Beleef de magische woestijn van Namibië, 4x anders

Denk je aan Namibië, dan denk je waarschijnlijk aan de oranje zandduinen van de Sossusvlei. Of aan de bijzondere dode bomen in de Deadvlei. Je vindt ze in de Namibwoestijn, een immense leegte waar de wind het landschap bepaalt. De oudste woestijn op aarde verdient echter méér dan een vluchtig bezoek. Reishonger laat zien hoe je deze zandvlakte echt ervaart, op vier verschillende manieren.

Wat is de Namibwoestijn?

De Namib is een immense woestijn, die zich over een lengte van 2000 kilometer uitstrekt langs de kust van Namibië. Het is een gebied van tegenstellingen. De wind bepaalt het landschap, dat bestaat uit rode, gele en oranje zandduinen. Je vindt hier immense rust, ruimte en de hoogste berg van het land. Tegelijkertijd eindigt deze ‘zee van zand’ letterlijk in de oceaan. Wie de Namib bezoekt, bevindt zich in de oudste woestijn op aarde.

Hoe kom je er?

Hoewel de Namibwoestijn zich over de gehele lengte van de Namibische kust uitstrekt, is de woestijn niet overal even goed toegankelijk. Een deel van de woestijn is beschermd, in de vorm van het Namib-Naukluft Nationaal Park. Een goede uitvalsbasis is het plaatsje Sesriem. Vanuit hier bezoek je de bekende Sossusvlei en Deadvlei. Sesriem ligt op zo’n 4,5 uur rijden van de hoofdstad Windhoek. Ook de kustplaatsen Walvisbaai en Swakopmund bieden gemakkelijk toegang tot de Namibwoestijn. Je bereikt de kust in 3,5 uur rijden vanuit Windhoek of in 4,5 uur vanuit Sesriem.

De Sossusvlei bestaat uit prachtige oranje zandduinen

Kokerbomen in een canyon in de Namibwoestijn

#1 Sossusvlei en Deadvlei

Een bezoek aan de Sossusvlei en Deadvlei is de droom van iedere Namibië ganger. Fotografeer de bijzondere bomen in de Deadvlei, zet in de vroege ochtend de eerste voetstappen in een vers stuk zand en beklim de Big Daddy, de hoogste zandduin in de wijde omtrek. Het ochtendlicht laat de duinen telkens van kleur veranderen: van lichtgeel tot beige,  feloranje en rood. In de namiddag klauter je door de Sesriem Canyon, gevolgd door de zonsondergang vanaf Elim Dune. Wil je echt iets speciaals meemaken? Boek dan een ballonvaart over de vallei van zandduinen. Een prachtige start van de dag!

In Sesriem heb je keuze uit diverse accommodaties. Van het self catering Sesriem Desert Camp tot de luxe Sossusvlei Lodge. Waar je ook slaapt, ga sowieso dineren bij de Sossusvlei Lodge. Het diner bestaat uit een barbecue met ‘game meat’: lokaal vlees van wilde dieren. Proef bijvoorbeeld een stukje antilope, koedoe of wildebeest. Afrikaanser kun je het niet krijgen.

De bijzondere bomen van de Deadvlei

Struinen door de oranje zandduinen van de Sossusvlei

Wil je een speciale ervaring in de Namibwoestijn? Boek dan een ballonvaart over de Sossusvlei

#2 Tussenstop in Solitaire

Tussen de Sossusvlei en de kust bij Walvisbaai kom je nauwelijks iets tegen. ‘Namib’ betekent ‘plaats waar niets is’ en die naam is zeer treffend. Het is urenlang hobbelen over gravelwegen, die op sommige stukken in slechte staat verkeren. Alleen al om die reden is een tussenstop in Solitaire, het enige plaatsje op de route, zeer welkom. Het is echt een klein geluksmomentje als je, na 83 kilometer potholes ontwijken vanuit Sesriem, de afslag naar Solitaire ziet staan.

Voor een gehucht in de woestijn is Solitaire bijzonder leuk. Je vindt er een tankstation, klein winkeltje, restaurant en een motel. Ook is er een verzameling roestende wrakken van klassieke auto’s. Ze liggen pittoresk verspreid over het landschap, bijna alsof je een filmset binnentreedt. Leuk om even wat foto’s van te maken. Daarnaast kun je jezelf hier trakteren op – jawel – een heus stuk appeltaart! Deze wordt dagelijks vers gebakken. Volgens velen is dit de beste appeltaart van Namibië.

Benzine, verfrissingen én verse appeltaart, middenin de woestijn: dat is Solitaire

Solitaire heeft diverse kleurrijke wrakken van klassieke auto's

#3 Van het gebaande pad in de Namibwoestijn

Hoe mooi de Sossusvlei en Deadvlei ook zijn; zo’n beetje elke Namibië ganger bezoekt deze plekken. Echt ‘van het gebaande pad’ kun je het dus niet noemen. Dat is wel anders bij ‘Namib’s Valley of a Thousand Hills’. Dit is een verzameling houten huisjes middenin de Namibwoestijn. De accommodatie ligt ongeveer halverwege tussen de Sossusvlei en de kust. Bijkomend voordeel is dus dat je de lange rit van de woestijn naar de zee wat opbreekt.

De huisjes van Namib’s Valley liggen op een hoge klif en kijken uit over een canyon gevuld met rotsen en kokerbomen. De huisjes hebben geen elektriciteit of internet, maar wel een veranda. Je bent hier dus verplicht om even helemaal niks te doen. Of in mijn geval: urenlang vanaf de veranda naar het uitzicht kijken en zien hoe de zon de kleuren in de canyon steeds deed veranderen. Het hoofdgebouw bovenop de heuvel heeft zelfs een klein zwembad, waar we genoten van een ‘sundowner’ (drankje bij zonsondergang). Omdat er maar zo weinig gasten zijn, dineer je allemaal tegelijkertijd. Je waardeert de op tafel gezette maaltijd bovendien extra als je weet dat de dichtstbijzijnde supermarkt uren rijden is. Een geweldige tussenstop, midden in de woestijn van Namibië!

Namib's Valley of a Thousand Hills: houten bungalows middenin de woestijn van Namibie

Prachtig uitzicht over de woestijn van Namibie

We slapen middenin de woestijn, maar wel in stijl

#4 Actief in de woestijn van Namibië

Hoewel het best inspannend is om de auto urenlang over gravelwegen te sturen, kun je het ook weer niet heel actief noemen. Daarom is het fijn om je autobenen wat te strekken met een sportieve activiteit. Dit kan uitstekend in het kustplaatsje Swakopmund. Met een ‘fat bike’ (een mountainbike met hele dikke banden) verkennen we de zandduinen van Swakopmund. Ook dit is nog ‘gewoon’ de Namibwoestijn, al is de temperatuur in het koelere Swakopmund een stuk beter te verdragen. De gids vertelt tussen het fietsen door over de woestijn, waarvan de zandduinen continu in beweging zijn. Met behulp van een magneet toont de gids bijvoorbeeld het ijzergehalte in de oranje zandkorrels.

Ondanks de dikke fietsbanden is het behoorlijk pittig om tegen de zandduinen op te fietsen. De inspanning wordt echter beloond als we de heuvels weer af mogen crossen – goed voor het adrenalinegehalte! Wil je overigens wel die adrenalinestoot maar niet de bijbehorende inspanning leveren? Dan kun je vanuit Swakopmund ook met een quadbike de woestijn in.

Namib betekent 'plaats waar niets is', een treffende naam voor deze woestijn in Namibie

Met een fat bike fietsen door de duinen van Swakopmund

Ik boekte mijn reis bij Riksja Namibië (onderdeel van Riksja Travel). Zij bieden kant en klare rondreizen inclusief huurauto en overnachtingen. In mijn geval was het drie keer een voltreffer met een comfortabele woestijnbungalow in Sesriem, de spectaculaire overnachting bij Namib’s Valley en een fijne Bed & Breakfast in Swakopmund. Dit artikel is in samenwerking met Riksja Namibië tot stand gekomen, maar ook bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eerlijke mening.

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>