Plein van de Revolutie, Havana

Tijdens een reis door Cuba kun je veel revolutionaire plaatsen bezoeken. In Havana staat bijvoorbeeld het oude presidentiële paleis, wat tegenwoordig het Museum van de Revolutie is en het legendarische schip: Granma, waarmee Fidel Castro en zijn revolutionaire kameraden terugkeerden uit ballingschap. Ook de Plaza de la Revolución behoort tot één van de speciale plekjes in Havana.

De Plaza de la Revolución in Havana, een van de grootste pleinen ter wereld, is wereldberoemd door de toespraken die voormalig president Fidel Castro er ter ore bracht aan miljoenen Cubanen. Kenmerkend zijn de gigantische obelisk waarvoor een 17 meter hoog marmeren beeld staat van José Marti, dichter, schrijver en nationale held in Cuba, en de afbeeldingen van Che Guevara (links) en Camilo Cienfuegos (rechts) op de overheidsgebouwen aan de overkant van het plein.

Op de gevel van het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken pronkt het bekende ijzeren smeedwerk naar het beeld van Che Guevara, met de tekst “¡Hasta la Victoria Siempre!”. Dat refereert aan het motto van Che Guevara: “Tot de overwinning altijd”. In oktober 2009 is een tweede werk toegevoegd op de gevel van het gebouw van het Ministerie van Communicatie: een stalen portret van de nationale held Camilo Cienfuegos, met de woorden: “Vas bien, Fidel”. Camilo was Fidel Castro’s rechterhand tijdens de revolutie.

Dionne