De iPhone voor reisliefhebbers

Als je op reis gaat gelden er vaak andere criteria voor een telefoon dan voor dagelijks gebruik in Nederland. Je wilt mooie foto's kunnen maken, de accu moet lang mee gaan en de telefoon moet wellicht om kunnen gaan met extreme temperaturen, goed stootvast zijn en afgedicht tegen water en/of stof.

Op reis wordt er vaak veel meer gefotografeerd en worden de foto’s vaak ook nog achteraf afgedrukt. Om een beetje fatsoenlijke foto’s in je reisverhalen of fotoalbum te krijgen is de kwaliteit van de camera in je smartphone van belang. Ga je vloggen dan is de videokwaliteit ook nog van belang. Gebruik je je telefoon op reis veel om te navigeren of informatie op te zoeken, dan gaat de batterijduur al snel een rol spelen. Voor sommige bestemmingen gaan andere factoren ineens een rol spelen zoals het om kunnen gaan met hoge of juist lage temperaturen, het stootvast zijn en hoe goed de telefoon afgedicht is tegen water, zand of stof.

In dit artikel bekijken we of de iPhone een goede smartphone is voor reisliefhebbers, speciaal voor Apple-minded mensen die graag met iOS werken.

#1 De camara

De camerakwaliteit van de iPhone is goed, maar wordt door sommige concurrenten wel overtroffen. De camera wordt in het algemeen niet beschouwd als de allerbeste en meest complete camera die je kunt krijgen op een smartphone. Gelukkig is de camera sinds de iPhone 8 aanzienlijk verbeterd. Dus ook met een iPhone schiet je nog steeds de mooiste reisfoto’s. Voor een goedwerkende nachtmodus heb je minstens de iPhone 11 nodig, waardoor ook je avondfoto’s van de New Yorkse skyline of de besneeuwde straten in Wenen er mooi op staan. De iPhone 11 moet het doen met een triple-camerasysteem (zonder telelens, die de iPhone 11 Pro overigens wél heeft). De combinatie van de hoofdlens en ultragroothoeklens geeft echter heel wat mogelijkheden.

Paracas, Ica - iPhone reis

De standaard iPhone (11 en 12) heb je bijna alle vernieuwingen van de camera’s te pakken, zoals nachtmodus op alle toestellen, betere selfies, Dolby Vision, Deep Fusion, Smart HDR 3 en meer. De hoofdcamera heeft onder andere optische beeldstabilisatie voor extra stabiele video’s, die je sinds de 12-megapixel camera kunt schieten in 4K. Vooral de ultragroothoekcamera is een fijne toevoeging voor reisliefhebbers. Perfect voor mooie panorama’s of om iedereen van je vrienden op de foto te krijgen! Met deze camera kun je tot vier keer meer in beeld brengen en dit is bij uitstek geschikt voor het vastleggen van uitgestrekte landschappen. Van de Afrikaanse savanne tot de Grand Canyon en van de rijstvelden in Vietnam tot de watervallen in IJsland.

Wil je de beste selfiecamera? Dan lijkt de iPhone wel echt een prima keuze. Ook de ‘front camera’ schiet foto’s in 12 megapixel. De camera’s van de iPhone 12 en iPhone 12 Mini zijn vergelijkbaar met de iPhone 11. Waar de iPhone achterblijft bij de concurrentie is met name de optische zoom, want waar je met andere smartphones als het ware een telelens op zak hebt, ontbreekt op deze toestellen de mogelijkheid om sterk in te zoomen zónder kwaliteitsverlies. Je zult iets meer moeite moeten doen, maar ook met deze camera’s zijn prachtige foto’s mogelijk! Bij de Pro-modellen wordt dit trouwens wel automatisch voor je geregeld door de telefotolens, snellere focus en betere beeldstabilisatie.

De iPhone voor reisliefhebbers

#2 Voldoende ruimte

Het is onvoorstelbaar dat de eerste iPhone 2G slechts 128MB aan werkgeheugen en 4, 8 of 16GB aan opslagruimte had. En een 2 megapixelcamera aan de achterkant waarmee je alleen foto’s kon maken. Het tijdperk van 16GB ligt ver achter ons en voor de nieuwste modellen is 64 of 128GB de standaard. Bij de duurdere modellen kun je zelfs voor 512GB kiezen, al is dat voor de meeste mensen helemaal niet nodig. De huidige smartphones van Apple hebben voldoende ruimte voor handige reis-apps en alle foto’s die je maar wilt maken.

#3 Waterbestendig

De nieuwste iPhones zijn gemaakt van de beste materialen – aluminium en glas – en zijn daardoor sterke smartphones. Ook hebben ze tegenwoordig een IP68-certificaat, waarmee ze voor dertig minuten anderhalve meter onder water kunnen blijven. De waterdichtheid is dit jaar bij de Apple iPhone 12 verbeterd naar 6 meter diepte voor een tijdsduur van 30 minuten.

Jarenlang weigerde Apple om waterbestendige telefoons uit te brengen, maar met de komst van de iPhone 7 in 2016 veranderde dat. Alle nieuwere toestellen sinds de iPhone 7 moeten waterdicht genoeg zijn om te bellen onder de douche. Veel modellen hebben een IP67-nummer (onder IEC-norm 60529), wat inhoudt dat je zo’n toestel maximaal 30 minuten kunt onderdompelen in water van maximaal 1 meter diep. Dit betekent dat je zonder problemen je iPhone X of iPhone SE in de regen kunt gebruiken of in de vochtige omgeving van een badkamer kunt neerleggen. De iPhone XS (Max) en iPhone 11 hebben een IP68-certificering, waarbij je het toestel maximaal een half uur kunt onderdompelen tot 2 meter diep. De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max hebben ook een IP68-certificering onder IEC-norm 60529, en kunnen een maximale diepte van 4 meter voor een duur tot 30 minuten aan. De toestellen uit de iPhone 12-reeks zijn het beste tegen water bestand en hebben een IP68-classificatie onder IEC-norm 60529 (maximale diepte van 6 meter tot 30 minuten).

Toch wordt het afgeraden om op reis onderwaterfoto’s te maken of van de waterglijbaan te gaan, want zeewater en chloor beschadigen de elektronica en Apple vergoedt geen waterschade. Wel kun je deze iPhones zonder problemen in de regen gebruiken, in de vochtige omgeving van een badkamer neerleggen of afspoelen met water nadat er iets op gemorst is. Je kunt aan de buitenkant van een iPhone niet zien of het toestel waterdicht is. Bij twijfel, of bij oudere toestellen kun je een LifeProof-hoesje gebruiken om ze te beschermen tegen water, sneeuw en stof. Bovendien maakt zo’n hoesje het toestel schokbestendig.

jungle

#4 Naadloos schakelen

Apple staat erom bekend naadloos te kunnen schakelen tussen apparaten wanneer je met je Apple ID bent ingelogd. Ontgrendel je Mac automatisch wanneer je een Apple Watch draagt, of gebruik je iPad om de werkruimte van je Mac uit te breiden. Verstuur je foto’s en documenten draadloos met AirDrop, of shop online met Apple Pay. De functie handoff, om met het werk/lezen dat je begonnen bent op het ene apparaat verder te gaan op een ander apparaat in de buurt. Het universele klembord om teksten en foto’s te kopiëren van het ene Apple apparaat naar het andere. Je kan bellen of gebeld worden op je iPad, Mac of iPod touch als deze apparaten zich in hetzelfde netwerk bevinden als je iPhone. Je iPhone is natuurlijk ook een instant hotspot, waarmee je verbinding maakt met je persoonlijke hotspot zonder een wachtwoord te hoeven invoeren.

#5 Nieuwste apps

Een van de voordelen aan het bezitten van een iPhone is dat je veel van de nieuwste apps eerst krijgt. Neem voor je reis zeker even een kijkje bij de volgende iOS- en Mac-apps. De iPhone-app Hitlist gaat verder waar Skyscanner gebleven was: het checkt de goedkoopste vluchten en geeft pushberichten die je honderden euro’s kunnen besparen. Fresh Air is een prachtige weer-app. NYT Now is een briljante en gratis nieuws-app van The New York Times. Wie vindt dat Apple’s Herinneringen-lijst te weinig functies bevat, kan eens een kijkje nemen bij de populaire takenlijst-app Clear 2. Tweetbot is een geweldige twitter-app voor iPhone. Hyperlapse is een fijne timelapse-app waarmee je prachtige filmpjes kan maken met je iPhone; leuk voor sportieve momenten, autoritten, het weer, drukke kruispunten en tijdens je hike door de jungle. Pedometer++ is een veelgebruikte stappenteller die heel veel functies biedt. Sky Guide is een prachtige astronomie-app voor je telefoon of tablet.

Sinds iOS 8 hebben camera-apps op de iPhone en iPad volledige toegang tot alle mogelijkheden van de camera. Denk aan Camera+, ProCamera 8, Manual en Manual Cam als je de iPhone-foto’s serieuzer wilt bewerken of geïnteresseerd bent in macrofotografie. Dan maken de ruisonderdrukking van een lage ISO-waarde en de extreme close-ups van de macrostanden een verschil. Met de geavanceerde functies heb je vooral meer controle over de diepte op foto’s. Enlight is al langere tijd één van de populairste foto-apps voor iPhone en iPad. Enlight Photofox is een fotobewerkings-app die is uitgerust met alle features die je nodig hebt om onderweg afbeeldingen te bewerken. Een andere Met Photoshop Fix van Adobe op je iPhone of iPad kun je allerlei effecten toepassen en je foto’s aanpassen tot je de perfecte afbeelding hebt. Polarr geeft je fotofilters voor landschappen. Andere mooie apps voor fotobewerking zijn onder meer Darkroom, Affinity Photo, Lightroom, Snapseed en VSCO.

iphone 12 pro max voor reisliefhebbers

Conclusie

Apple maakt met de iPhone 11 en 12 (Pro) een einde aan de aanname dat je voor de beste vakantiefoto’s toch echt een grote, zware spiegelreflexcamera nodig hebt. Met deze telefoon in je broekzak doen jouw vakantiekiekjes niet onder voor die van de echte reisfotografen. Door de combinatie van de telelenscamera, de groothoekcamera én de ultragroothoekcamera – alle drie 12 megapixel – wordt elke situatie grandioos in beeld gebracht.

We kunnen wel stellen dat de iPhone een goede smartphone is voor reisliefhebbers die Apple-minded zijn. Ga je op reis met je iPhone, dan rest je alleen nog je telefoon klaar te stomen voor je reis. Reis je buiten de Europese grenzen, dan moet je dataroaming uitgeschakeld zijn om hoge kosten te voorkomen. Meer hierover lees je onder meer in het artikel Online buiten de EU. Download offline kaarten en bespaar je batterij en vooral ook data. Maak offline afspeellijsten in Spotify of Apple Music en voeg je favoriete series toe aan de downloadlijst van Netflix voor de nodige entertainment op je iPhone of iPad. Zorg dat ‘Zoek mijn iPhone’ is geactiveerd en schakel ook een automatische reservekopie in, zodat er tijdens je trip ook back-ups gemaakt worden. Zo raak je ook je vakantiefoto’s niet zomaar kwijt.

Latest posts by Dionne (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>