Fotografietips op reis

Westerse toeristen zijn van huis uit opgegroeid met fotograferen en gefotografeerd worden. Voor hen is fotografie over het algemeen een probleemloze, neutrale handeling. Voor de lokale bevolking op je reisbestemming is dat soms minder vanzelfsprekend.

Houd er rekening mee dat je niet altijd zomaar mensen kunt fotograferen. Vraag altijd eerst netjes om toestemming. Een local heeft op die manier het recht te weigeren op de foto gezet te worden. Daarbij kunnen culturele, religieuze of persoonlijke motieven een rol spelen. Soms vragen lokale mensen geld voor foto’s, respecteer dat.

fotografietips

Het advies bij het fotograferen van mensen is om terughoudend te zijn en niet zelf voor te stellen om te betalen voor een foto. Plaatsen en gebouwen die een bijzondere betekenis hebben binnen een cultuur of religie mogen soms ook niet worden gefotografeerd. Verdiep je in de cultuur en zorg dat je op de hoogte bent van officiële fotografieverboden op je bestemming.

Mensen fotograferen
Als je onderwerp kleiner is dan een auto, ga je er een of twee stappen vandaan staan en zoom je in om het onderwerp dichtbij te halen. Door in te zoomen haal je de persoon los van de achtergrond (die blijft onscherp). Als een gezicht close in beeld is kun je hele interessante details zien, zoals sproeten of een licht fronsende wenkbrauw. Probeer niet té dichtbij te komen om geen vertekening van het hoofd te krijgen of een onscherpe foto.

fotografie met reizen

Blijf zoveel mogelijk op ooghoogte met de persoon, bij kinderen kniel of buig je. Zo kun je een onweerstaanbare blik en een fascinerende lach ook echt mooi vastleggen. De kleuren zijn warmer en de schaduwen zachter als je mensen fotografeert als de zon niet meer hoog staat. De laatste tip in dit rijtje: bij portretfotografie is het vaak spannender om de persoon niet in het midden van de foto te hebben. Laat je beeld tot leven komen en plaats het onderwerp naast het midden van het beeld.

Fotografietips in de jungle

In de tropen heb je vaak te maken met een hoge luchtvochtigheid, waardoor je je camera moet beschermen tegen condensvorming. Dat kan met zakjes met Silica Gel, die vaak in dozen van nieuwe schoenen zitten. Om te voorkomen dat je lens beslaat als je vanuit je geaircoolde kamer de bloedhete jungle instapt, kun je de camera het best even laat ‘acclimatiseren’ en aan het extreme temperatuurverschil laten wennen.

Landschappen

Vind je het ook moeilijk diepte weer te geven op een foto? Met een ‘doorkijkje’ (een boog of hangende boomtakken) of een persoon op de voorgrond kun je een zekere diepte in de foto creëren. Daarmee voorkom je dat jouw foto’s van landschappen en vergezichten er nogal vlak uitzien. Probeer ook altijd een contrasterende kleur in het plaatje op te nemen. Vooral rood doet wonderen bij natuurfoto’s.

Neem de horizon zo min mogelijk precies is het midden van de foto. Stel je voor dat het beeld doorkruist wordt door twee horizontale en twee verticale lijnen, die het beeld in 3×3 velden onderverdelen. Plaats dan het onderwerp langs een van die lijnen. De gulden regel is de horizon op een derde van boven (of van onder) te plaatsen. Een diagonale lijn, een van linksonder naar rechtsboven, trekt het oog de foto in. Gebruik een pad of een rij palen om iets op de foto te benadrukken.

fotografietips

Gebruik van licht

De beste tijd om te fotograferen is vroeg in de ochtend en in de namiddag of avond, wanneer de zon laag staat. Overdag is het licht vaak hard. Om een gouden zonnegloed te behouden kun je digitale camera’s het best op ‘daglicht’ zetten, zodat gekleurd licht niet weer wit gemaakt wordt.

Flits zo min mogelijk, want dit haalt alle sfeer uit een vakantiefoto. Gebruik liever een langere sluitertijd. Het heeft ook geen zin een landschapsfoto of een persoon op grote afstand met flits te fotograferen, want de gemiddelde flits heeft maar effect tot op 3 à 4 meter.

Inzoomen met weinig licht leidt snel tot onscherpte, dus ga bij weinig licht zo dicht mogelijk naar het te fotograferen object toe.

Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>