De mooiste natuurgebieden van Gelderland

Qua landoppervlakte is Gelderland de grootste provincie van Nederland. Meer dan genoeg ruimte dus voor prachtige natuurgebieden om zich te ontwikkelen. Het zijn stuk voor stuk gebieden waar je naar hartenlust kunt fietsen, paardrijden, wandelen, relaxen of picknicken. Natuurlijk zijn er de bekende Gelderse landschappen, zoals de bloeiende boomgaarden in de Betuwe en het rivierenlandschap van het Land van Maas en Waal, maar ook de meer onbekende parels zijn absoluut de moeite van een bezoek waard. Laat je inspireren door de vijf mooiste natuurgebieden van Gelderland!

Bergherbos Montferland

Wie dacht dat een glooiend landschap in Nederland alleen te vinden is in de provincie Limburg, heeft het mis. Ten zuiden van Doetinchem, tegen de Duitse grens, bevindt zich namelijk de streek Montferland. Dit heuvelachtige gebied in de Achterhoek kenmerkt zich door verschillende heuvels, bestaande uit weilanden, akkers en bossen. Daaromheen liggen sfeervolle dorpjes waarop je vanaf de verschillende heuveltoppen een prachtig uitzicht hebt. Het Bergherbos beslaat een groot gedeelte van Montferland. Er leven tal van zoogdieren, reptielen en vogelsoorten in de bossen en op de heides, waarvan je er misschien wel een aantal tegenkomt tijdens jouw fiets- of wandeltocht. Bergherbos Montferland behoort niet alleen tot de mooiste natuurgebieden van Gelderland, maar van heel Nederland. Meer informatie over natuurgebieden van Gelderland vind je op de website van Staatsbosbeheer.

Bergherbos Montferland

Appelsche Heide

In de noordwesthoek van Gelderland, tussen Ermelo en Barneveld, bevindt zich de Appelsche Heide. In dit vochtige bos- en heidegebied groeien verschillende soorten planten, zoals de dophei, klokjesgentiaan en jeneverbes. Je bepaalt er zelf de route die je wilt wandelen, wat in veel gevallen betekent dat je voornamelijk over onverharde paden zal gaan. Houd onderweg je ogen goed open, want misschien kruist de zeldzame heikikker je pad wel.

Appelsche Heide in Gelderland

Overasseltse- en Hatertse Vennen

Een twintigtal vennen, omringd door een landschap van rivierduinen, uitgestrekte bossen en heidevelden. Dát zijn de Overasseltse- en Hatertse Vennen. Het gebied beslaat ruim 500 hectare en strekt zich uit ten zuidwesten van de plaats Nijmegen. Als liefhebber van fietsen of wandelen ben je in dit gebied helemaal op je plek. Onderweg zie je schapen grazen en kun je nog net een vos of konijn zien wegschieten. Verblijf je voor langere tijd in Gelderland, bijvoorbeeld in een Bed & Breakfast of glamping accommodatie? Neem dan ook eens de tijd om een bezoek te brengen aan andere bosgebieden in het Rijk van Nijmegen. Ten zuiden en oosten van de stad Nijmegen bevinden zich namelijk nog verschillende andere (grensoverschrijdende) bossen, waar je heerlijk kunt recreëren.

Grote Veld

Wil jij op je gemak en in je eigen tempo de Gelderse natuur verkennen? Dan is natuurgebied het Grote Veld wellicht geschikt voor jouw weekendje weg. Het Grote Veld bevindt zich in het oosten van Gelderland, grofweg tussen Lochem en Vorden. Oorspronkelijk was dit gebied een groot heideveld, waarvan er na bebossing aan het begin van de 20e eeuw nog slechts enkele heideveldjes over bleven. Desondanks is het nog steeds een heerlijk gebied om doorheen te wandelen, bijvoorbeeld over de bewegwijzerde routes. Onderweg geniet je van schitterende doorkijkjes en bijzondere flora en fauna.

Veluwe

We sluiten de top 5 af met het bekendste en grootste bosgebied van heel Nederland, de Veluwe! Bossen, stuifzandgebieden, heidevlakten, bijzondere musea, bezoekerscentra en uitgezette wandel-, fiets- en ruiterroutes: de Veluwe heeft het allemaal. Het is dan ook niet zo gek dat je hier veel overnachtingsmogelijkheden vindt, variërend van groepsaccommodatie tot trekkershut. Actievelingen kunnen in een vakantiehuisje op de Veluwe absoluut hun hart ophalen. Een wandel-, ruiter-, segway- of fietstocht kan hier worden afgewisseld met een bezoek aan Paleis ‘t Loo, het Kröller-Müller Museum, de Apenheul, kastelen en landgoederen. Vanwege de uitgestrektheid en grootte van de regio kan het zomaar zijn dat je onderweg geen mensen tegenkomt, maar wel edelherten of wilde zwijnen. Heerlijk rustig dus!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>