Getest: de OPPO Find X3 Pro 5G

Ben je al plannen voor een nieuwe reis aan het maken? Goed nieuws! Je kunt je zware spiegelreflexcamera thuis laten, want met de OPPO Find X3 Pro 5G maak je de meest bijzondere professionele beelden op welke locatie dan ook! Ontdek hoe je met behulp van dit toestel de mooiste foto's schiet en maak gebruik van onze tips & tricks om deze technieken toe te passen. Ga met ons samen aan de slag om jouw smartphonefotografie-skills te verbeteren!

In dit artikel getest: de OPPO Find X3 Pro 5G met de focus op fotografie en video voor het reizen. En zoals we hierboven al verklapt hebben, slaagt het toestel met vlag en wimpel. De smartphone voldoet niet alleen als je mooie sfeerplaatjes vast wilt leggen, maar ook als je meer eisen stelt en veel zelf in wilt stellen. We beginnen met een technische uitleg, scroll een stukje verder naar ‘cameramonster’ als je nieuwsgierig bent naar de tips & tricks die jou ook kunnen helpen een pro te worden!

Out of This World Colours

OPPO – een stukje achtergrondinformatie

In het rijtje met de beste smartphones voor op reis vind je uiteraard heel wat vlaggenschepen van de bekende merken en zelfs goede budget telefoons die heel degelijk presteren. Maar de nieuwste OPPO maakt furore met zijn revolutionaire kleurenscherm en quad-camera opstelling. De OPPO Find X3 Pro is één van de beste high-end telefoons van dit moment en dat maakt dat de telefoon wederom een geduchte concurrent is voor de gevestigde orde.

Hoewel je OPPO misschien nog niet zo goed kent, is het het derde grootste smartphonemerk in Nederland en een van de meest innovatieve en toonaangevende smart device merken ter wereld. Het bedrijf is momenteel marktleider smartphones in China en wil ook in Europa groeien en een ‘leidend merk’ worden. Zo hadden ze met de succesvolle Reno Europa’s eerste 5G smartphone en met de telefoons uit de A series wordt het betaalbare 5G-segment nog verder veroverd. De OPPO Find serie maakt het af, zou je denken, maar hier laat de Chinese telefoongigant het niet bij. Het is namelijk OPPO die ons als eerste fabrikant daadwerkelijk een oprolbare/uitschuifbare smartphone in het echt laat zien; de OPPO X 2021.

In 10 jaar tijd van de Smiley Face tot de lancering van de Find X

In 10 jaar tijd van de “Smiley Face” tot de lancering van de Find X-serie

Kleurdiepte: meer bits, meer tinten

Eind maart bracht OPPO zijn Find X3-serie op de markt. De focus bij deze krachtige reeks smartphones ligt op de ultieme ervaring van kleuren. Er is hard gewerkt om kleuren nog realistischer weer te geven. Vol rijke tonen, helderheid en levendigheid. En dit heeft geresulteerd in een beeldscherm dat maar liefst een miljard kleuren kan weergeven, vastleggen én opslaan.

De Find X3 Pro 5G is OPPO’s premium vlaggenschip en deze telefoon biedt het beste van het beste in de smartphonemarkt. Een prachtige lichtgewicht smartphone, voorzien van de allernieuwste techniek. Zo heeft het toestel connectie tot 5G en opladen van 0-100% duurt slechts 35 minuten – de eerste 40% laadt op in 10 minuten! En het toestel is voorzien van vijf camera’s van hoge kwaliteit en een 10 bit-scherm. Hierdoor kunnen er 1 miljard kleuren (!) weergegeven, vastgelegd en opgeslagen worden en zie je aanzienlijk meer kleurschakeringen dan je gewend bent. Een groot voordeel als je graag fotografeert met je smartphone, want zo leg je de wereld vast zoals jij die door je eigen ogen ziet.

Uitgelegd: van 8 bit naar 10 bit

De meeste schermen zijn voorzien van een 8-bit display, wat inhoudt dat er 16 miljoen kleuren kunnen worden weergegeven. Voor heel wat beelden is dat voldoende, maar de consensus is dat 12 bits zouden volstaan als we schermtechnologie hebben die werkelijk de grenzen van het menselijk oog benadert. Vermits we daar nog niet zijn, volstaat voor de huidige en nabije toekomst het 10-bit display. Zo toont de OPPO toch 64x zoveel kleuren als een ‘standaard’ scherm – en die graduele veranderingen in helderheid en kleur zijn echt een bonus! OPPO schermt terecht met de slogan Awaken colour!

OPPO Find X3 Pro 5G - Awaken Colour

Review OPPO Find X3 Pro 5G camera

Afgelopen weken heb ik de camerafuncties van de OPPO Find X3 Pro 5G smartphone goed kunnen testen en een hele interessante OPPO smartphonefotografie masterclass bijgewoond. Hieronder bespreek ik de camera’s en hun mogelijkheden, acht superhandige tips voor smartphonefotografie en allerlei handigheidjes die in dit toestel zijn verwerkt.

Cameramonster

De OPPO Find X3 Pro heeft in totaal vijf camera’s waarvan er eentje aan de voorkant zit voor selfies (zelfs met ondersteuning voor de nachtmodus!). Achterop is de telefoon voorzien van twee primaire 50MP-camera’s (groothoek- en ultragroothoek), een 13 MP telefotocamera én een 3 MP microcamera. De camera heeft ook optische beeldstabilisatie, wat altijd fijn is omdat je foto’s minder snel bewogen zijn.

De dubbele opstelling van 50 megapixel is ontzettend goed vanwege de uitstekende detailniveaus en scherpte op de gehele foto. De telefotocamera met 2x optische zoom, 5x hybride zoom en 20x digitale zoom valt wat tegen. De grootste gimmick van OPPO op deze telefoon is de microscoopcamera, die we niet eerder zagen bij een smartphone.

De quadcamera-opstelling van de OPPO

De quadcamera-opstelling in de met Corning Gorilla Glass 5 uitgevoerde achterzijde

De vier camera’s van linksboven naar rechtsonder:

 • 13 MP telefotocamera, 52mm, f/2.4, 5x hybride en 20x digitale zoom
 • 3 MP microcamera, f/3.0 (tot 60x vergroting)
 • 50 MP groothoekcamera, f/1.8 lens, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, EIS en OIS (= optische beeldstabilisatie)
 • 50 MP ultragroothoekcamera, f/2.2 lens, 110˚, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF (= autofocus)

Groothoek- en ultragroothoeklens

Wanneer je de camera opent, is standaard de ‘1x’-modus geselecteerd, dat is de gewone groothoekcamera. De smartphone combineert een 50MP-sensor met een lens met een wijd open diafragma (f/1.8) en maakt gebruik van intelligente software om scherpe foto’s te maken, zowel overdag als ‘s nachts, bij regen of zonneschijn, binnen of buiten. Een fijne heldere camera die heel allround te gebruiken is, perfect voor alle dagelijkse foto’s die je wilt maken. Van natuur tot foto’s van je kinderen en van evenementen tot al je foodfoto’s. De foto’s zijn scherp, de camera werkt snel en de kleuren zijn erg realistisch.

Natuurlijk heeft deze camera ook de optie om een portretmodus aan te zetten. Hiermee krijg je nog meer onscherpte in de achtergrond van je foto. Erg mooi bij foto’s van mensen, maar ook bij andere onderwerpen is dit zeker een fijne functie. De front camera van de OPPO Find X3 Pro 5G kun je trouwens ook gebruiken in combinatie met de portret functie, waardoor je een mooie onscherpe achtergrond krijgt.

portret

Door het grote diafragma wordt de achtergrond wazig en gaat de aandacht uit naar het gezicht

Om de ultragroothoekcamera in te schakelen, tik je op de knop ‘1x’ en verander je deze in ‘0,6x’. Net als de groothoekcamera, gebruikt de ultragroothoekcamera dezelfde premium Sony-sensor in combinatie met de volgende generatie autofocus, waardoor de Find X3 Pro zorgt voor kleurconsistentie tussen de beide camera’s. De kwaliteit van de ultra groothoek foto’s met een hoek van 110 graden is nu dus gelijk aan die van de ‘gewone’ groothoek camera. Dat is voor iedere smartphonefotograaf een enorme verbetering, want hiermee levert de OPPO het beste ultrabreed beeld van elke smartphone. Zo hebben je foto’s geen vervormde randen en blijft de kwaliteit hoog; ideaal voor groepsfoto’s, architectuur waar je geen ruimte hebt om afstand te nemen en natuurgetrouwe afbeeldingen van het landschap.

Hieronder laat ik je zien wat het verschil is tussen de groothoek camera en de ultra-groothoek camera.

oppo groothoek

De standaard groothoek

oppo ultragroothoek

De ultragroothoek

oppo wide angle

Wide angle

oppo ultrawide

Ultra wide angle

Smartphonefotografie – hoe je de meest bijzondere professionele beelden schiet op welke locatie dan ook

#1 Compositie is key

Een goede compositie kan een beeld aantrekkelijk en opvallend maken en heeft bijgevolg een grote impact op het resultaat. Je kunt het gebruiken om het oog van je kijker te sturen, dus ga altijd op zoek naar elementen om de compositie van je foto’s te versterken. Probeer leidende lijnen, symmetrie, een zuivere achtergrond, een weerspiegeling in een plas of raam, of iets bijzonders op de voorgrond, zoals een rots of een tak, te vinden om diepte aan je opname toe te voegen.

Tip: je kunt met het perspectief spelen door laag bij de grond te komen en je camera eens ondersteboven te houden, of je telefoon boven je hoofd te houden.

Compositie is key

Compositie is key

compositie oppo

Je kunt met het perspectief spelen door laag bij de grond te komen

#2 De magie van de microlens

De Find X3 Pro kan macrofoto’s maken met de (ultra)groothoeklens, maar de microscoopfunctie in de camera-app gaat nog een stapje verder en laat je kennismaken met details die voor het blote oog verborgen zijn. Deze microscooplens kan namelijk een object tot 60x keer dichterbij halen. Dan heb je het dus niet over de gemiddelde 2 MP macrocamera die we heel vaak op telefoons zien. Nee, de Find X3 Pro levert beelden op microscopisch niveau af. Om zo’n foto te maken, moet je de Microlens-modus selecteren en de camera tot op een paar millimeter boven het object houden. Vervolgens wordt er een speciale ringflitser geactiveerd voor de juiste belichting. De app begeleidt je bij het positioneren van de camera en ook al zijn niet alle details even makkelijk scherp te stellen, wat deels wazige foto’s kan opleveren, dan nog is het resultaat verbluffend om te zien.

Tip: zoek naar onderwerpen met vlakkere oppervlakken en herkenbare texturen, zoals ijskristallen, zandkorrels, metalen munten, beeldschermen, enz.

macrofotografie oppo

Bij een close-up schakelt de OPPO automatisch over naar de macrolens

OPPO microscoop

Een oog van een bij van heel erg dichtbij

Macro zandkorrel

Macro foto van zandkorrels

microscoop zandkorrel

Diezelfde zandkorrels op microscopisch niveau

#3 Eenvoudig professioneel fotograferen met handmatige modus

Ontdek de instellingen van de Pro Mode om je foto’s naar een hoger niveau te tillen. Selecteer de expert-modus in de camera-app en speel met de witbalans (WB) om de kleur van je foto’s te veranderen. Probeer vooral ook de sluitertijd (S) te wijzigen. Met de handmatige modus kun je verder ISO-waarde, scherpstelling en belichtingscompensatie aanpassen en hierdoor heb je alle controle over het uiteindelijke resultaat van de beeldopname.

Over het algemeen wordt aangeraden om de sluitertijd in te stellen op maximaal 1/60 seconden als je uit de hand fotografeert. Wanneer je een rijdende auto fotografeert, zul je zien dat de achtergrond wel scherp blijft, terwijl de auto vager is omdat deze beweegt. Maak je diezelfde foto met een sluitertijd van 1/4000 bevriest het beeld als het ware. De rijdende auto staat dan haarscherp op de foto, waardoor het lijkt alsof hij stilstaat. Let wel op: een heel korte sluitertijd maakt de foto een stuk donkerder. Dit verhelp je door de juiste ISO-waarde in te stellen. Hoe hoger dit getal is, hoe lichter de foto wordt.

Heb je een statief voor je telefoon, dan kun je helemaal losgaan. Met de OPPO Find X3 Pro kun je de sluitertijd tot wel 32 seconden instellen. Hiermee fotografeer je bijvoorbeeld een pikdonkere omgeving zonder al te veel kwaliteitsverlies. Het toestel kan dus zelfs mee op jacht naar het Noorderlicht, waar je met een lange sluitertijd van 5 tot 20 seconden – afhankelijk van de intensiteit – en een ISO-waarde tussen de 200 en 1600 (zo laag mogelijk, dat vermindert de korreligheid) ongetwijfeld heel mooie plaatjes kan schieten!

ISO, EV, AF en WB

In de Pro Mode op de OPPO smartphone heb je de keuze om te fotograferen met een ISO-waarde tussen de 100 en 6400. Een waarde van 100 gebruik je bijvoorbeeld op een erg zonnige dag, terwijl je hogere ISO-waarden eerder in de nacht toepast. Bij heldere omgevingen kan je de ISO ook inzetten om jezelf wat extra speelruimte te geven bij andere instellingen. Als je bijvoorbeeld de sluitertijd heel kort instelt, zoals hierboven bij de rijdende auto, kun je dit lichtverlies compenseren door een hogere ISO-waarde te kiezen. ISO heeft echter veel invloed op de kwaliteit van de foto, want bij hogere ISO-waarden verschijnt er aanzienlijk meer ruis. Probeer dus een zo laag mogelijke ISO-waarde in te stellen als je niet al teveel kwaliteitsverlies wilt.

Belichtingscompensatie (ook wel EV) is een automatische manier om je foto lichter of donkerder te maken. Hier kun je kiezen uit waarden tussen -2 (donkerder) en +2 (lichter). Deze functie is overbodig als je de sluitertijd en ISO zelf instelt. Dan zijn er nog twee focusopties aanwezig, namelijk autofocus (AF) en handmatige focus (M). De autofocus doet wat je verwacht en stelt automatisch scherp op objecten wanneer je er op richt. Als je de handmatige functie wilt gebruiken om de scherpte zelf te regelen, kun je een balkje verschuiven om de focus aan te passen. 0 is focus dichtbij en 1 oneindig.

Verder is er nog een witbalansoptie te vinden, waarmee je de warmte van de kleuren in je foto verandert. Deze optie is minder belangrijk dan de eerder genoemde, omdat je dit ook altijd nog kan doen nadat je de foto hebt gemaakt. Maar het is een prima optie om een kamer vol gloeilampen iets minder geel maken. Of een grauwe, bewolkte dag er iets zonniger uit te laten zien.

oppo donkere foto

De OPPO maakt automatisch ook prima foto’s in donkere ruimtes

Lichtstralen Lava Tube Mojave

Maar als je niet wilt kiezen tussen de schaduwen en die ene lichtstraal, regel de instellingen dan manueel

#4 Krijg meer details met RAW+

Wil je echt als een pro fotograferen, gebruik dan het RAW-formaat in plaats van JPG en verdiep je in fotobewerking. Je zult versteld staan van de extra bewerkingsmogelijkheden die het biedt. RAW is een bestandsindeling die onbewerkte beeldgegevens bevat – met andere woorden: een RAW slaat alle technische informatie van de foto op. Hiermee kun je de afbeelding naar wens bewerken – nog veel meer tunen naar jouw eigen wensen – en dat komt vooral in situaties met moeilijk licht goed van pas. RAW+ (HDR-opnames in RAW) kan meer details en een groter helderheidsbereik vastleggen en geeft je nog meer vrijheid bij het bewerken. Zo heb je de mogelijkheid om pikdonkere foto’s alsnog goed te belichten. In de schaduwen vind je verborgen details en is de kans kleiner dat je highlights uitwaaieren.

Tip: wil je zoveel mogelijk kwaliteit uit je camera halen, fotografeer dan in RAW.

#5 Maak gebruik van slimme opties op de telefoon

OPPO heeft verschillende modi toegevoegd om volledige controle te hebben over de cameraprestaties. Zo worden ingewikkelde (nacht-)lichtscènes geoptimaliseerd door Ultra Night Mode. Door de HDR-functie aan te zetten krijg je net wat meer details in lichte en donkere delen van je foto, zeker bij extreme lichtomstandigheden zoals fel tegenlicht. De AI-sceneverbetering herkent het onderwerp van jouw foto (bijvoorbeeld een plant) en zorgt er zo voor dat de kleuren zo realistisch mogelijk worden voor jouw onderwerp.

Om de afbeeldingen vervolgens professioneel na te bewerken, beschikt de smartphone bovendien over verschillende edit tools. Leuk zijn ook de AI-paletten, waarmee je met een eigen foto als filterbronafbeelding een uniek kleurenfilter kan creëren.

#6 Bewegende beelden met Flash Snapshot

De Flash Snapshot van de Find X3 Pro beschikt over een razendsnelle focustijd, zodat je voorwerpen in beweging – mensen in drukke ruimtes of beweeglijke dieren – in volle glorie kunt fotograferen. Leg spontane momenten natuurgetrouw en zuiver vast. Tik op de camera linksonder in het scherm tijdens het opnemen van een video voor directe foto’s. Of speel een van je opgenomen video’s af en tik op het camerapictogram in de rechterbovenhoek van het scherm om direct een foto van de video te maken.

#7 Leuke tip voor vloggers

De OPPO Find X3 Pro laat je filmen in 4K-resolutie. Optische beeldstabilisatie is ook van de partij. Met de nieuwe Cinematic Mode wordt er bovendien optimaal gebruik gemaakt van de eerder genoemde 10bit-mogelijkheden met 4K-video. De geïntegreerde Sony IMX766-sensor maakt geavanceerde scherpstelling mogelijk voor kraakheldere beelden. Het schieten van content wordt op slimme wijze geoptimaliseerd door verschillende features, waaronder AI Highlight, AI Portrait en Ultra Steady Video 3.0. AI Highlight Video zorgt ervoor dat je niet na hoeft te denken; automatisch inschakelen van HDR, nachtmodus, audiozoom en ultra stabiele stabilisatie. Video’s kunnen worden gemaakt met 10-bits wanneer LOG of HDR is ingeschakeld in de filmmodus. Foto’s kunnen worden gemaakt met 10-bits wanneer de “10-bits kleur” -schakelaar is ingeschakeld in de standaardmodus en de nachtmodus.

Tip: met Dual-view Video worden de voor- en achterlenzen geactiveerd voor dubbele opnames, ideaal voor vloggers!

#8 Blijf jezelf verbeteren

Schiet zoveel als je kunt, laat je inspireren door het werk van anderen en vind op tijd je eigen creatieve stem. Grijp je kans en probeer nieuwe dingen, zoals werken met langere sluitertijden, licht gebruiken, op zoek naar reflecties in onverwachte gebieden en blijf altijd geïnspireerd. Neem een kijkje bij @OPPONederland op Instagram voor meer inspiratie. Als je je eigen foto’s wilt delen of inspiratie wilt opdoen, gebruik dan de hashtags #shotonOPPO en #OutOfThisWorldColours op Twitter en Instagram.

OPPO FIND X3 PRO 5G

Specificaties van OPPO’s Find X3 Pro 5G

 • Het scherm is een uitblinker: de krachtige camera’s worden gecombineerd met een 6.7-inch AMOLED-scherm met 5 tot 120Hz-verversingssnelheid en QHD+-resolutie (3216 x 1440) en dat zorgt voor een loepzuivere visuele ervaring van apps, games en entertainment.
 • Soepele prestaties worden mede mogelijk gemaakt door het nieuwste Qualcomm® Snapdragon™ 888 5G Mobile Platform (eersteklas hardware). De Snapdragon 888 is momenteel de beste processor die beschikbaar is voor Android-telefoons.
 • Snelladen: na intensief gebruik laadt de flinke 4500mAh-batterij in 35 minuten razendsnel op van 0 naar 100%, en na 10 minuten aan de snellader zit je al op 40%. Met de draadloze AirVOOC-lader (30W) is het lege toestel volledig opgeladen binnen 80 minuten.
 • Compact toestel: de OPPO Find X3 Pro 5G combineert innovatieve technologie met een stijlvol uiterlijk. Het vlaggenschip weegt slechts 193 gram waardoor de smartphone prettig in de broekzak of tas zit en is het toestel tevens stof- en waterbestendig (IP68-gecertificeerd).

Je kunt de OPPO Find X3 Pro tot in de puntjes personaliseren. Zo kun je instellen dat optillen betekent: wakker worden! Kies zelf de ontgrendelanimatie, of welke app geopend wordt als je de telefoon aanzet. In de zijbalk kun je allerlei apps naar keuze instellen.

Bekijk alle specificaties en mogelijkheden van dit toestel op de officiële site van OPPO.

Conclusie: op reis met de OPPO Find X3 Pro

De OPPO Find X3 Pro heeft de beste hardware die je momenteel kunt krijgen, zoals een topklasse display, krachtige processor, alle gemakken van SuperVOOC-snelladen en nog veel meer om het hoge prijskaartje te rechtvaardigen. Het is eigenlijk gewoon een van de allerbeste cameratelefoons die je nu kunt kopen. De Snapdragon 888 komt met 5G-ondersteuning dus niet alleen op het gebied prestaties kun je een aantal jaren vooruit met de Find X3 Pro, de telefoon is ook klaar voor het snelle 5G-netwerk. De OPPO Find X3 Pro is met recht in staat te vechten tegen de grote namen van Apple en Samsung.

 • De camera van de OPPO Find X3 Pro heeft een opmerkelijke kwaliteit; indrukwekkend als je nagaat hoe compact het toestel is. Dat geeft een hoop voordelen. Zo hoef je geen zware en kwetsbare camera mee te slepen op reis, maar alleen een handzaam toestel dat je zo in je broekzak laat glijden. De telefoon past in allerlei hoekjes en nauwe gaatjes, wat soms bijzondere beelden oplevert. En waar een grote lens al snel aandacht trekt, is het vrij normaal om met een telefoon te fotograferen. Klein, licht, snel en niet te opdringerig.
 • Het 10-bit display is super nauwkeurig. Als je de beelden op de telefoon zelf bekijkt, krijg je een waarheidsgetrouwe en nauwkeurige weergave van wat je hebt. Er zijn geen verrassingen bij het later importeren op de computer.
 • Je kunt ervoor kiezen de volledige controle te nemen in de handmatige modus, hierboven staan alle basisfuncties die je moet kennen om te leren fotograferen als een prof. Het duurt waarschijnlijk wel eventjes om alle instellingen onder de knie te krijgen, maar onthoud dat dit het zeker waard is. Wanneer je handmatig foto’s schiet, heb je de meeste invloed op hoe ze er uit komen te zien.
 • Je hebt alleen nog een spiegelreflex of systeemcamera nodig als je op safari gaat of om een andere reden ver in wilt zoomen, het belangrijk vindt om door een zoeker te kijken of snel bewegend beeld wilt vastleggen.

De OPPO Find X3 Pro 5G voor jou?

Ben je fan van het tot in detail aanpassen van de interface? Hecht je waarde aan zeer goede groothoeklenzen (en vind je ver inzoomen minder belangrijk)? Zoek je een supersnelle smartphone met een topscherm? Dan moet je de OPPO Find X3 Pro zeker meenemen in je beslissing.

Heb je interesse om deze OPPO Find X3 Pro 5G te kopen? Het toestel kost 1149 euro (adviesprijs) en hiervoor krijg je 12GB RAM en 256GB opslagruimte. Deze telefoon is zowel in blauw als zwart verkrijgbaar bij verschillende retailers. Toch nog meer weten? Vraag het ons gerust in de reacties hieronder!

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>