Top 5 nationale parken Sri Lanka

Makkelijk heeft de parel van de Indische Oceaan het niet gehad. Een verwoestende tsunami en burgeroorlogen hebben hun sporen nagelaten. Sri Lanka is weer opgekrabbeld. Alleen de prachtige natuur is al reden genoeg om het land te bezoeken. De top 5 mooiste nationale parken van Sri Lanka!

De afgelegen ligging, evenals de nabijheid van de evenaar, heeft bijgedragen aan de bijzondere flora en fauna van Sri Lanka. Anderhalf keer zo groot als Nederland is het land, met haar zeer gevarieerde natuur. Het behoud hiervan is georganiseerd in 21 nationale parken. Deze vijf parken mag je zeker niet missen tijdens je reis door Sri Lanka. Of het nu een budget backpacktrip is of een familiereis Sri Lanka.

Top 5 nationale parken Sri Lanka

De vijf nationale parken weergegeven op de kaart van (het zuiden van) Sri Lanka

Yala National Park

Droog bosland, kleine meertjes, langgerekte open vlakten en begrenst door de zee. Dat is Yala National Park, één van de bekendste en meest bezochte parken. Vanaf de hoofdstad Colombo is het ongeveer zes uur rijden naar de gebruikelijke uitvalsbasis voor het park, het dorp dat de prachtige naam Tissamaharama draagt. Hier bevinden de meeste accommodaties zich. Dit is ook de plek om je safari te regelen. Je kunt het park namelijk alleen bezoeken met een georganiseerde jeepsafari. In een kolonne rijden tientallen jeeps tweemaal daags, ’s ochtends vroeg en halverwege de middag, door het park. Alleen ben je hier zeker niet. Overigens kun je slechts een klein gebied bezoeken van dit immens grote park.

Yala National Park[

Het kan soms best druk zijn in Yala National Park

Waarom dan toch gaan als het relatief druk is? Dit is de plek om luipaarden te spotten. Over het algemeen zijn deze gevlekte beesten moeilijk waar te nemen. De kans dat je ze hier in het wild ziet is, door de omvang van hun populatie, groter dan elders in de wereld. Mits het droog is, want luipaarden hebben een broertje dood aan regen. Een zekerheidje zijn de olifanten. Ook kun je waterbuffels, krokodillen, jakhalzen, herten, wilde zwijnen, apen en vele soorten vogels verwachten. En natuurlijk de nationale vogel van Sri Lanka, de Ceylonhoen.

Luipaard Yala National Park[

Als je geluk hebt komt een luipaard op je pad

Bundala National Park

Iets ten zuiden van grote broer Yala ligt het Bundala National Park, een wetlands gebied. Dit park wordt veel minder bezocht en is door haar ligging uitstekend te combineren met Yala, met als uitvalsbasis het dorpje Tissamaharama. Ook dit park bezoek je per jeepsafari. Het park is een waterrijk gebied waar je een grote diversiteit aan vogels kunt spotten. Daarin onderscheidt Bundala zich van Yala. Naast grote roofvogels vind je hier onder meer flamingo’s, ooievaars, ibissen en papegaaitjes. Veel trekvogels gebruiken het park als tussenstop of als plek om te overwinteren. Daarnaast leven er in het park leguanen, krokodillen, apen en wat verdwaalde olifanten. Een bezoek aan Bundala is aan te raden in de vroege ochtend of bij zonsondergang.

Krokodil Bundala National Park

Bij de gevaarlijkste inwoner van Bundala National Park moet je niet in de buurt komen

Udawalawe National Park

Met haar talrijke meertjes en oneindige open vlakten komt dit park aardig in de buurt van de Afrikaanse savanne. Het ontbreken van dichte begroeiing vergemakkelijkt het spotten van het wildlife. Een grote populatie olifanten domineert het Udawalawe National Park. Het is bijna onmogelijk om geen exemplaar tegen te komen. Andere noemenswaardige bewoners zijn onder meer waterbuffels, krokodillen en leguanen. Dit park kun je ook uitsluitend per jeepsafari bezoeken.

Olifanten Udawalawe National Park

Je struikelt er nog niet over, maar een zeldzaamheid zijn olifanten niet

Niet genoeg van de olifanten gekregen? Op 20 minuutjes rijden van het park vind je het Elephant Transit Home. Dit is een opvangcentrum waar verweesde of zieke olifantjes worden opgevangen. Hier worden ze verzorgd en gevoed tot dat ze weer kunnen terugkeren in de vrije natuur. Vanaf een afstandje kun je kijken hoe de hongerige kleintjes worden gevoed.

Elephant Transit Home

Zesmaal daags worden de jonge olifantjes met de fles gevoed

Sinharaja Forest Reserve

Een totaal andere omgeving dan de meeste nationale parken in Sri Lanka. Dit is het regenwoud. Een vochtig klimaat, weelderig groen en ondoordringbare bossen. Te voet trek je door het Sinharaja Forest Reserve. Je hebt de keuze uit drie wandelroutes. Niet alleen de dieren, maar met name ook de plantenwereld is hier uitzonderlijk. Sommige bomen in het regenwoud lijken tot de hemel te reiken. Luipaarden komen ook voor in dit gebied, maar worden zelden waargenomen. Op meer dan wat pootafdrukken of uitwerpselen van het beest hoef je niet te rekenen. Een kijkje bij de Kiruwananaganga waterval nabij het park is zeker de moeite waard.

Slang Sinharaja Forest Reserve

In het regenwoud van Sinharaja Forest Reserve komen slangen voor

Horton Plains National Park

Glooiende heuvels, nevelwouden en graslanden. Zo’n divers landschap. En dat op een hoogte van 2.500 meter. Het Horton Plains National Park ligt centraal in het land op vijf uur rijden van de hoofdstad. Voor een bezoek aan het park is vroeg opstaan een vereiste. Doorgaans ontneemt halverwege de ochtend het dalende wolkendek het zicht. Dat terwijl er zoveel is te zien. Het dierenrijk is in vergelijking tot de andere nationale parken wat ondervertegenwoordigd. Herten zijn de grootste zoogdieren die je hier tegen komt. De omgeving is echter spectaculair. Met name de kloof met de toepasselijke naam ‘World’s End’ doet je duizelen. Een diepte van een bijna kilometer en uitzichten zover het oog reikt.  Ook dit park is alleen te voet begaanbaar.

World’s End Sri Lanka

Het uitzicht vanaf World’s End is schitterend

Voor elk wat wils

Je kunt stellen dat Sri Lanka eigenlijk één groot nationaal park is. De natuur is uitzonderlijk gevarieerd. Van kale vlakten tot het regenwoud en van de wetlands tot aan het nevelwoud. Ieder nationaal park heeft zijn eigen identiteit en unieke kenmerken. Doordat de parken ten opzichte van elkaar op een behapbare afstand liggen is het prima mogelijk om meerdere parken te bezoeken. Als beste reistijd voor zowel het oosten als het westen van Sri Lanka gelden de maanden februari en maart. En vergeet niet vooraf een visum aan te vragen, anders krijg je al dit moois niet te zien. Indien je je visumaanvraag uit handen wil geven aan een betrouwbare tussenpersoon, kan dat via E-visums.nl.

Wil jij ook op reis naar Sri Lanka?

Check onze speciaal geselecteerde reizen naar Sri Lanka in de reisshop.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>