Deze vier nationale parken heb jij nog niet ontdekt!

De wereld is rijk aan nationale parken. En dat is maar goed ook. Naast dat het vaak de mooiste bestemmingen zijn, dragen nationale parken ook bij aan het beschermen en behouden van waardevolle natuur! Wij hebben vier parken uitgekozen waar je waarschijnlijk niet zo snel aan had gedacht!

Het idee is ontstaan in Amerika, waar in 1870 het eerste nationale park van de Verenigde Staten van Amerika werd gesticht. Dit was Yellowstone National Park. Sindsdien heeft bijna ieder land ter wereld nationale parken in het leven geroepen. Natuurgebieden die extra bescherming verdienen, omdat daar bijvoorbeeld wilde dieren wonen of omdat je daar unieke stukken natuur vindt. Het ene park is wereldberoemd, van het andere park heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Yosemite, de Grand Canyon en het Kruger Park kent iedereen onderhand. Maar heb je wel eens gehoord van de volgende parken?

Canyonlands, Utah, Verenigde Staten

Wel in Amerika, maar niet een van de bekendste parken. De West Coast staat bekend om de enorme hoeveelheid verschillende parken, soms heb je het niet eens door dat je er doorheen rijdt. Canyonlands ligt in Utah en is letterlijk de voorloper van de Grand Canyon. Ook vind je het bekende Arches National Park op een kleine afstand rijden.


Het park bestaat uit drie gigantische canyons die hier samenkomen en verderop de Grand Canyon vormen. Je kunt hier vrij wandelen, wat in veel andere parken niet zomaar mogelijk is. De klippen waar je vanaf kunt kijken zijn regelmatig meer dan een kilometer hoog. Of diep, net hoe je het bekijkt. Dit park is onderdeel van de zogeheten ‘Grand Staircase‘. Een gigantische gebied dat trapsgewijs naar zee afloopt. Je zit hier dan ook erg hoog boven zeeniveau en kunt op heldere dagen ruim 100 kilometer ver kijken.

Je kunt vlakbij Canyonland kamperen op een van de vele campgrounds rondom het stadje Moab. Vanaf daar is het slechts een halfuurtje rijden. Zorg ervoor dat je voldoende water en eten meeneemt, het wordt hier in de zomer bloedheet. Ook is het belangrijk om goede schoenen te dragen, de loszittende stenen hebben al voor veel blessures en ongevallen gezorgd. Breng voor vertrek nog een bezoekje aan het visitors centre om de laatste weerverwachting, informatie en tips te vragen. Wellicht ook handig om hier aan te geven welke route je gaat lopen.

Canyonlands National Park in Utah

De indrukwekkende canyons van Canyonlands National Park

Seoraksan, Zuid-Korea

Helemaal aan de andere kant van de wereld, in Zuid-Korea, vind je het schitterende Seoraksan National Park. Dit relatief kleine park is een populaire bestemming voor Zuid-Koreanen, maar toeristen hebben het nog niet echt gevonden. Vanaf Seoul is dit park super makkelijk te bereiken. Zuid-Korea is namelijk voorzien van een fantastisch busnetwerk.

Je rijdt voor een paar euro en in een paar uur van de hoofdstad naar de kustplaats Sokcho. Dit is de uitvalsbasis voor dit mooie park. Seoraksan (het is even oefenen op de naam) staat bekend om de bijzondere rotsformaties en smalle traverses. Sokcho zelf is een kustplaats met een klein mooi strandje en een gezellige winkelstraat. Overnachten kan bij een aantal leuke hostels, zoals het supergezellige House Hostel. De eigenaar ‘mister Jo’ staat op iedere moment voor je klaar en zijn tuin is Pinterest-waardig.

De bergen van Seoraksan National Park

De fantastische belichting van de bergen in Seoraksan National Park

Alles in Sokcho is verder gericht op Seoraksan Park. Stadsbussen rijden in 30 minuten naar het park. Neem een kaart mee van het gebied en verken daarmee een van de tientallen wandelroutes. Wat het weerbericht ook is, de routes zijn goed beloopbaar en de enorme rotsformaties worden zelfs mooier met wat laaghangende bewolking. Ga vroeg in de ochtend op pad als je twee routes wilt bewandelen. Een aan beide kanten van de kloof. Zo loop je de hele dag in het zonnetje en zie je erg veel van de omgeving.

Algonquin, Canada

Het Algonquin National Park is Canada is redelijk onbekend maar des te indrukwekkender. Dit is dé bestemming voor de Indian Summer. Hier kleuren de bomen in alle mogelijke tinten. Probeer zo tussen eind september en eind oktober het park te bezoeken. In die weken zul je zelfs op het journaal te horen krijgen over de staat van de bomen. Eigenlijk is Algonquin geen National Park maar een ‘Provincial’ Park, dat verschilt verder niets. Met 7.725 vierkante kilometer is dit park het derde park van de provincie Ontario. Ter vergelijking, de Hoge Veluwe is 55 vierkante kilometer!

Algonquin Park tijdens Indian Summer.

Het begin van de Indian Summer in Algonquin Park, Ontario, Canada

Je vindt in dit park niet alleen fantastische bomen en meertjes, maar ook erg veel ‘wild-life’. Bevers hebben het halve park verbouwd, en het is een gebied bij uitstek om elanden te spotten. Met wat meer geluk zie je hier een zwarte beer of zelfs een van de troepen wolven. Kom, voor de meeste kans, vroeg in de ochtend en bewandel dan de Mizzy Lake Trail. Dit is een route van ruim tien kilometer die tot diep in het park loopt. Je bent hier ver van de highway 60, en hoort verder niets dan het ritselen van de bladeren en het grommen van beren. Oké, dat laatste hopelijk niet.

Algonquin is van origine de naam van de inheemse bevolking. Deze cultuur vind je hier veel terug. Vooral de kano (canoe) is niet weg te denken uit het park. Overal zijn traditionele kano’s te huren en vrijwel iedere Canadees in dit gebied beschikt over een eigen kano.

Phong Nha, Vietnam

Phong Nha-ke Bang National Park in Vietnam is een van de nationale parken die sinds enkele jaren snel bekendheid vergaart. Dit komt vooral door het feit dat hier in 2009 de grootste grot ter wereld ontdekt is. De Han Song Doong werd toen per toeval ontdekt en blijkt de grootste grot ter wereld qua inhoud. Op sommige plekken is deze tweehonderd meter hoog. Helaas is Han Song Doong nog niet vrij toegankelijk voor publiek.

Motorrit richting Phong Nha National Park in Vietnam

Met de motor richting Phong Nha National Park in Vietnam

Desalniettemin is er genoeg moois te zien in Phong Nha, het is namelijk het park dat bezaaid ligt met enorme grotten. Zoals de ‘Paradise Cave’ en ‘The Dark Cave’. Dit zijn allemaal tours die je vanuit je hostel of hotel kunt boeken. Aangezien Phong Nha een stuk buiten de doorgaande backpackers-route ligt, is het hier vaak nog relatief rustig. Let goed op de periode waarin je hierheen gaat. Veel grotten zijn in het regenseizoen dicht vanwege het ‘flashflood‘ gevaar. Dit zijn overstromingen die binnen enkele minuten een grot onder water kunnen zetten.

Unieke nationale parken

Kortom, er zijn nog genoeg unieke nationale parken te ontdekken in de wereld. Zoals gezegd heeft bijna elk land een of meerdere nationale parken. Dus kijk op jouw volgende bestemming naar de parken in de buurt!

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>