Beklim een gletsjer in de Franse Alpen

Ploegen door de sneeuw, over metersdikke lagen van ijs en met weidse uitzichten waar het zonnetje weerkaatst wordt door ontelbare ijskristallen. Weinig is zo magisch als een zomerse wandeling over een gletsjer. De enorme ruimte, de krakende ijsmassa’s en de oorverdovende stilte maken het tot een absurde combinatie van sensaties en ervaringen en tot een activiteit die je nooit meer zult vergeten!

In de zomer is het sowieso al heerlijk toeven in de Franse Alpen. De ruige bergketens waar je al naar gelang wat je wenst heerlijke trektochten of dagtochten kunt maken, of heerlijk kunt genieten van de vele andere activiteiten die er worden aangeboden. Maar het is bovenal een plek voor avontuur en fantastische ervaringen. En daar hoort het verkennen van de immense gletsjer uiteraard ook bij!

Gletsjertocht

Val Thorens: het hele jaar door sneeuw

De regio Val Thorens in de Franse Alpen zal vooral bekend klinken als fantastische wintersportbestemming. Al menig keer is dit gebied gekozen tot beste wintersportgebied en het is dan ook niet verwonderlijk dat het een geroemde regio is voor sneeuwvertier. Desalniettemin valt er ook in de zomer veel te beleven en het mooie is dat je dan de sneeuw niet eens hoeft te missen! Met een fenomenale gletsjertocht heb je het beste van twee werelden; een sneeuwwandeling in het Franse zonnetje.


De gletsjer ligt aan de Vallée des Belleville, een prachtige vallei waar werkelijk voor iedereen iets gaafs te beleven valt. Van ziplinen en paragliden tot bouldering en mountainbiken. Natuurlijk kun je zelf op pad gaan, maar het is ook mogelijk om een gids te huren via het lokale gidsbureau, iets wat zeker voor de gletsjerwandeling een aanrader is. Niet alleen is het natuurlijk veel veiliger om met een gids op pad te gaan, je leert ook veel meer over de gletsjer en de omgeving. Bovendien weet je dan ook meteen waar je aan toe bent en wat er nodig is.

Gletsjer Franse Alpen

Gletsjer Val Thorens

De start van de gletsjertocht is wat grijs en donker

Zo halen wij de middag van tevoren alvast de nodige materialen op bij de outdoorwinkel naast ons hotel, in het centrum van Val Thorens. Gewapend met stijgijzers, goede schoenen en een ijsbijl toeven we de volgende ochtend dan ook – in de heerlijk krappe auto van gids Jean – richting de voet van de gletsjer voor een onvergetelijke tocht.

Eindeloze sneeuwvlakten

Gids Jean blijkt een ware pretletter te zijn, iets wat je prima kunt gebruiken als je voor 7 uur in de ochtend met een geïmproviseerd ontbijt (we konden, op z’n Frans, wat croissantjes en chocoladebroodjes veiligstellen voor ons vertrek) op pad gaat voor een stevige wandeling. Met z’n vijfjes in de auto van Jean over de kronkelende en hobbelige weg – een jeep is geen overbodige luxe – is de toon voor de rest van de tocht al snel gezet. Eenmaal aangekomen bij de voet van de gletsjer checken we even of we alle spullen nog bij ons hebben, en togen we direct de sneeuwvlakte op.

Gletsjer Franse Alpen

Heel indrukwekkend is de start van de wandeling niet, de route ligt duidelijk aan de schaduwzijde van de berg en door de forse Saharastormen deze zomer ligt er een grauwe, zanderige waas over de anders zo kraakhelder witte sneeuw. Dat de gletsjer hier tot een jaar of 15 geleden gewoon nog doorliep maakt het er niet beter op. Als Jean vertelt over hoe immens veel groter de gletsjer jaren geleden nog was, voel je de koude rillingen wel over je lichaam gaan. En dat komt niet van de tocht zelf, want die is direct begonnen met een klim naar de échte gletsjervoet, meters hoger dan hij origineel dus had moeten zijn.

Eenmaal boven aangekomen is de prachtige weidsheid van de gletsjer echter nog steeds overweldigend mooi. De sneeuw- en ijsvlakte glinstert in het ochtendzonnetje en het is ongelofelijk moeilijk om je echt een voorstelling te maken van de grootte en afstanden die je op de gletsjers zult gaan afleggen.

Klimmen op het gletsjerijs

Klimmen op het gletsjerijs

Gletsjerwandeling over ijs

Een echte gletsjerwandeling

Nu gaat het echte werk beginnen. Halverwege de eerste klim had Jean ons al bevolen de stijgijzers onder te binden – niet per se een makkelijke klus voor de leek, maar wel met een verbluffend resultaat. Nu gaan we ook aan de lijn, oftewel, iedereen wordt door middel van een touw aan elkaar vastgemaakt zodat we als een treintje verder kunnen wandelen. Vanaf nu gaan we dat en die stijgijzers ook echt nodig hebben, want eenmaal op de gletsjer leidt Jean ons direct naar enkele crevasses – enorme scheuren in het gletsjerijs. Met wat spring, klim en vliegwerk, waar de ijsbijl ook wel degelijk aan te pas komt, is het vooral een enorm leuk en spannend parcours om af te leggen tegen het decor van de prachtige ruige en besneeuwde bergtoppen op de achtergrond.

De opgewektheid van Jean maakt elke ingewikkelde klim tegen een steile ijswand aan alleen nog maar leuker. En wat opgewektheid hebben we ook wel nodig, want ondanks dat het een prachtige omgeving is, is het ook op hoogte en is de klim soms fors door de ijle lucht. Een luchtige sfeer kan dus zeker geen kwaad!

Ijsklimmen - Friso van Wassenaer

De gids leert iedereen goed met de stijgijzers te klimmen. Foto: Friso van Wassenaer

De ondergrond van de gletsjer blijft veranderen. Van zanderige sneeuw in het begin en de grote scheuren in het ijs iets hogerop, kom je ook op steenmassa’s terecht waar de sneeuw is weggesmolten. Maar de uiteindelijke wandeling naar de top gaat dan toch ook echt over een dik pak hagelwitte sneeuw. We naderen de top langzaam, letterlijk voet voor voet zettend om maar door te gaan en door te ploegen.

Met het touw om ons middel vormen we wel echt een prachtig, iconisch ogend treintje op de verder volledig verlaten gletsjer. En als het moment dan daar is, namelijk wanneer je de top van de gletsjer dan toch écht hebt bereikt, is de euforie alleen maar groter. Wat een immens prachtige omgeving is het hier en wat een fantastische ervaring om dit in de stralende zon te kunnen doen.

Gletsjer Val Thorens - Friso van Wassenaer

Foto: Friso van Wassenaer

Sleeënd naar beneden

Na een korte pauze op de top is het alweer tijd om terug te gaan. Want hoewel de tocht naar beneden een stuk minder zwaar is dan naar boven, is het opletten geblazen dat je niet uitglijdt over ijzige stukken. Ook moeten we nog een enorme sneeuwwand beklimmen die bijna loodrecht omhoog gaat. Op de heenweg was deze wel opgevallen als een zeer steile afdaling, maar pas nu zie je wat voor een muur – Game of Thrones is er niks bij – er eigenlijk voor je neus staat – een daar moet je dan óp! Gelukkig komen de technieken die we eerder hebben geleerd van Jean hier weer goed van pas!

De echte bonus van de wandeling komt op de grote laatste sneeuwvlakte naar beneden. Lachend geeft Jean aan dat we hier voorzichtig naar beneden kunnen stappen, maar dat je ook gewoon naar beneden kunt glijden, zolang je maar tijdig je ijsbijl gebruikt om af te remmen. Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar het geeft sneeuwpret voor 10 en doet je al een hele kleine indruk geven van hoe gezellig het in de sneeuw kan zijn in de winter!

Gletsjerklim - Friso van Wassenaer

Foto: Friso van Wassenaer

Muur van ijs en sneeuw

Zie deze muur van ijs en sneeuw maar eens te beklimmen! Gids Jean doet het alvast voor.

Moe en voldaan komen we weer bij de auto aan. Niemand is nog in staat zich op de krappe achterbank te proppen, dus met de halve groep achter op de laadbak van de 4×4 laten we de gletsjer weer achter ons. Langzaamaan verdwijnt de sneeuw weer uit het zicht terwijl we over de kronkelende wegen weer de groene Vallée des Belleville tegemoet rijden; een uitputtende maar onvergetelijke ervaring rijker.

Praktische tips voor de gletsjertocht

De gletsjertocht kan het beste met een gids gedaan worden. Je leert zo heel veel, maar je hebt ook de juiste informatie en materialen, en bovendien is het ook vele malen veiliger door je te laten begeleiden door iemand die de berg en de risico’s goed kent. Een gids kun je huren via Bureau des Guides des Belleville en een gletsjertocht voor beginners kost €52 per persoon voor een ochtend. Een vroeg vertrek is ideaal voor de tocht, dus wees daarop voorbereid. De wandeling is stevig, dus zorg dat je goed hebt ontbeten en ook dat je voldoende drinken bij je hebt voor tijdens de wandeling.

Gletsjer uitzicht

Uitzicht over Vallee des Belleville vanaf de gletsjer

Het kan echt prachtig weer zijn op de gletsjer, ondanks dat er veel sneeuw ligt, dus hou daar rekening mee in je kleding. Je wilt een lange broek aan voor op het ijs, en het kan erg koud zijn op de top, maar als het zonnetje schijnt zul je het tijdens de klim erg warm krijgen, dus zorg dat je laagjes aan hebt die je al naar gelang de temperatuur uit kunt trekken.

Tot slot, zorg er vooral voor dat je geniet! Hoe Jean vertelde over het snelle verdwijnen van de gletsjer doet je realiseren dat dit er niet voor altijd zal zijn. Het benadrukt hoe bijzonder de  natuur daar is, iets wat je daar ter plekke alleen maar ten volste kan beamen. Bewonder, geniet en gewoon gaan; die gletsjertocht is fantastisch!

De aftocht van de gletsjer

De aftocht van de gletsjer

Reishonger bezocht Vallée des Belleville en La Plagne op uitnodiging van Atout France.

Cover foto: Friso van Wassenaer.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>