Antarctica heeft ‘rustigste plek’

Zin om te emigreren? De rustigste plek op aarde vind je op Antarctica, zo bericht Times Online. Dit heeft een team van Australische en Amerikaanse astronomen ontdekt. Zij bogen zich over satellietbeelden en klimaatgegevens op zoek naar de meest geschikte plaats voor een telescoop.

Ridge A

De rustigste plek op aarde is een reusachtig ijsplateau op 4000 meter hoogte en luistert naar de naam Ridge A. Hier gebeurt eigenlijk nooit wat: er valt nauwelijks sneeuw, er is nooit onweer, er staat geen zuchtje wind en de lucht is er honderd keer droger dan in de Sahara. En o ja, het is er gemiddeld min 70 graden Celcius.

Antarctica

Stralende sterren

Waar sterren op de rest van de aarde lijken te fonkelen, stralen ze op Ridge A. Dat komt doordat het weer de atmosfeer er niet verstoort. Een telescoop zou er foto’s kunnen maken die met de foto’s van de Hubble-telescoop kunnen concurreren.

Het feest gaat niet door

Alhoewel de ‘rustigste plek’ nu geïdentificeerd is, lijkt het niet of er voorlopig een telescoop gaat komen. Het zou erg moeilijk zijn om de telescoop te repareren tijdens de zes maanden durende winter, waarbij Antarctica geheel in duisternis is gehuld.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>