Stedentrip: ontdek Noord-Engeland per spoor

Heb jij ook altijd zo’n moeite met het kiezen van een bestemming voor je volgende stedentrip? Nog zoveel steden te zien en zo weinig tijd! Gelukkig hoef je lang niet altijd te kiezen. In Noord-Engeland hebben ze de perfecte oplossing gevonden voor jouw stedentripdilemma, want met het Roverticket van de TransPennine Express kun je vier steden verkennen in één!

De afwisselende steden van Noord-Engeland

Wellicht is Noord-Engeland niet de eerste bestemming die in je opkomst als je aan het brainstormen bent over je volgende stedentrip, maar daar is het wel de hoogste tijd voor. De regio heeft de afgelopen decennia namelijk een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waar de gedachten vaak nog blijven hangen op wat grauwe, industriële steden, zijn deze inmiddels doorontwikkeld tot hippe culturele hotspots waar voor iedereen wel iets te beleven valt.

Liverpool en Manchester waren de eerste twee steden die begonnen met het opknappen van hun oude centrum. Daarbij maakten ze juist gebruik van de industriële uitstraling die het centrum had, iets wat in het huidige hipstertijdperk alleen maar een enorme pré is. Streetart, achterafbarretjes,  vintagewinkeltjes en craftbeer; het vindt allemaal z’n weg in deze heerlijke steden.


Leeds barst van de kleine doorgangen en achteraf straatjes waar je vaak de meest toffe pubs kunt vinden!

Fikse inhaalslag

De andere twee grote Noord-Engelse steden volgden iets later in hun ontwikkeling, maar zijn nu bezig met een fikse inhaalslag. Waar Hull (ook wel bekend als Kingston-upon-Hull) voorheen voornamelijk een doorvoerhaven was van passagiers van de ferry, is het nu een interessante bestemming op zich geworden. Niet groot, maar wel heel fijn voor een dag of twee om te bezoeken en bovendien een perfecte uitvalsbasis als je de prachtige natuur in de omgeving wilt gaan verkennen.

En dan Leeds. Wat een stad! Het is misschien moeilijk om je er iets bij voor te stellen, maar Leeds is werkelijk waar de verrassing van het Noorden. Zo’n bruisende, echte stad kom je nog maar zelden tegen. In Leeds wordt geleefd en dat voel je aan alle kanten. De stad is niet gemaakt voor toerisme, maar als je van het echte leven houdt heeft het onwijs veel te bieden. Er zijn ontelbare barretjes waar je van een heerlijke lokale pint kunt genieten, maar ook meer dan voldoende top-notch restaurants waar de ware foodie alleen maar van kan dromen (spreekwoordelijk gezien dan, want je kunt dus ook gewoon naar Leeds gaan). Sla vooral ook niet de ontelbare achterafstraatjes over, waar je de meest authentieke pubs kunt vinden met prachtige terrasjes. Het devies is: zie je iets wat op een doorgang lijkt, probeer het dan uit en 9 van de 10 keer zul je aangenaam verrast zijn!

Ontdek de verrassende en gevarieerde steden van Noord-Engeland

Foodies opgelet! Noord-Engeland heeft veel te bieden op het gebied van heerlijke hippe restaurants!

Ontdek Noord-Engeland per spoor

Wanneer je reist tussen de steden in Noord-Engeland zul je vanzelf merken dat ze – hoewel ze zeker een bepaalde stijl delen – ook zeer afwisselend zijn. Liverpool is een echte havenstad die zeer ruimtelijk en open is opgeknapt, terwijl in Manchester juist de hoge, nauwe rode-baksteenstraatjes overheersen. En waar Leeds de allure van een hippe hoofdstad weet uit te dragen, doet Hull juist aan als een gezellig groot dorp met speels dorpsplein in het midden en valt het weer totaal niet te vergelijken met die andere havenstad, Liverpool. Het imago dat de Noord-Engelse steden dus gemeenschappelijk met elkaar dragen is dus verre van terecht en mag dus zeker een update krijgen, want die hebben de steden zelf immers ook gehad!

Hull, een van die leuke steden in Noord-Engeland

Hull heeft een heerlijke, dorpsachtige sfeer weten te behouden

Culturele verrassing

Dat het noorden van Engeland zich zo heeft weten te ontwikkelen begint ook steeds meer aandacht te krijgen. Zo is Hull in 2017 City of Culture, wat inhoudt dat het binnen Engeland dé culturele stad van het jaar is. Er is dan ook ontzettend veel te doen in Hull op cultureel gebied dit jaar qua tentoonstellingen, musea en theaters. Leeds is daarentegen gericht op het worden van Capital of Culture (de Europese culturele hoofdstad) in 2023 en blinkt uit in verrassende tentoonstellingen en culturele centra, die vaak ook nog eens gecombineerd worden met kleine cafés en restaurants. Kortom, er is meer dan genoeg te beleven als je volledig uitgeshopt bent!

royal armounries leeds

Ook op cultureel vlak stellen de steden niet teleur met hun rijkdom aan galleries en musea.

Become a (wild) Rover

Wat mij betreft de fijnste manier om tussen deze steden te reizen, is per trein. Grofweg liggen ze allemaal ongeveer een uur uit elkaar als je met de trein reist, dus je kunt gemakkelijk meerdere steden combineren op één trip. Om dat nog gemakkelijker te maken, heeft de Transpennine Express een nieuw treinticket geïntroduceerd, het ‘North of England Rover ticket‘. In Engeland is er niet zoals in Nederland, maar één of twee grote spoorwegaanbieders, maar wisselen die per regio. De TransPennine Express bedient het noorden van Engeland. Het Rover ticket dat zij geïntroduceerd hebben geeft de mogelijkheid om binnen een langere periode, enkele reisdagen te hebben. Je kunt dan dus bijvoorbeeld op één ticket binnen een periode van 8 dagen, vier keer gebruik maken van de trein. Dit geeft de optie om in één trip gemakkelijk meerdere steden te verkennen.

TransPennine Express - Noord-Engeland

Reis comfortabel van stad naar stad met het Rover ticket van de Transpennine Express

Het is ook zeer gebruiksvriendelijk als je maar één ticket hoeft te kopen en dus niet elke keer weer staat te klooien bij de kaartjesautomaten. Het scheelt tijd en zo ben je voor je het weet in de volgende stad om die te gaan verkennen en bovendien scheelt het fiks in prijs. De Engelse spoorwegen zijn over het algemeen niet goedkoop, maar met een Rover ticket ben je voor vier reisdagen (binnen een periode van 8 dagen) in totaal zo’n 79 pond kwijt. Klinkt duur, maar daarvoor kun je dan wel vier keer Noord-Engeland doorkruisen met de trein.

Momenteel zijn de vier steden zoals hierboven beschreven onderdeel van dit ticket, maar er zijn plannen om dit uit te breiden met Newcastle vanaf volgend jaar. Dat maakt dit ticket alleen nog maar aantrekkelijker, omdat de reismogelijkheden vanaf Nederland dan alleen nog maar uitgebreider worden!

Hoe kom je er?

Hoewel de meeste mensen die naar Engeland vliegen via Londen gaan, zijn er enorm goede (en goed geprijsde) vliegverbindingen naar het noorden van het land. Dagelijks gaan er vluchten vanaf Schiphol naar Noord-Engeland, naar Liverpool, Manchester en Leeds. Bovendien is er een goede P&O ferryverbinding tussen Rotterdam en Hull. Je kunt er dus voor kiezen om bijvoorbeeld met de ferry naar Hull te gaan, dan met je Roverticket door te reizen naar Liverpool om vanaf daar terug te vliegen naar Amsterdam.

ferrry hull

De P&O ferry vanaf Rotterdam brengt je in een nachtje comfortabel naar Hull.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  1. Nienke - The London Tester zegt:

    Leuke tips! Ik moet echt wat meer naar het Noorden van Engeland, al is het vanuit Londen altijd zo duur om heen te reizen. Maar dat Rover Ticket klinkt inderdaad als een goede bespaartip!

    • Brigitte zegt:

      Ja het zijn weer compleet andere steden dan die je in het zuiden van Engeland kunt vinden en die veelzijdigheid is natuurlijk enorm leuk aan Engeland 🙂 Wel absurd dat het zo duur is om er naartoe te reizen vanuit Londen. Volgens mij is een retourtje vanuit Amsterdam soms goedkoper dan een ticket vanaf Londen… Maar mocht je eens in het noorden zijn, dan is dit Rover ticket inderdaad ideaal als je wat langer de tijd hebt en meerdere steden wilt gaan bezoeken!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>