Een lang weekend weg. Een stedentrip. In Europa is er keuze genoeg, maar voor wie de klassiekers als Londen, Berlijn en Parijs nu wel gezien heeft, is er Liverpool.

Liverpool. De naam roept onmiddellijk associaties op met een grauwe industriestad in het noordwesten van Engeland waar het altijd regent. En met The Beatles. En met voetbal. In ieder geval die twee laatste kloppen, maar een grauwe industriestad? Nee, dat is Liverpool allang niet meer.

Vanuit Nederland en België vlieg je in een dik uur naar Liverpools John Lennon Airport. Zoals zoveel vliegvelden ligt ook dat van Liverpool een eind buiten de stad, dus reis je per trein, bus of taxi verder naar het centrum. Eenmaal daar check je in in je hotel en dan kan het grote ontdekken beginnen! Want wat is er zoal te doen in Liverpool? Hieronder een flink aantal aanraders:

Beatles Story

Zeg Liverpool en je zegt The Beatles. Niets is zo aan de stad verbonden als deze band die in de jaren zestig de wereld veroverde en daar nu nog steeds mee door gaat – ook al zijn The Beatles al ruim veertig jaar uit elkaar.

In de Beatles Story maak je een reis door de geschiedenis van The Beatles. Kom alles te weten over het ontstaan van de band, de muziek, Beatlemania en het uiteindelijke einde van de band. Een absolute must see, ook al ben je geen Beatlesfan. Wellicht dat je na een bezoek aan de Beatles Story om bent?

Je vindt de Beatles Story in het Albert Dock. Onlangs is een tweede locatie geopend, Beatles Story Pier Head, in de Mersey Ferry Terminal. Hier vind je de tentoonstelling White Feather: The Spirit of John Lennon en de Fab4D Experience. Het entreeticket is voor beide locaties geldig.

The Yellow Duckmarine

Liverpool is een havenstad en The Yellow Duckmarine laat je dit zien. In een geelgespoten amfibievoertuig dat nog uit de Tweede Wereldoorlog stamt, maak je een tocht door de stad waarbij een gids je wijst op alle bezienswaardigheden. Hoogtepunt is de duik in het water. Het is immers een amfibievoertuig, maar toch is het spannend: blijft hij ook deze keer weer drijven?!

Opstappen doe je bij het Albert Dock. De toer duurt ongeveer 55 minuten.

The Albert Dock

Al een paar keer genoemd als locatie van attracties, maar het Albert Dock is zelf ook een heuse bezienswaardigheid. Tegenwoordig vind je hier musea, winkels en rstaurantjes en is het één van de hipste plekken van de stad. Als je het Albert Dock niet gezien hebt, kun je niet zeggen dat je in Liverpool bent geweest.

The Magical Mystery Tour

De Magical Mystery Tour bus neemt je in twee uur langs de plaatsen waar John, Paul, George en Ringo opgroeiden en waar uiteindelijk The Beatles geboren werden. Zie met eigen ogen de bezongen plekken Strawberry Fields en Penny Lane en drink tot slot een pint in de Cavern Club.

Het is een amusante rit met wetenswaardigheden en een quiz over Beatles-feitjes. Voor hen die geen genoeg hebben kunnen krijgen van de Beatles Story.

Liverpool FC

Niet alleen The Beatles horen bij Liverpool – ook voetbal speelt een grote rol in deze stad. Anfield Stadium, thuisbasis van de voetbalclub FC Liverpool, is open voor bezoekers en beschikt bovendien over een museum waar de geschiedenis van de club wordt verteld. Hou je van voetbal en ben je in Liverpool, dan wil je dit niet missen!

FC Liverpool

The Egg Cafe

Tijd om iets te eten en wil je niet tussen de toeristen belanden? Ga dan naar het Egg Cafe. Verstopt in een smal straatje op een tweede verdieping van een oud Victoriaans pakhuis zit dit vegetarische restaurant. Geschikt voor ieder moment van de dag, van ontbijt tot avondeten en chocoladetaart tussendoor. Eveneens herbergt The Egg Cafe een kleine kunstgalerie, de Eggspace.

Je vindt The Egg Cafe op 16 – 18 Newington.

Liverpool Cathedral

Naast het Liver Building in de haven is de Liverpool Cathedral één van de bekendste herkenningspunten van de stad. Ondanks dat je bij het woord kathedraal misschien aan oude bouwwerken denkt, werd de Liverpool Cathedral pas in 1978 voltooid.

Behalve dat je er natuurlijk nog steeds voor religieuze zaken terecht kunt, worden er tegenwoordig ook tentoonstellingen gehouden en concerten gegeven. Wat er precies te doen is, kun je terugvinden op de website van de kathedraal.

Cavern Club

Hoewel het niet meer de originele kelder is waar vanuit The Beatles in de vroege jaren zestig Liverpool veroverden (die werd in de jaren zeventig gesloopt voordat Liverpool de waarde van The Beatles voor de stad inzag), wil je toch een bezoek brengen aan deze replica. Opgebouwd op dezelfde plek als het origineel kun je hier nu terecht voor een pint bier en kleine optredens van bandjes. Zeer geschikt voor een druilerige middag.

De Cavern Club is gevestigd aan 10 Mathew Street.

Liverpool One

Het is misschien niet de eerste gedachte die bij je opkomt als je aan Liverpool denkt, maar je kunt er prima winkelen. Liverpool heeft verschillende grote ‘shopping centers’ waarvan Liverpool One de nieuwste is. Bovendien kun je er haast niet omheen, aangezien het precies tussen het oude centrum en het Albert Dock in ligt.

The Philharmonic Dining Rooms

Voor een pint in één van Engelands bijzonderste pubs moet je ook in Liverpool zijn. The Philharmonic Dining Rooms, kortweg The Phils genoemd, vind je (niet zo heel vreemd) tegenover de Philharmonic Halls. Vooral het herentoilet is beroemd vanwege de originele marmeren urinoirs en de mozaïeken op de muur. Dus ja, dit kan de eerste keer in je leven zijn dat je speciaal voor de wc naar een café gaat.

The Phil vind je aan 36 Hope Street.

Museum of Liverpool

Spiksplinternieuw is het Museum of Liverpool; pas in juli 2011 opende het de deuren voor het publiek. Hier leer je alles over de stad Liverpool, de rol die het heeft gespeeld in de geschiedenis en in het heden. Want wat is de band tussen Liverpool en Shanghai? Welke grote bands behalve The Beatles heeft de stad nog meer voortgebracht? En wat is het verhaal achter de Liver Bird, het symbool van de stad?

Het Museum of Liverpool vind je op Pier Head – eveneens een plek die je gezien wilt hebben. Bovendien is de entree gratis.

Een stedentrip naar Liverpool is de moeite waard

Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te doen in Liverpool. Bezoek overdag de gratis musea zoals de Liverpool Tate en het Merseyside Maritime Museum, drink en eet wat in de vele pubs die de stad rijk is, koop een Beatles T-shirt in de Fab4Store en stort je ’s avonds in het bruisende nachtleven van de stad. Slapen doe je super-de-luxe in het Hard Days Night Hotel (voor wie niet genoeg van The Beatles kan krijgen) of iets eenvoudiger in een hostel of ander hotel. En mocht je de stad beu zijn en snakken naar natuur om je heen, dan zit je met de trein in slechts drie kwartier aan de kust. Zelfs het ruige Wales ligt om de hoek. Kortom, Liverpool heeft alles in huis voor de ideale stedentrip!

Tekst en fotografie: Laura Alblas

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>