loopt samen met de “Voie de Tours”. Ofwel, een Camino de Santiago pad, en de pelgrims waren vroeger zo dom nog niet en hebben een prachtige keuze qua wandeling gemaakt. Als je gaat pelgrimeren kun je het maar beter gelijk goed en mooi doen.

Zonnig bos, Saints, Frankrijk

Een rustigere ochtend door de bossen kan je jezelf niet voorstellen. Saints, Frankrijk

Pineau of Pinot

Beide spreek je hetzelfde uit. Toch is er wel een groot verschil tussen de twee genotsdranken. Ik ga er even simpelweg vanuit dat we allemaal wel de Pinot kennen van de Bordeaux wijnen. Duizenden liters per jaar wordt er geproduceerd om ons gezellige etentje te ondersteunen. Het onbekende broertje is de Pineau, die ontdekt werd tijdens het maken van cognac. De makers gingen ervan uit dat de vaten leeg waren en deden er druiven in. Er bleek echter nog Eau-de-vie, of fruitlikeur, in de vaten te zitten. Na jaren rijpen was er daarom ook een grote schok toen de smaak wel heel erg uit de toon viel. Maar het ongeluk bleek snel om te keren tot een groot succes en de smaak beviel een groot aantal mensen.

Routekeuze

Welke wandeling beter bij jou past is natuurlijk heel persoonlijk en die keuze kun je alleen zelf maken. Hierbij een aantal verschillen tussen de twee delen van de GR655. Wat zijn dan de sterke punten van beide routes?

Parijs – Tours
Starten in de stad van de liefde betekent dat je eigenlijk even twee dagen moet genieten. Neem even de tijd om te acclimatiseren in Frankrijk en wat is mooier dan in een Parijs’ koffiehuis. Vanuit Parijs is het een afwisselen van weilanden en bossen. De steden zijn allemaal uit de middeleeuwse tijd en prima te bezoeken in een middag. Start dus lekker vroeg om in de middag te kunnen genieten van een prachtige nieuwe stad. Als toetje loop je de laatste paar dagen langs de rivier de Loire en dat is een prachtige afsluiter om vervolgens Tours in te wandelen. In Amboise staat tevens nog het kasteel Chateau du Clos waar Leonardo da Vinci zijn laatste levensjaren woonde. Het landschap is redelijk vlak tot glooiend. Er zijn op deze route wat minder gemakkelijk slaapplekken te vinden in vergelijking met de andere route.

Onderschrift

Toegangsbrug naar het prachtige stadscentrum van Amboise

Tours – Bordeaux
Vanuit Tours begin je de route door veel bossen en af en toe volg je de rivier. De etappes gaan redelijk op en neer, wat ervoor zorgt dat het verstandig is om de eerste dagen niet te veel kilometers te willen wandelen. De enthousiasteling met weinig ervaring zal hier echt even aan moeten wennen. Als je wil krijg je zelfs een paar kilometer gratis door de keuze te maken om de veerpont te nemen bij Blaye – Bac Lamarque. En dat is precies wat ik heb gedaan. Het laatste gedeelte van de route loop je door wijnvelden, op zoek naar de prachtige stad Bordeaux. Eindig je tocht met een welverdiende wijnproeverij. Je hebt het tenslotte meer dan verdiend.

GR655: gewoon doen

Waarom het zo populair is om te wandelen heeft voornamelijk te maken met onze drukke planning. Tijdens het wandelen is het de kunst om jezelf af te sluiten van de buitenwereld en te genieten van de natuur en het hier en nu. Even de rust pakken en genieten van de lente, zomer, herfst of winter zorgt voor een leeg hoofd en nieuwe energie. Je hoeft er alleen maar tijd voor vrij te durven maken in je agenda.

Zonsondergang Portiers, Frankrijk

Na een dag voldaan plaats nemen op een bankje om de zonsondergang te aanschouwen. Portiers, Frankrijk

Roger

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>