Praag (her)ontdekt

Een historische stad, gelegen in het hart van Europa, met rivier de Moldau als levensader en met zoveel charme dat het hele oude centrum op de UNESCO werelderfgoedlijst staat… Praag is een stad die iedereen gezien wil hebben. Waar het normaal een drukke bedoening is in de met keien bestrate steegjes van de historische binnenstad, is het nu relatief rustig. Een perfect moment om deze prachtige stad te herontdekken!

Waar het eerder schier onmogelijk was om de klokken op het marktplein hun prachtige kunsten te zien vertonen, is dat nu prima vast te leggen van dichtbij op camera. Maar zelfs als het toerisme weer volledig op gang komt is het zeer de moeite waard om op avontuur te gaan in Praag. De stad is namelijk in een rap tempo aan het ontwikkelen en waar vroeger de binnenstad het absolute hoogtepunt was, is er tegenwoordig ook daarbuiten veel te beleven!

Verborgen parel Karlín

Net buiten het oude centrum ligt bijvoorbeeld de wijk Karlín. Met de industriële architectuur, die nog in veel details is terug te vinden, oogt het hier meteen anders dan in de binnenstad. De wijk heeft de afgelopen jaren een flinke opkomst gemaakt en waar hier eerst oude fabrieken zich hadden gevestigd, is het nu thuis voor kleine koffietentjes en hippe barretjes en restaurants in oude industriële panden.

Karlin

Oude gevels van autodealers worden hergebruikt in Karlín

Op foodtour door Karlín

Samen met Leona van Prague Food Tours verkennen wij de wijk Karlín op een foodtour, en er is geen betere manier om zo’n plek te leren kennen dan door er te gaan eten en drinken. De verborgen plekjes die Leona laat zien demonstreren hoe oud en nieuw met elkaar samensmelten in deze hippe wijk. Zo drink je bij Dva Kohouti heerlijk lokaal ter plekke gebrouwen Tsjechisch speciaalbier, terwijl je prima je traditionele biersnacks kunt halen bij het ernaast gelegen Lokal Hamburk – een plek die sowieso de moeite waard is om te bezoeken omdat ze zoals in de echte Tsjechische bierlokalen heerlijk low-key zijn en doen waar ze het beste in zijn: bier serveren!

Voor het avondeten ben je helemaal op je plek bij Spojka Karlín, een restaurant wat Leona aanduidt als een flexitariër-restaurant, iets wat in de wijk sowieso meer en meer in opkomst is. Heerlijk eten in een prachtige ruimte vol zwevende planten aan het plafond, met open keuken en een geweldige keuze op het menu. Bovendien serveren ze ook de lekkerste homemade limonades (nog zo’n typisch Tsjechische traditie) die absoluut het proberen waard zijn.

Spojka Karlin

Meer van de koffie, dan haal je de heerlijkste koffie bij EMA Espressobar, of breng een bezoek aan Etapa Karlín. Deze koffie- en lunchroom is opgericht door twee Instagrammers, en de zaak ziet er dan ook uit om door een ringetje te halen. Bovendien serveren ze heerlijke hartige gerechten, naast een ruime keuze aan uitgestalde zoetigheden, van verse cheesecakes tot zoete-aardappel-en-bietentaart; het is allemaal niet te versmaden!

Het leuke aan een foodtour door zo’n wijk is dat je op plekken komt die je anders nooit gevonden zou hebben, en het bovendien de tentjes zijn waar de mensen die er wonen voornamelijk komen, veel toeristen zul je hier nog niet zien. Een kijkje in het échte Praag zogezegd, en dat gecombineerd met heerlijk eten is natuurlijk gewoon perfect!

Etapa Karlin

Een andere kijk op Praag

Op zoek naar het andere Praag is het altijd leuk om buiten de historische binnenstad te kijken. Naast onze ontdekkingstocht door Karlín, deden we dat voornamelijk op de fiets onder leiding van gids Joshua van Mijn Praag Tours. De fietstocht brengt ons naar Vyšehrad, een burcht net ten zuiden van het oude centrum. Hier heb je een geweldig uitzicht over de Moldau en de stad Praag en kun je in alle rust even ontsnappen aan het drukke stadse leven. Gids Joshua merkt op dat hier ook maar weinig toeristen komen, het ligt net wat verder uit het centrum, staat niet genoemd in de toeristengidsen en je moet deze verborgen parel dus maar net weten te vinden!

Mijn Praag Tours

MijnPraagTours Praag

Gedurende de fietstocht richting Vyšehrad stoppen we op veel meer plekken, en aan de hand van historische verhalen over onder meer Praag in WOII komen we in bijzondere kerken met donkere (schuil)kelders, maar ook langs moderne architectuur, statige panden met prachtige witte pauwen in de binnentuin, of absurde bruggen zoals de Nusle brug die gewoon hoog boven een woonwijk loopt. Een toffe ervaring die je binnen een mum van tijd al die andere, verborgen plekjes van Praag laat zien, alvorens je weer in het hart van de binnenstad terugkeert om van daaruit weer verder lekker op ontdekkingstocht te gaan!

Verken de Tsjechische natuur

Hoe fijn is het om een dagje stad af te wisselen met een fijne wandeling in de natuur? In Praag is dat een fluitje van een cent, want het wordt omgeven door heuvelachtig, groen gebied waar de oude kastelen haast niet te tellen zijn en er vele bijzondere natuurparken te vinden zijn. Zo kun je in Kokořínsko, op een uurtje van Praag gelegen, geweldig wandelen. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude bossen en de karakteristieke rotsformaties. Vanuit Mšeno volgden wij de gele wandelroute, die echt perfect stond aangegeven.

De wandeling is zo’n 9 km lang en brengt je langs glooiende landschappen, diepe bossen en over de absurde rotsen waar je flink wat klim- en klauterwerk moet uitvoeren om eroverheen te komen. Een geweldig afwisselende wandeling die weer eindigt in het dorpje, alwaar je in een van de traditionele restaurants een heerlijk stevige maaltijd kunt nuttigen alvorens met de trein weer te vertrekken. Met de trein, waarvoor je online kaartjes kunt kopen die je niet hoeft te printen, kun je terug naar Praag, maar ook is een tussenstop in het plaatsje Mělník mogelijk. Dit dorpje staat bekend om haar wijnen, iets wat je natuurlijk niet kunt missen als je toch zo dicht in de buurt bent!

Kokorinsko

Mesno Tsjechie

Die andere kant van Praag

Uiteraard blijft er ook in de binnenstad van Praag veel te doen. De historische gebouwen, het marktplein, de Karelsburg, het zijn natuurlijk stuk voor stuk bezienswaardigheden die je gezien wilt hebben. Daarnaast zijn ook in de binnenstad geweldig leuke kleine tentjes te vinden die het ontdekken waar zijn. Zo vind je de beste koffie bij Venue, en kun je Praag niet verlaten hebben zonder een biertje genuttigd te hebben bij U Fleku. Dit traditionele bierlokaal is immens, en in één van de vele grote hallen, waar de tafels een haast Oktoberfest-achtige opstelling hebben, wordt het bier gewoon aan de tafels uitgedeeld, in plaats van dat je moeilijk moet doen met bestellen. Die Tsjechen hebben dat heel goed begrepen!

Een bezoek aan de Manifesto Market maakt je trip naar Praag helemaal af. Op deze foodmarkt op de rand van het centrum, richting de wijk Karlín, is een gonzende happening waar jong- en oud op af komen. Een levendig tafereel van heerlijke etensgeuren en kleuren maken dat je hier eigenlijk iedere avond wel zou willen eten. Er is voor ieder wat wils, en zelfs nog meer, en is de perfecte plek om even lekker low-key wat te eten en drinken en de dag af te sluiten.

Manifesto Market Praag

Praktische tips voor je reis naar Praag

Praag is gemakkelijk te bereiken, met dagelijkse vluchten, bussen en treinen is het een plek die vanuit heel Europa goed aan te reizen is. De stad barst van de hotels, maar als je iets buiten het toeristische centrum wilt zitten is het Pentahotel in de wijk Karlín een goede aanrader. Een mooie plek, op loopafstand van het historisch centrum, met fijne en ruime kamers en een perfect ontbijt, is dit een goede uitvalsbasis voor je citytrip naar Praag.

De fietstocht door het centrum, of juist daarbuiten, is te boeken via Mijn Praag Tours en Leona van Prague Food Tours is een geweldige gids voor ontdekken van de Praagse keuken, zowel in groepsverband als privé door specifieke wijken als Karlín. Meer lezen over Praag? Lees dan bijvoorbeeld hier meer over de beste bierbarren van Praag, of kijk op Visit Czech Republic.

Karelsbrug Praag

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>