De beste camera voor op reis

Wat is de beste camera voor op reis? Nu we weer op reis mogen is het misschien tijd hier eens over na te denken. Of om je er als voorschot op een verre vakantie die later of volgend jaar zal plaatsvinden op te oriënteren. Smartphones worden steeds beter, maar ook op het gebied van traditionele camera's zijn er het afgelopen jaar interessante opties uitgekomen. Dus misschien tijd voor nieuwe overwegingen.

Mijn beste camera

Mijn beste camera voor op reis is de camera waarvan je de beelden meteen kunt bewerken en meteen online zetten. De camera die ik altijd op zak hebt. En die ook nog eens in hoge kwaliteit kan filmen.

Altijd klaar voor editen en delen

Maar ja, is er veel licht dan kun je niet zien wat je doet, is er weinig licht dan zitten je foto’s vol ruis of zijn ze bewogen. En wordt het focussen ook lastig. Inzoomen kan niet of nauwelijks waardoor je maar een beperkte blik hebt. Die ook nog eens niet breed is.

Gelukkig zijn die dingen bij de nieuwere telefoons sterk verbeterd, zoomen kan tot op zekere hoogte en de beperking bij weinig licht aardig weggenomen.wordt door gebruikmaking van de processorkracht van de smartphone aardig weggenomen.

Mijn andere beste camera

Mijn andere beste camera voor op reis was altijd de camera waarmee je bij tegenlicht een foto zwaar kunt onderbelichten en later in de nabewerking een fraai beeld kunt creëren.

De camera die in milliseconden scherp stelt en bewegende doelen feilloos vast legt. En met weinig ruis bij hoge ISO waarden. Uit te rusten met een groothoeklens voor beelden die je bijblijven of met een telelens voor safari’s. Met een mooie scherptediepte voor portretten en heel veel belichtingsruimte voor het ophalen van schaduwen. Spatwaterdicht, van metaal en bijna onverwoestbaar. Met een collectie lenzen nog altijd veelzijdiger dan welke telefoon ook.

Zon boven de Sharqiyah woestijn

Zo belicht

Zon boven de Sharqiyah woestijn

Dit was de bedoeling

Maar helaas niet tot veel communicatie met de buitenwereld in staat. En groot en zwaar; wie wil op een wat avontuurlijke reis met een camera van bijna 2 kilo rondlopen. En met meer lenzen zelfs met een hele rugzak.

De beste camera voor op reis

Een tas vol

Ja, tijdens een georganiseerde safari wanneer je je spullen meeneemt in een voertuig. Of wanneer je met de auto op pad bent. Maar wil je lekker in een stad dwalen, of lange tochten maken door de natuur dan wordt het beest een last. En heb je de lens die het onderscheid moet maken net niet bij je.

Ook een beste camera

En dan deze beste camera, die waterdicht is tot 15 meter en van twee meter hoogte kan vallen. Voor sommige situaties op reis is dit de beste camera. Al geldt ook hier dat de nieuwste telefoons ook al beperkt waterdicht zijn.

De beste camera voor buiten

Ideaal voor buiten

Wat dus echt de beste camera voor op reis is, hangt af de soort reis en van het belang dat je hecht aan de kwaliteit van je foto’s, vooral wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, van het gebruiksgemak, het gewenste zoombereik, omvang en het gewicht. En die afweging zal voor iedereen anders zijn, zelfs per reis. Dus de beste camera voor op reis bestaat eigenlijk niet. Wel zijn er een aantal overwegingen om rekening mee te houden als je een keuze maakt.

Sensorkwaliteit

Sensorgrootte

Hoe je het ook wendt of keert er is een relatie tussen de sensorgrootte en kwaliteit zoals die zich uit in minder ruis, kleurdiepte en de hoeveelheid gradaties tussen licht en donker die een camera kan weergeven. De wetten van de natuurkunde gelden voor alle fabrikanten en bovendien komen veel sensoren uiteindelijk bij eenzelfde fabrikant vandaan.

De sensors van de best fotograferende telefoons (1 / 1,7) hebben pakweg een 20e van de oppervlakte van full frame, het formaat van een negatief uit de tijd van de film (36 bij 24 mm). Daarbij moet nog wel worden opgemerkt dat de nieuwste telefoons dankzij slimme software veel beter presteren dan hun sensorgrootte zou doen vermoeden. In 2018 en 2019 zijn er smartphones uitgekomen met meerdere camera’s, zoommogelijkheid en software die de output van verschillende camera’s en opnames combineert. Het is interessant te volgen of de voortgang in de kwaliteit van de smartphonecamera’s keuzes als hier beschreven niet snel overbodig gaan maken. Al zie ik niet gauw een safari met alleen deelnemers met een mobieltje.

Megapixels

Hadden de eerste professionele digitale camera’s nog geen drie megapixels, tegenwoordig is 50 megapixel niet ongewoon. Heb je dat nodig? Hoewel meer megapixels een voordeel is qua scherpte natuurlijk is dat voordeel er alleen goed uit te halen met erg goede (en dure) objectieven. En eigenlijk alleen nodig voor grote prints. Een HD scherm is twee megapixel, een 4k scherm acht. Om te printen wordt vaak 300 pixels per inch aangehouden als norm. Dan is voor een 30 bij 45 print rond de 20 megapixel genoeg. En in praktijk kan het met veel minder. Ik heb 40 bij 60 prints geëxposeerd en verkocht die met een 12 megapixel camera waren gemaakt. Voor niet specialistisch en professioneel gebruik volstaat 20-24 megapixel, wat voor de meeste modellen tegenwoordig een norm lijkt te zijn.

Kwaliteit van de objectieven (lenzen)

Hier geldt iets soortgelijks als bij sensoren. Hoe beter de kwaliteit hoe groter het objectief wordt. Lichtgevoelige full frame objectieven zijn groot en zwaar. Voor objectieven geldt wel dat ze bij gelijkblijvende lichtgevoeligheid kleiner kunnen zijn als de sensor kleiner is. Lichtgevoelige objectieven hebben een diafragma van F 2.8 of minder. Dat betekent dat je met een lagere gevoeligheid (iso) en dus met minder ruis en een mooiere scherptediepte (voorgrond scherp, achtergrond niet) kunt fotograferen.

En omdat ook hier de wetten van de natuurkunde voor iedere fabrikant opgaan is er ook geen superlens die alles kan met de beste kwaliteit. Lenzen met een groter zoombereik zitten vol compromissen, die de kwaliteit niet ten goede komen. Je ziet professionele fotografen dan ook altijd met lichtgevoelige lenzen die twee tot drie keer zoomen. En dan drie stuks. Een honderd meter loper kan immers vast wel aardig een 200 meter lopen, maar zal waarschijnlijk geen ster zijn op de vijf kilometer. Laat staan op de marathon.

Bereik van de objectieven

De meeste mensen denken bij het bereik het meest aan inzoomen. Maar de meeste beelden die bekroond worden bij bijvoorbeeld de World Press foto zijn genomen met een groothoeklens. Want dat levert vaak de meest onderscheidende beelden op. De heilige drie-eenheid van professionele fotografen begint met een groothoek (14(16) – 24(35) mm in full frame). Dan de 24-70 en de 70-200 telelens. Bij crop camera’s (zie verder) is dat 10 (11)-20(24), 16-50 en 50-150, bij micro 4/3 7-14, 12-35, 35-100.

Natuurlijk heb je dat op reis niet allemaal nodig maar het is zeker zinvol om een 24 millimeter als ondergrens te nemen. Mijn ervaring is dat als het objectief tot 120 mm gaat dit bijna altijd genoeg is. Behalve natuurlijk als je een vogelliefhebber bent of op safari gaat, en je meer wilt kunnen inzoomen (400-600 mm). Een echte groothoek is altijd een mooie aanvulling. Net als een lichtgevoelig standaardobjectief.

Stabilisatie

Ook een belangrijk aspect. Bij compact camera’s is die natuurlijk ingebouwd, bij camera’s met verwisselbare objectieven zit deze of in het objectief of in de camera. Hoe meer ‘stops’ de stabilisatie hoe minder vaak je hoge iso waardes hoeft te gebruiken. Je kunt dan met een langere sluitertijd volstaan en krijgt minder ruis. Overigens werkt dit alleen als het onderwerp niet beweegt.

Met 1/3 seconde uit de hand

1/3 seconde uit de hand

Gebruiksgemak

Sommige mensen willen alleen een knop om af te drukken, anderen willen veel handmatig kunnen instellen. Nu kan dit bij zo’n beetje iedere camera wel, maar dan via het menu. En het laatste wat je wilt als je een mooi plaatje ziet is menu’s induiken. Dus houd er rekening mee dat dingen die je wilt kunnen instellen met een knop bediend kunnen worden. Zo is het eigenlijk altijd gewenst de belichting te kunnen bijstellen (+en -) om ‘dichtgelopen wit’ (eigenlijk een soort gat in je foto) te vermijden. En ja, mensen die alles willen instellen eindigen dan met een toestel met veel knoppen, dat dan dus ook groter wordt want al te kleine knopjes zijn niet handig.

Bedenk ook wat je handig vindt om vast te houden. Ik prefereer zelf een camera met een handgreep boven een ‘soapbar’ model. En een zoeker is een grote pre, want anders zie je bij fel zonlicht eigenlijk niet wat je doet. Dat is ook een voordeel dat de meer traditionele camera’s nog hebben boven de telefoons.

En probeer door tests te lezen en misschien even door een handleiding te bladeren er achter te komen of de gebruikersinterface (het geheel van knoppen, touchscreen, menukeuzes, layout en de manier waarop je zaken kunt instellen) voor jou helder is. Traditionele merken als Nikon en Canon scoren meestal goed, met de menu’s van Sony hebben geroutineerde fotografen lang moeite gehad en Olympus staat ook niet bekend om zijn gebruikersvriendelijkheid op dat gebied. Wil je voornamelijk op de automaat werken check dan de ‘intelligente’ en ‘creatieve’ menu’s.

Hoe bepaal je je eigen keuze ?

Je hebt camera’s met verschillende formaten. Met vaste of met verwisselbaar lenzen, met meer of met minder zoom. Waarbij je van groot naar klein en van weinig naar meer zoom altijd iets aan kwaliteit inlevert. Dus kies eerst de categorie camera en ga dan daarbinnen het model zoeken dat je het beste bevalt. Onderstaand een (arbitraire) opsomming van categorieën.

Smartphones

Ben je een ‘Instagramfotograaf’ en neem je voornamelijk selfies en sfeerplaatjes dan zal een smartphone zonder meer voldoen. Hoewel de meeste bekende Instagrammers met een vrij professionele spiegelreflex of systeemcamera werken.

Maar ook als je meer eisen stelt dan kan de laatste generatie smartphones voldoende zijn, behalve als je op safari gaat of om een andere reden ver wil inzoomen, veel zelf wil instellen, het belangrijk vindt om door een zoeker te kijken of snel bewegend beeld wil vastleggen.

Compacts

Een volgende stap zijn compact camera’s met een kleine sensor. Die bieden weinig of meestal geen kwaliteitswinst (integendeel zelfs) ten opzichte van een smartphone, behalve hun zoombereik dat soms tot 125 keer gaat. Overigens overdreven voor bijna iedere toepassing. Een exemplaar dat tot 20-30 keer kan zoomen met een zo lichtgevoelig mogelijke lens is de voor de hand liggende keuze in deze categorie. Overweeg zeker een zoeker als extra meerwaarde ten opzichte van je telefoon.

1 Inch sensor compacts

Camera’s met een 1 inch sensor zijn een volgende stap omhoog. En dan geldt weer dat bij de compacte modellen de exemplaren met lichtsterke korte zoom kwalitatief beter zijn. Neem er één met een zoeker. Wil je meer zoom kies dan voor de beste kwaliteit voor een exemplaar met in ieder geval een lichtgevoelige zoom. Maar dan heb je dus best wel een forse camera. Vergelijk maar eens de Sony RX10 met de RX100. Zelfde sensormaat. Panasonic heeft vergelijkbare modellen en ook Canon maakt camera’s met deze sensorgrootte.

Zelfde sensorgrootte lichtgevoeliger objectief en zoom tot 600 ipv 200.

Micro Four Thirds  (MFT)

Nog een stapje hoger liggen de micro four thirds camera’ s van Olympus en Panasonic. Dit zijn de meest compacte camera’s met verwisselbare lenzen. Door de kleinere sensor kunnen deze objectieven compacter zijn. Hiermee kun je de meest compacte professionele set samenstellen. Helaas ook tegen een professionele prijs. Voordeel is dat de objectieven op body’s van verschillende grootte passen. Zo is het goed te doen een compacte reserve body mee te nemen. Een zoeker is op reis ook hier een groot voordeel.

MFT vs Nikon Full frame, beiden met kwaliteit (zoom) lens

MFT vs Nikon Full frame, beiden met kwaliteit (zoom) lens

Crop camera’s (DX/APS-C)

Een nog iets grotere sensor hebben de crop sensor camera’s van merken als Nikon, Canon, Sony en Fuji. Binnen deze categorie heb je vrij grote verschillen in camera groottes. Hou in de gaten dat de body in balans is met de lens. Ook in deze categorie kun je een professionele set samenstellen met dure (lichtgevoelige) lenzen, maar je kunt ook een goedkopere set samenstellen. Kwalitatief zijn ook dan lenzen met een korter zoombereik te prefereren boven ‘superzooms’. Dus kies een 16-85 of een 18-105 en vul dat aan met een telelens voor als die nodig is. Een mooie aanvulling voor spannende foto’s is dan een 10/11/12- 24. En een lichtgevoelige lens met een vaste brandpuntafstand voor opnames met weinig licht.

Spiegelreflex vs systeemcamera

Met deze sensorgrootte komen naast systeemcamera’s ook spiegelreflex camera’s in beeld. Die werken met een optische zoeker en een opklappende spiegel. Hierdoor zijn ze meestal groter dan systeemcamera’s. Qua scherpstellen zijn de allerbeste spiegelreflexen nog altijd iets sneller dan systeemcamera’s maar het verschil wordt kleiner. Om te filmen zijn de meeste spiegelreflexen, met uitzondering van de nieuwste modellen van Nikon en Canon, die hun sensor delen met een systeemcamera van hetzelfde merk duidelijk minder dan systeemcamera’s. Dus een systeemcamera is op dit moment de meest aan te bevelen keuze, zeker als je nog geen lenzen van een bepaald merk hebt. De lenzen van de systeemcamera’s zijn namelijk iets compacter. Met een adapter passen de klassieke lenzen echter ook.

Full frame

En de kwalitatieve top ligt bij de full frame camera’s. Spiegelreflexen of systeemcamera’s. Die zijn meestal groot en zwaar, al komen er sinds kort steeds meer compacte modellen uit (systeemcamera’s).  Ook al is dat niet zo (sommige Sony’s) dan wordt een goede telelens nog steeds fors en zwaar. Over het algemeen de keuze van professionals.

Meer info

Er zijn verschillende sites waar je meer informatie en tests kunt vinden. Als je een gevoel wilt krijgen van formaten en het ‘ín de hand liggen’ van de verschillende categorieën (belangrijk!) dan hebben ze bij de Mediamarkt van alle categorieën wel een voorbeeld. Je keuze kun je bepalen aan de hand van bijvoorbeeld de vergelijkende tests van DPreview.com, een gerenommeerde site op dit gebied. De tests gaan ook over categorieën heen, naar gebruik of prijsklasse.

Wil je weten hoe groot je keuze (ook met de verschillende lenzen) is ten opzichte van andere keuzes dan is Camerasize.com een handige site. Wil je iets weten over smartphonecamera’s dan is daar DXOmark waar de kwaliteit van smartphonecamera’s uitgebreid wordt getest.

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>