De beste telefoon voor op reis

Op reis met je smartphone vraagt om belangrijke kenmerken van je telefoon, als een lange batterijduur, een geweldig scherm, een kraakheldere camera en een robuust ontwerp. Keuze is er onder meer in prijs, formaat en besturingssysteem. De afgelopen maanden zijn er flink wat nieuwe smartphones verschenen, waaronder de OnePlus 8T, Samsung Galaxy S20, Huawei P40 Pro en natuurlijk de iPhone 12-reeks. Maar wat is van al deze modellen nu de beste telefoon voor jou?

De afgelopen jaren heeft de smartphone zich ontwikkeld tot een zeer veelzijdig hulpmiddel, niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op reis. Een goede smartphone komt in tal van situaties van pas. Het is al lang niet meer alleen een apparaat waarmee je allerhande telefoonnummers kunt opslaan en bellen, het is ook een apparaat waarmee je tijdens je reis in contact blijft met het thuisfront, een apparaat dat entertainment biedt en kan worden gebruikt als reisgids, kompas, woordenboek of vertaalmachine. En foto’s die je maakt met een goede smartphone, doen tegenwoordig niet meer onder voor de foto’s van een compact camera.

De smartphone is het nieuwe Zwitserse zakmes voor de reiziger!

Waar je voordat je op reis gaat wel rekening mee moet houden, is dat het woordje ‘goede’ in het bovenstaande stuk tekst vrij belangrijk is. Aangezien de ontwikkelingen in smartphoneland in sneltreinvaart doorgaan, zijn wat oudere telefoons soms ronduit traag, terwijl ook de batterijduur en fotokwaliteit te wensen overlaten. Wie geen specifieke eisen heeft, kan zonder al te veel vooronderzoek al snel een geschikte Android telefoon kopen. Wie wel eisen heeft, kan zich hieronder beter verdiepen in de verschillende keuzes.

sunset keywest LG G7 selfie stick

Gebruik je smartphone met een selfie stick als verlengstuk van je arm!

Wat is de beste telefoon voor op reis?

In het rijtje met de beste smartphones voor op reis vind je uiteraard heel wat vlaggenschepen van de bekende merken als Samsung, Huawei en iPhone, de verschillende OnePlus 8-varianten, de OPPO Find X2 Pro, de Google Pixel 4, de Xiaomi Mi Note 10 en Sony Xperia. Maar ook de andere telefoons hoeven niet uitgevlakt te worden. Er zijn zelfs goede budget telefoons die heel degelijk presteren. Goedkoop betekent in dit geval een aanschafprijs tussen de 200 à 250 euro. Hiervoor koop je geen smartphone die alle toeters en bellen van de vlaggenschepen heeft, maar smartphones met prijzenswaardige specificaties en functies gezien de prijs. Voorbeelden zijn de toestellen uit het middensegment van LG, Huawei, Poco en Nokia, en de low-end toestellen van de merken die zich specifiek richten op de markt voor budgettelefoons (als Motorola en de Xiaomi Redmi telefoons). Betaalbare telefoons die het bekijken waard zijn, zijn onder meer de LG K61, Poco X3 NFC, OPPO A5 2020, Motorola Moto G8 Power, Huawei P30 Lite, Samsung Galaxy A40, Motorola One Macro, Nokia 5.3, Redmi Note 9 en Nokia 3.4.

Samsung Galaxy S20-reeks

De beste telefoon voor op reis moet op dit moment wel de Samsung Galaxy S20 (en de grotere Galaxy S20 Plus) zijn. De grootste pluspunten zijn de geweldige camera’s (verbeterd ten opzichte van de al goede Galaxy S10) en het fantastische scherm (dat de concurrentie doet verbleken). De verschillen tussen de Samsung Galaxy S20 en S20 Plus zijn minimaal. De batterijduur van deze allerbeste Android-smartphones is niet optimaal, maar je zal er probleemloos een volledige dag mee kunnen werken. Een premium ontwerp en vol met functies, zoals omgekeerd draadloos opladen, 5G (in Nederland), een vingerafdrukscanner in het scherm en waterbestendigheid.

De Samsung Galaxy S20 Ultra heeft de beste specificaties van het jaar. Het is het ultieme vlaggenschip tegen een enorme prijs. Samsungs nieuwste premium smartphone is de Samsung Galaxy Note 20 Ultra, een ultra-grote smartphone met indrukwekkende camera’s. De Galaxy S10-smartphones van 2019 zijn nu niet langer de beste die er zijn, maar hun prijs is gezakt waardoor ze met hun Super AMOLED beeldscherm en uitstekende camera’s nog steeds erg aantrekkelijk blijven.

samsung s10

De Galaxy S10-smartphone blijft aantrekkelijk

iPhone 12-reeks

De standaard iPhone 12 is de beste Apple iPhone op vlak van prijs-kwaliteit. De camera’s van de iPhone 12 en iPhone 12 Mini zijn gelijkaardig aan vorig jaar; eigenlijk is de iPhone 12 in veel opzichten vergelijkbaar met de iPhone 11, maar introduceert 5G (en is daarmee futureproof), in combinatie met een OLED-scherm, een duurzamere bouwkwaliteit en meer rekenkracht. De waterdichtheid is dit jaar bij de Apple iPhone 12 verbeterd naar 6 meter diepte voor een tijdsduur van 30 minuten. De batterijduur van de iPhone 12 is solide en beter dan die van zijn voorganger, maar hij kan nog steeds niet concurreren met veel Android-smartphones. Je laadt hem waarschijnlijk elke nacht op, maar je hebt tenminste de mogelijkheid om dat draadloos te doen.

De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn natuurlijk nog beter, maar ze kosten ook meer en zijn toch opmerkelijk vergelijkbaar. De iPhone 12 Pro Max heeft echter een paar extra’s die hem de best mogelijke keuze maken als geld geen probleem is en je graag een grote telefoon hebt. Het voordeel van die grote telefoon is dat ook de batterij het langer volhoudt. Hij heeft meer camera’s en opslagruimte, samen met dezelfde geweldige functies als de standaard iPhone 12, inclusief 5G en MagSafe tech (draadloze lader).

iPhone budgetopties

De iPhone 11 is niet de snelste of meest veelzijdige smartphone, maar qua prijs-kwaliteit is het de beste iPhone die tot nu toe gemaakt is. De batterijduur is beter dan die van zijn voorgangers. De iPhone 11 mag meegenieten van de camera-updates van Apple, maar moet het doen zonder telelens. De combinatie van de hoofdlens en ultragroothoeklens geeft echter heel wat mogelijkheden en je krijgt hier ook de verbeterde nachtmodus. De camerafuncties zijn identiek aan de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max. Het is daarom ook het ideale toestel voor Apple-fans die op hun geld willen letten.

De iPhone SE 2020 is de goedkoopste iPhone van het jaar. Hij neemt de kracht en de specificaties uit de iPhone 11-serie en stopt ze in het kleinere ontwerp van de iPhone 7 en 8. De nieuwe iPhone SE past makkelijk in één hand en maakt voor zijn prijs mooie foto’s bij goed licht. Voor een goede nachtmodus heb je minstens de iPhone 11 nodig, maar voor nog geen 500 euro is dit de iPhone voor jou als je met een beperkt budget zit.

Apple iPhone

De iPhone heeft de herkenbare appel

Waterbestendig

Niet elke smartphone is waterproof. De nieuwere smartphones van Samsung en Apple zijn dat gelukkig wel. Zowel de Samsung Galaxy S als de Note is waterdicht. Alle toestellen uit de Samsung Galaxy S-serie van Samsung hebben een IP68-certificering, wat betekent dat al deze smartphones in theorie 30 minuten overleven op maximaal 1,5 meter diepte. Let er wel op dat de onderlinge verschillen tussen de mate van waterdichtheid groot zijn. Zo is de ene telefoon spatwaterdicht, de ander dompeldicht en een derde waterbestendig. Het ene toestel kun je zonder problemen volledig onder water dompelen, terwijl de ander enkel bestand is tegen een paar regendruppels.

Ben je op zoek naar een goede waterdichte telefoon, dan is het handig even stil te staan bij het fenomeen IP-certificering, wat gebruikt wordt om de mate van waterbestendigheid aan te geven.

Jarenlang weigerde Apple om waterbestendige telefoons uit te brengen, maar met de komst van de iPhone 7 in 2016 veranderde dat. Alle nieuwere toestellen sinds de iPhone 7 zijn wel waterbestendig. Veel modellen hebben een IP67-certificering, wat inhoudt dat je zo’n toestel maximaal een half uur kunt onderdompelen in water van maximaal één meter diep. Toch wordt het afgeraden om op reis onderwaterfoto’s te maken of van de waterglijbaan te gaan, want zeewater en chloor beschadigen de elektronica en Apple vergoedt geen waterschade. Wel kun je deze iPhones zonder problemen in de regen gebruiken, in de vochtige omgeving van een badkamer neerleggen of afspoelen met water nadat er iets op gemorst is.

OnePlus 8

De OnePlus 8 Pro is de meest complete en krachtigste OnePlus ooit, maar ook de meest prijzige. Een geduchte concurrent voor de beste smartphones; de OnePlus 8 Pro zit Samsung en Apple op de hielen. Het is verbazingwekkend dat het merk op zo’n korte tijd een plekje heeft verworven tussen de grote jongens. Het scherm is prachtig met als enige nadeel dat valse aanrakingen langs de schermranden wel eens problemen geven. OnePlus liep altijd achter op vlak van camera’s, en nog steeds staan de camera’s niet op gelijke voet met Apple en Samsung, maar de OnePlus 8 Pro is een van de beste camera’s op een Android in deze prijsklasse. Ander voordeel: hij kan supersnel draadloos opladen.

De OnePlus 8 staat uiteraard in de schaduw van de OnePlus 8 Pro, maar het is hoe dan ook nog altijd een prima telefoon. De OnePlus 8T is goedkoper dan de meeste high-end toestellen, maar biedt meer dan genoeg goede functies voor een scherpe prijs. Hoewel de camera’s degelijk zijn, zijn ze niet geavanceerd. Een leuke feature van de 8T is de mogelijkheid om tijdens het filmen de achtergrond rondom een persoon of object te vervagen en het automatisch inschakelen van de nachtmodus in een donkere situatie.

beste telefoon reis

Budgetkoning Xiaomi

De Xiaomi Poco X3 NFC mag zich dit jaar de budgetkoning noemen. Het is de snelste budget smartphone van dit moment met een mooi scherm en batterijduur van twee dagen. De software en nabewerking van de camera zijn niet geweldig, maar de overige pluspunten maken dit meer dan goed. Xiaomi mag in de Benelux een vrij onbekende speler zijn, maar sinds 2010 brengt deze redelijk grote Chinese smartphonefabrikant toestellen op de markt met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Direct vanaf het begin was duidelijk dat dit merk goedkoper (en soms beter) is dan Samsung smartphones. Xiaomi brengt drie series smartphones uit: de Mi-, Redmi- en Poco serie. De Mi-serie bevat de vlaggenschepen, smartphones voorzien van een strak en dun design en altijd voorzien van de nieuwste hardware.

Bij de Redmi-serie gaat het om budget telefoons met goede prestaties. Ze werken misschien minder snel, voelen minder soepel aan en komen vaak een paar maanden later op de markt dan de toestellen uit de Mi-serie, maar zijn een goede keuze voor wie een lager budget heeft. Zo heeft de Xiaomi Redmi Note 9 een goede mix van functies tegen een aantrekkelijke prijs. Je vindt zelden een budgetsmartphone met zulke camera’s en een modern design. De batterijduur van twee dagen maak het geheel alleen maar beter.

Budgettoppers: OPPO , Huawei en Nokia

Ook OPPO (zusterbedrijf van OnePlus) is geen enorm bekende naam, maar verkoopt zowel budgetsmartphones als high-end toestellen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. De OPPO A5 2020 is hun meest recente goedkope toestel. Hij heeft een lage prijs, maar wel een ruim, helder en levendig scherm. Daar komt nog een reusachtige 5.000mAh-batterij bij, die het makkelijk twee dagen kan volhouden. De OPPO A5 2020 heeft daarnaast een verrassend duur uitziend ontwerp, en een prima camera. Enige alternatief voor batterijliefhebbers lijkt de Motorola Moto G8 Power, met ook een enorme 5.000mAh batterij – er is bijna geen andere optie op de markt die de accuduur van Moto G8 Power kan evenaren of overtreffen.

De Huawei P Smart is stijlvol en goedkoop. Feitelijk zelfs de beste goedkope telefoon die je nu kan kopen. De smartphone levert een bruikbare camera, voldoende opslag, een uitstekende batterijduur, maar ook met het scherm en design springt de P Smart boven andere toestellen uit. Verschillen tussen de Huawei P Smart en Honor 10 Lite (een submerk van Huawei) zijn relatief klein, binnenin gaat het haast om dezelfde toestellen, maar de P Smart wint door zijn opvallende design.

Nokia heeft ook elk jaar weer prima budget smartphones, zoals de Nokia 3.4 en de Nokia 5.3. Gewoon solide budgetmodellen, die zich uitstekend lenen voor de casual gebruiker, die niet al te veel heeft met multitasken of het spelen van zware spelletjes. Last en misschien wel least: de Motorola One Macro. Zonder zijn slechte camera’s zou de Motorola One Macro een geweldige budget allrounder zijn. In zijn huidige vorm is hij nog steeds een erg goede keuze als je niet erg veel geeft om de fotokwaliteit.

OPPO Find X3 Pro 5G - Awaken Colour

OPPO Find X3 Pro 5G

Cameramonsters: OPPO en Xiaomi

De OPPO Find X2 Pro is de meest succesvolle telefoon van de fabrikant tot nu toe. In de high-end smartphone vind je een topklasse display, processor, een van de allerbeste cameratelefoons die je nu kunt kopen en nog veel meer om het hoge prijskaartje te rechtvaardigen. Hoewel draadloos opladen niet ondersteund wordt, is je telefoon wel binnen 40 minuten volledig opgeladen. De batterijduur is niet fantastisch, maar verder is dit een van de allerbeste telefoons die op dit moment te koop zijn. De OPPO Find X2 Pro is een telefoon die in staat is om te vechten tegen de grote namen van Apple, Samsung en OnePlus. Eén van de speerpunten van de Find X2-serie is de krachtige meegeleverde 65 Watt-oplader (nieuw voor smartphones). OPPO claimt dat deze stekker de 4200 mAh-accu in 38 minuten volledig kan opladen van 0 naar 100. Dat is veel vlotter dan de Samsung Galaxy S20 (25 Watt) en iPhone 11 Pro (18 Watt).

De Xiaomi Mi Note 10 heeft een ongelooflijke camera voor zijn prijs. Het is een van de beste camerasmartphones die je op dit moment kunt vinden. De Mi Note 10 kent een prachtige penta-lens camera-opzet, met een primaire 108MP camera die je het vaakst gebruikt, een indrukwekkend AMOLED scherm, ondersteuning voor zeer snel opladen, en een gebogen ontwerp waardoor de smartphone comfortabel in de hand ligt.

Huawei P40 Pro

Ga je voor de nieuwste Huawei smartphone, dan heb je voldoende keuze. Dit Chinese smartphonemerk is groter dan Apple en de opkomende concurrent van Samsung. Huawei smartphones hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het merk maakt gebruik van de eigen Hisilicon processors, die mooie prestaties leveren. Daarnaast staat het merk bekend om zijn nieuwste technische snufjes. Denk maar eens aan de Huawei P40 Pro met vierdubbele camera. Huawei-smartphones hebben meestal een bovengemiddeld grote accu die opvallend snel oplaadt. Dat is met de P40 Pro niet anders. De telefoon heeft een stevige 4200 mAh-batterij en dat moet genoeg zijn voor anderhalve dag gebruik. Goed om te vermelden is dat de smartphone geen Google-certificering heeft, wat betekent dat hij zonder Google Mobile Services (GMS) komt. Geen Play Store, maar de AppGallery van Huawei Mobile Services, en ook de bekende Google-apps, zoals Maps, Gmail en Youtube, staan niet op dit toestel.

Sony Xperia

Na een paar moeilijke jaren bij het Japanse Sony spelen ze nu weer mee met de Xperia 1 II, een telefoon met een verbazingwekkend display. Het is de beste smartphone voor wie behoefte heeft aan een groot en breed scherm (CinemaWide Display). Dit scherm heeft een 21:9 beeldverhouding, volgens kenners de perfecte verhouding om films optimaal tot hun recht te laten komen. Met de drievoudige camera krijg je levensechte fotografie uit de automatische modus op deze camera. Als je in de instellingen wilt duiken en wilt rommelen met elementen als witbalans is deze camera fantastisch. Hoewel ook dit paradepaardje van Sony op papier waterbestendig is, stelt het bedrijf de nodige mitsen en maren aan de waterbestendigheid van haar vlaggenschip.

De Sony Xperia 5 II is kleiner en goedkoper dan de Xperia 1 II, maar qua kracht en camera komt het toestel niets te kort. Het relatief kleine formaat maakt het gemakkelijker in de hand te houden.

samsung brazilie

LG G8 ThinQ

LG smartphones zijn van een prima kwaliteit. De Zuid-Koreanen maken bijzonder degelijke en robuuste telefoons met unieke features voor een vaak scherpe prijs. De smartphones komen in verschillende series: de G, K, Q en V serie. De G-serie zijn high-end smartphones. Ook de V-serie behoort tot de topmodellen. Toestellen uit de Q-serie vallen in de middenklasse. Dan heb je nog de K-serie: dit zijn budgettoestellen. De belangrijkste verschillen zit hem in de technische specificaties waaronder de processor, de accu en de camera’s.

De LG G8 ThinQ borduurt verder op wat we eerder al zagen bij de G7 ThinQ reeks, maar het merk voegt er nog een aantal nieuwe, eigen functies aan toe. Zo is de nieuwste LG G8s ThinQ in staat handgebaren te herkennen en vervolgens de gekoppelde actie uit te voeren. De camera is goed, het schermpaneel van de LG G8 ThinQ is absoluut hoogwaardig te noemen. Ook heeft LG het klaargespeeld om zijn Boombox-speakers onder zijn paneel te plaatsen en zo een stereo-effect te creëren.

Stevige smartphones voor stevige outdoor avonturen

Zoek je tijdens je reis het avontuur op? Dan heb je een telefoon nodig die tegen een stootje én water kan. En dat zijn meestal smartphones die het vooral van hun behuizing moeten hebben. De Galaxy Xcover 4 is er zo een, een midrange smartphone die heel geschikt is voor veelvoorkomende taken, maar die niet zo flitsend snel is als bijvoorbeeld de nieuwere Samsung Galaxy’s. Goede specificaties wel, maar niet geweldig. Het belangrijkste: de Samsung Galaxy Xcover kan tegen een stootje. Het toestel is voorzien van een zeer robuuste behuizing en overleeft dankzij de militaire standaarden moeiteloos een val van anderhalve meter. Daarbij is het toestel de ideale partner voor aan het strand, zwembad of tijdens het uitvoeren van extreme sporten zoals kajakken. Waterbestendig, stofdicht en zelfs als het zonnetje vol op het scherm schijnt, is alles prima te lezen.

De Xcover weet duidelijke pluspunten binnen te slepen dankzij de verwisselbare accu. De Galaxy Xcover is verreweg het goedkoopste stevige toestel. Het design zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar de Xcover is een toestel van Samsung dat gericht is op onverwoestbaarheid. Aan de zijkant van de Xcover Pro zit een push-to-talk knop, waardoor je de smartphone ook als walkietalkie kunt gebruiken!

Militaire standaarden

Wanneer je een robuuste smartphone zoekt met een grotere accucapaciteit, dan kun je de RugGear RG850 met zijn forse 4000 mAh batterij of de RugGear RG650 (4200mAh) eens bekijken. Telefoons met een oerdegelijk design die bijna niet stuk te krijgen zijn. Stofdicht, waterdicht, en ook schokbestendig en bestand tegen de meeste elementen van moeder natuur als vocht, dauw, mist, modder, zand en extreem hoge of lage temperaturen. Het scherm blijft afleesbaar in (fel) zonlicht. Een val van anderhalve meter hoogte overleeft hij zonder kleerscheuren. Om het in perspectief te plaatsen: dat is ruim boven heuphoogte, een hoogte waar de meeste smartphones de mist in gaan.

De Cat S60 (al een wat ouder model) wordt wel dé bouwvakkerstelefoon voor op reis genoemd. De behuizing is nagenoeg onverwoestbaar en de telefoon is daarmee duidelijk bedoeld voor mensen die werken in de bouw. Ook avonturiers komen met de S60 aan hun trekken. Hij is stof- en waterdicht, het scherm te bedienen met handschoenen aan. Een flinke smakkerd, heftige regenval of een flinke zandstorm: het is allemaal geen probleem voor de robuuste alleskunner. De specificaties van deze Caterpillar zijn niet heel denderend, wel is het verreweg de meest robuuste (en met afstand de duurste). Met de S52 slaat Cat een nieuwe weg in: die van de stevige, slanke smartphones voor alledaags gebruik. De Cat S52 is natuurlijk ontzettend sterk en moeilijk kapot te krijgen, maar hij is niet zo lomp als de gemiddelde rugged smartphone.

Een ander toestel voor outdoorfanaten is de Land Rover Explore. De telefoon heeft een rugged behuizing, waardoor het toestel tegen een stootje kan. Uiteraard stof- en waterdicht. De Explore kan ook goed tegen extreme temperaturen, handig tijdens een trip naar de noordpool of een vulkaan!

LG G7 ThinQ op reis

LG G7 ThinQ op reis

Robuust en stijlvol

De LG Q7 is een wat vreemde eend in de bijt, want deze telefoon is namelijk niet alleen robuust, maar ook stijlvol. De meest toegankelijke stevige smartphone, vooral dankzij het fraaie uiterlijk. Het design met het fraaie en scherpe beeldscherm is grotendeels gekopieerd van zijn grote broer LG G7 ThinQ. De plastic behuizing is compleet waterdicht, stofdicht en de telefoon kan zelfs de meest erbarmelijke weersomstandigheden aan. Daarmee kun je ‘m gerust meenemen naar het strand, in de regen gebruiken of zelfs onderwater. Verder heeft de LG Q7 redelijk vlotte hardware en 3000 mAh-accu. De cameraopstelling is identiek aan die van de Galaxy Xcover 4: een 13 megapixel-lens achterop en 5 megapixel-camera aan de voorkant. Hierdoor is het toestel dus ook geschikt om vakantiefoto’s mee te maken.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>