De 5 mooiste nationale parken in Oeganda

Oeganda is een geweldige reisbestemming voor mensen die de natuur en het wildleven in alle rust willen ontdekken, ver weg van het massatoerisme. De 10 nationale wildparken die het land kent, bestaan grotendeels uit groene bossen, regenwouden en savannen met een grote diversiteit aan dieren. Trek door de jungle van Bwindi Impenetrable Forest om een glimp op te vangen van de laatste wilde berggorilla’s en baan je een weg door de dichtbegroeide bossen van Kibale om chimpansees en bosolifanten van dichtbij te bewonderen. Om de keuze iets makkelijker te maken hebben we de 5 mooiste nationale parken in Oeganda - die je écht niet mag missen- voor je geselecteerd!

De mooiste nationale parken in Oeganda

Oeganda is een prachtig land aan de noordelijke oevers van het gigantische Victoriameer. Vol bergen, bossen en regenwouden, maar ook uitgestrekte savannes. Hoewel langzaamaan steeds meer reizigers Oeganda bezoeken, is het land nog niet ontdekt door het massatoerisme. En eigenlijk is dat ook meteen de charme van Oeganda. Hier valt nog heel veel te ontdekken en kun je een authentiek safari-gevoel ervaren. Check hieronder de mooiste nationale parken in Oeganda die je écht niet mag missen tijdens je safari.

Lake Mutanda Oeganda

Lake Mutanda

wildlife oeganda

De imposante berggorilla kun je bewonderen in Bwindi, de zeldzame schoenbekooievaar in Murchison Falls

#1 Bwindi Impenetrable Forest

Het ondoordringbare woud van Bwindi is een prachtig groen bos dat aan de rand van de grote Rift Valley ligt in Zuidwest-Oeganda, dichtbij de grens van de D.R. Congo. Niet alleen is het een van de oudste regenwouden in Afrika maar ook een van de meest diverse, vol valleien, moerassen en heuvels. Dit is de thuisbasis van ongeveer 350 berggorilla’s – de helft van de overgebleven gorilla’s in de wereld. Hiermee is Bwindi een van de beste plekken om te voet op zoek te gaan naar wilde berggorilla’s.


Je hebt wel uithoudingsvermogen en geduld nodig tijdens deze tocht, want het kan even duren voor je de gorilla’s spot. Maar wat een bijzondere en spannende ervaring om van zo dichtbij deze imposante dieren te mogen bewonderen. Vooral een 200 kilo wegende zilverrug maakt indruk. Absoluut een once-in-a-lifetime ervaring! Naast gorilla’s kun je hier ook veel kleurrijke vogels en andere apen spotten zoals chimpansees, zwart-witte franjeapen (colobus) en de mantel mangabey.

Ligging: zuidwesten van Oeganda, circa 3 uur rijden naar Queen Elizabeth Nationaal Park
Toegangsprijs (incl. gorilla permit): 600 USD p.p

Het leefgebied van de berggorilla’s in Oeganda

Het leefgebied van de berggorilla’s in Oeganda

Imposante berggorilla in Bwindi Impenetrable Forest

Imposante berggorilla in Bwindi Impenetrable Forest

mangabey

Mantelmangabey of grijswangmangabey

Bwindi Impenetrable Forest

Bwindi Impenetrable Forest

#2 Queen Elizabeth Nationaal Park

Chimpansees, boomklimmende leeuwen en het prachtige vulkanische landschap maken van Queen Elizabeth een van de meest populaire parken in Oeganda. Dit op een na grootste park in West-Oeganda is een van de beste plekken in het land om leeuwen, luipaarden, olifanten en hyena’s te spotten. Het zuidelijke deel van het park (Isasha regio) is geliefd vanwege de leeuwen die in hoge vijgenbomen liggen te luieren, terwijl het oosten de plek is voor een chimptrekking en het noordelijke deel om leeuwen, luipaarden, hyena’s en nijlpaarden te bewonderen.

Vergeet ook niet een boottocht te maken over het 32 kilometer lange Kazinga-kanaal, tjokvol krokodillen en nijlpaarden. In dit park kun je echt genieten van prachtige uitzichten over tropisch regenwoud en glooiende groene heuvels met kratermeren en cactussen, tegen het decor van het Rwenzori-gebergte. Ondanks de populariteit is Queen Elizabeth nog steeds een heel rustig park zonder veel toeristen.

Ligging: zuidwesten van Oeganda, circa 2 uur rijden naar Kibale Nationaal Park
Toegangsprijs: 40 USD p.p. (20 USD voor kinderen)

Een van de hoogtepunten voor veel reizigers is toch wel een boottocht over het 32 kilometer lange Kazinga-kanaal

Een van de hoogtepunten voor veel reizigers is toch wel een boottocht over het 32 kilometer lange Kazinga-kanaal

Rwenzori gebergte Oeganda Congo

Rwenzori gebergte

#3 Kibale National Park

Als je een liefhebber bent van apen is Kibale National Park de place to be. Het park maakt deel uit van het zuidwestelijke safaricircuit van Oeganda en ligt in een prachtig tropisch regenwoud. Hier vind je het grootste aantal primaten in Afrika -13 soorten- waarvan chimpansees de beroemdste zijn. Een wandelsafari is de perfecte gelegenheid om deze mensapen van heel dichtbij in hun natuurlijke omgeving te zien. Volg het geluid van ritselende taken en geschreeuw van de chimps, totdat je oog in oog staat met deze slimme dieren. Gelukkig zijn de chimpansees in Kibale heel relaxt en kun je heel rustig dichtbij komen.

Behalve honderden chimpansees die door de bomen slingeren kun je ook colobusaapjes, roodstaartaapjes, olifanten, galago’s, leeuwen en civetkatten bewonderen. Hoewel Kibale vaak de ‘apenhoofdstad’ van de wereld wordt genoemd, biedt het park ook genoeg andere safari-activiteiten. Zo kun je hier fantastische wandel- en trektochten maken en vogelsafari’s met een gids. Ook voor kleinere kinderen (onder 12 jaar) zijn er educatieve wandelingen met spelletjes en creatieve activiteiten.

Ligging: zuidwesten van Oeganda, circa 7 uur rijden naar Murchison Falls Nationaal Park
Toegangsprijs: 40 USD p.p. (20 USD voor kinderen)

Chimpansees in Oeganda

Chimpansees hebben lange zwarte haren en roze gezichtjes

Uganda olifant

#4 Murchison Falls National Park

De glooiende groene heuvels, bezaaid met palmbomen, moerassen en bossen, geven dit park een schilderachtige uitstraling. Murchison Falls National Park is niet alleen het oudste, maar ook het grootste nationale park van Oeganda. De belangrijkste attractie van het park zijn de Murchison Falls, waar het water van de Nijl door een kloof in de rotsen 43 meter naar beneden klettert. Deze machtige waterval is een schitterend staaltje natuurgeweld dat je van dichtbij -vanuit een boot- kunt bekijken. Tijdens deze avontuurlijke boottocht over de Nijl kun je naast krokodillen en nijlpaarden ook olifanten, leeuwen en giraffen aan de oevers zien drinken. Andere bijzondere activiteiten zijn een wandeltocht naar de top van de waterval, wild water raften of in een luchtballon over de uitgestrekte savanne vliegen.

Ligging: noordwesten van Oeganda, circa 8 uur rijden naar Kidepo Valley
Toegangsprijs: 40 USD p.p. (20 USD voor kinderen)

Murchison watervallen

Murchison watervallen

#5 Kidepo Valley National Park

Dichtbij de grens met Kenia en Soedan ligt het spectaculaire Kidepo Valley park in een ruige savanneachtige vallei, omringd door bergketens en doorkruist door twee rivieren. Kidepo is een verborgen schat in Oeganda’s afgelegen noordelijke wildernis. Hier kun je nog steeds de pure authentieke wildernis ervaren, ver weg van andere reizigers. Naast leeuwen, olifanten, giraffen en buffels vind je hier ook diersoorten die nergens anders in Oeganda te zien zijn zoals de aardwolf, wilde hond, jachtluipaard, hyena en lynx. Met 85 soorten zoogdieren en 500 vogelsoorten is hier genoeg moois om ontdekt te worden. En de kans is groot dat je de prachtige panorama vergezichten niet met andere toeristen hoeft te delen.

Ligging: noorden van Oeganda (grens met Soedan), circa 8 uur rijden naar Kampala
Toegangsprijs: 40 USD p.p. (20 USD voor kinderen)

berggorilla oeganda

Lees meer:

Ester

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>