IJskappen smelten minder snel

De ijskappen op Groenland en West-Antarctica smelten ongeveer twee keer zo langzaam als gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft, het Jet Propulsion Laboratory en SRON en wordt beschreven in het septembernummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. Het inschattingsfoutje werd veroorzaakt doordat onderzoekers de glacial isostatic adjustment onderschatten. Tja, dat kan natuurlijk gebeuren...

Antarctica

De ijskappen op Groenland en West-Antarctica smelten ongeveer twee keer zo langzaam als gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de TU Delft, het Jet Propulsion Laboratory en SRON en wordt beschreven in het septembernummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. Het inschattingsfoutje werd veroorzaakt doordat onderzoekers de glacial isostatic adjustment onderschatten. Tja, dat kan natuurlijk gebeuren…

Sinds 2002 wordt het smelten van de ijskappen in kaart gebracht met behulp van twee GRACE-satellieten, aan de hand van schommelingen in het zwaartekrachtveld van de aarde. Die veranderingen hangen samen met de precieze verdeling van de massa op aarde (onder meer ijs en water). Wanneer ijs smelt en in zee terecht komt, verandert het zwaartekrachtveld namelijk.

Op basis van die berekeningen gingen wetenschappers er tot nu toe van uit dat in Groenland jaarlijks ongeveer 230 gigaton (dat is 230.000 miljard kilo!) ijs smelt en in West-Antarctica 132 gigaton. Hierdoor stijgt de zeespiegel wereldwijd met ongeveer 0.75 millimeter per jaar. Die resultaten blijken echter niet goed te zijn gecorrigeerd voor andere factoren die het zwaartekrachtveld van de aarde beïnvloeden, zoals bewegingen in de aardkorst.

De wetenschappers hebben namelijk onvoldoende rekening gehouden met de zogenaamde glacial isostatic adjustment. Deze ingewikkelde term voor het fenomeen dat de aardkorst nog steeds opveert als de ijskappen smelten. Toen de IJstijd ten einde kwam, verdwenen veel grote ijskappen. Omdat er minder massa op het land drukt, komt de aardkorst omhoog. Het is belangrijk die ontwikkeling in de berekeningen mee te nemen, want het verandert de verdeling van de massa en dus het zwaartekrachtveld.

De correcties voor veranderingen in de aardkorst hebben volgens onderzoeker Bert Vermeerssen van de TU Delft behoorlijke gevolgen voor de geschatte hoeveelheid ijs die jaarlijks smelt. Ze combineerden de gegevens van de GRACE-satellieten met GPS-metingen en oceaanbodemdruk-data. „Wij concluderen dat de smelt van de ijskappen op Groenland en West-Antarctica ongeveer twee maal zo langzaam gaat als eerst werd gedacht.” Vanzelfsprekend stijgt de zeespiegel in deze berekeningen ook minder hard, als minder ijs in de wateren verdwijnt.

Of de nieuwe inzichten van de onderzoekers kloppen, moet in de komende jaren blijken door nader onderzoek. Maar als het ijs nu echt minder snel smelt dan gedacht, hoeven we ons dan geen zorgen meer te maken? Of ontkomen we niet aan droogte, overstromingen, ongekend grote stormen, verwoestingen, voedseltekorten, massamigratie, eilanden die door stijgend water worden opgeslokt?

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>