Gezocht: vrijwilliger voor onderzoek in Antarctica

Een reis naar Antarctica en dat voor het goede doel? De Antarctic Sabbatical biedt je een ongeëvenaarde kans om in december naar het meest afgelegen continent op aarde te reizen en deel te nemen aan een unieke wetenschappelijke onderzoeksmissie. Vijf vrijwilligers zullen sneeuwmonsters verzamelen en bestuderen in hoeverre het binnenland van Antarctica aangetast is door microplastics. Dit om een licht te werpen op het probleem van plasticvervuiling, hoe het ons allemaal beïnvloedt en wat we eraan kunnen doen.

Sabbatical op Antarctica

Vandaag kondigen Airbnb en Ocean Conservancy de Antarctic Sabbatical aan; voor jou een unieke kans om af te reizen naar het meest afgelegen continent op aarde. Vijf gepassioneerde mensen zullen samen met poolwetenschapper Kirstie Jones-Williams op expeditie gaan. Wat het precies inhoudt? Jij, als een van de vijf burgerwetenschappers, wordt eerst klaargestoomd in Chili. In Punta Arenas maak je kennis met je teamgenoten en expeditieleider en volg je een intensieve training. Hier volg je cursussen over glaciologie, veldbemonstering, laboratoriumwerk en het gebruik van apparatuur, zodat je erop voorbereid bent om onderzoek te doen in de barre omstandigheden van Antarctica.

Vervolgens vlieg je naar Antarctica voor het begin van de wetenschappelijke missie. Je landt op een natuurlijk gevormde landingsbaan van blauw ijs, diep in het continent waar het onderzoek zal worden uitgevoerd. In het kamp op de Union-gletsjer breng je tien dagen met lange werkuren en vol ontdekkingen door. Het feitelijke werk is sneeuwmonsters verzamelen in het binnenland van Antarctica voor het lab. Deze zul je later onderzoeken op de aanwezigheid van microvezels die van elders afkomstig zijn, om te bepalen hoe ver afval en vervuiling over de hele wereld reist. Maar je bezoekt ook de Zuidpool, waar je in een paar stappen rond de wereld kan lopen! En je krijgt meer kansen om de schoonheid van het zuidpoolgebied te ontdekken, zoals de Drake Icefall, Charles Peak Windscoop en Elephant’s Head. Zo kom je gelijk meer te weten over de geografie van het continent.

Union Glacier Camp in de mist

Clam tents in het verblijf van de gasten, Union Glacier Camp

Union Glacier Camp Antarctica

De accommodatie bij Union Glacier Camp, met Mount Rossman op de achtergrond

Hiken over het blauwe ijs naar Drake Icefall

Hiken over het blauwe ijs naar Drake Icefall

Bescherming van de oceaan

Na afloop keer je terug naar Chili waar de bevindingen verder worden geanalyseerd. Zo kan de impact worden getoond die mensen op de meest afgelegen regio op aarde hebben gehad. Ten slotte neem je de rol van ambassadeur op je, rondom het thema bescherming van de oceaan. Het uiteindelijke doel van de Antarctic Sabbatical is om meer bewustzijn te creëren rondom de impact van mensen op het klimaat in een van de minst begrepen en meest geïsoleerde ecosystemen van de wereld. Hoe iedereen kan helpen om onze gezamenlijke plastic voetafdruk te beperken en verantwoord om kan gaan met onze planeet.

Ellsworth Mountains Antarctica

Uitzicht op de Ellsworth Mountains vanuit het raampje van een Twin Otter

Plasticvervuiling op de meest afgelegen locaties

Ocean Conservancy zet zich in om de oceanen tegen de grootste wereldwijde uitdagingen van deze tijd te beschermen. Ocean Conservancy werkt al heel lang samen met burgerwetenschappers. Zo houden ze bijvoorbeeld een jaarlijkse internationale kustschoonmaak, waar vrijwilligers wereldwijd afval op stranden en in waterwegen verzamelen. “De Antarctic Sabbatical betekent een ongelooflijke kans om onze strijd tegen plastic in de oceaan voort te zetten en het bewustzijn over deze problematiek te vergroten”, aldus Janis Searles Jones, CEO van Ocean Conservancy. “We kijken er dan ook naar uit om de resultaten van deze expeditie mee te nemen in de zoektocht naar wereldwijde oplossingen.”

“De meeste mensen zien Antarctica als een ongerept en geïsoleerd continent, maar recent bewijsmateriaal toont aan dat zelfs de meest afgelegen locaties door plasticvervuiling getroffen zijn. De expeditie zal ons informatie geven over welke weg microplastics afleggen naar afgelegen gebieden zoals Antarctica en komt op een kritiek moment, waarin onze verantwoordelijkheid voor het beschermen van de natuur benadrukt moet worden”, aldus expeditieleider Kirstie Jones-Williams. “Tijdens de expeditie moet er hard gewerkt worden, met de noodzakelijke wetenschappelijke nauwkeurigheid en onder meedogenloze winterse omstandigheden. We zijn dan ook op zoek naar gepassioneerde mensen met een gevoel van wereldburgerschap, die erg graag deel willen uitmaken van het team en na thuiskomst onze bevindingen met de wereld willen delen.”

Basler Zuidpool

De Basler geparkeerd bij het seizoenskamp van ALE op de Zuidpool

Aanmelden voor een Sabbatical op Antarctica?

Het Sabbatical-programma is ontworpen om mensen te inspireren hun verlofdagen aan een levensveranderende ervaring te besteden. Het biedt mensen over de hele wereld mogelijkheden om te reizen met een doel en goed te doen voor de mensen en gebieden om je heen. Om je aan te melden voor de Sabbatical op Antarctica ga je naar airbnb.com/sabbatical en vul je (voor 8 oktober) het aanmeldingsformulier in. Er zijn uiteraard wel voorwaarden en toelatingseisen van toepassing. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, van november tot en met december 2019 beschikbaar zijn om een maand naar Chili en Antarctica te reizen om als burgerwetenschappers vrijwilligerswerk te doen. Ook moeten je goed in staat zijn om in het Engels gesprekken te voeren.

 

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>