Reistips Cuba: 10 tips voor een perfecte reis

Op een flinke zwemafstand van de Bahama's ligt een van de meest unieke eilanden ter wereld. Cuba past in het rijtje Noord-Korea, Zuid Soedan, en Myanmar. Een zeer gesloten maar ontzettend interessant land dat zich verbergt achter een intrigerende bewindvoering, een dikke laag sigarenrook, en glimmende oude bolides. Cuba is bijzonder aantrekkelijk voor avontuurlijke reizigers die alle gemakken van de westerse wereld willen ontvluchten.

Reistips Cuba

In Cuba waan je je werkelijk in een andere wereld, werp je jezelf 50 jaar terug in de tijd en valt het nog het meest te vergelijken met een aflevering van WestWorld. Maar hoe bereis je nou zo’n bijzonder land en wat zijn de allerbelangrijkste punten om rekening mee te houden? In deze gids lees je de 10 handigste Reistips Cuba om je reis door dit mooie land helemaal perfect te maken!

10) Wees geduldig!

Oh wat is Cuba een mooi land. De culturele steden, de mooie landschappen en de oogverblindende stranden. Echter is er één ding dat dit land niet heeft, en dat is haast. Dat hoeft natuurlijk ook niet want je bent tenslotte op vakantie. Toch duurt het in Cuba bij veel dingen wel heel erg lang. De rij voor de douane bijvoorbeeld, of de rij bij het wisselkantoor, de rij voor internet, de rij voor restaurants, of de rij voor buskaartjes. Werkelijk overal kun je zo een uur in de rij staan. Hou hier dus vooral rekening mee.


9) Vergeet je snorkel niet!

Dat Cuba oogverblindende stranden had schreef ik hierboven al. Dat het ook een hele mooie onderwaterwereld heeft mag dan ook geen verrassing zijn. Bij Trinidad is het erg mooi snorkelen, al kan het even zoeken zijn naar de beste plekjes. Het zou jammer zijn wanneer je dit moest missen doordat je vergeten was je snorkel in te pakken. Hier en daar valt er wel één te huren, maar goederen zijn over het algemeen al schaars in dit land, dus waag de gok maar niet.

8) Havana Club Cuba Rum!

Het Capitol in Havana

Het Capitol van Havana met de herkenbare oldtimers

Havana Club is sowieso overal in Cuba een codewoord. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Koop in de supermarkt een flesje Havana club voor omgerekend € 2,- en mix dit met blikjes cola. Zo heb je overal een lekkere Cuba Libre cocktail op zak. Lekker voor op het strand, in de bus, op straat, in het park, of ‘s avonds op je dakterras terwijl je geniet van de zakkende zon. De Cuba Libre is de bekendste cocktail van het eiland. Overal kun je deze, maar ook de Mojito en Daiquiri, bestellen.

7) Volg de menigte niet!

De menigte heeft Cuba überhaupt nog niet gevonden maar je zult zeker een aantal toeristen tegenkomen. De beste tip die ik je mee kan geven is: volg je eigen pad. Sla rechtsaf waar de groep links gaat. Bijvoorbeeld op het schiereiland “Cayo Jutías“. Hier volgt iedereen de taxi’s tot het toeristische strand maar wat men vergeet is dat het strand een kilometer eerder al begint. Bij de vuurtoren heb jij dus het strand voor jezelf.

Vuurtoren Cayo Jutías op Cuba

De vuurtoren bij het schiereiland Cayo Jutías

6) Neem een powerbank mee!

Cuba is nou niet bepaald het modernste land ter wereld. Je zult hier wel stopcontacten vinden maar je weet nooit hoe betrouwbaar deze zijn. Om ervoor te zorgen dat je altijd stroom hebt kun je het beste een powerbank meenemen. Zo weet je ook zeker dat jouw smartphone goed opgeladen wordt en niet door een eventuele kortsluiting aangetast wordt. Daarnaast heb je tijdens de lange busritten altijd genoeg batterij om mooie plaatjes te schieten, of juist om de weg te zoeken als je het avontuur op de scooter bent aangegaan.

5) Leer een paar woorden Spaans!

Spaans is, dat had je al geraden, de voertaal op dit mooie eiland. Engels wordt daarentegen minder veelvuldig gesproken door de lokale bevolking. Neem een taalboekje Spaans met je mee en oefen alvast met de basis voor je vertrekt. Door het gebrek aan internet is Google Translate hier niet bruikbaar en zul je het toch echt met je eigen talenknobbel moeten doen. Vooral handig zijn woorden gerelateerd aan overnachten en bestellen. Je zult veel in casas particulares verblijven en daar spreken ze vrijwel zeker geen engels.

4) Reis in groepjes!

Cuba is een land dat veel bijzondere prijsverhoudingen hanteert. Een taxiritje van Trinidad centrum naar het strand is bijvoorbeeld altijd € 8.-. Dagelijks gaan veel toeristen naar het strand omdat de zon hier nou eenmaal altijd schijnt. Deel een taxi en bespaar zo een hoop geld gedurende je vakantie. Dit kun je ook doen als je met een private-car van stad naar stad gaat.

Een oldtimer op Cuba

Een oldtimer wordt door de lokale bevolking gebruikt, maar fungeert ook als taxi!

3) Eet bij Peso-places!

Toeristen betalen in Cuba het volle pond. Vrijwel letterlijk. In staatsrestaurants kost een maaltijd enkele euro’s en vaak is het eten dan niet bepaald lekker. Een Peso-place is een lokaal restaurantje, vaak een woonkamer of portiek, vanwaar eten verkocht wordt aan de locals. Deze vind je op elke hoek van de straat. Probeer er een te vinden waar ze de prijzen bij de gerechten hebben staan want dan kunnen ze nooit meer vragen dan aangegeven. Bestel je bij een Peso-place zonder vaste prijzen dan lichten ze je alsnog op.

2) Plan vooruit!

Wederom vanwege het feit dat internet op Cuba een schaarser goed is dan goud. Plan vooruit. Bedenk van tevoren wat je wilt zien en waar je op welke dag wilt zijn. Vergeet vooral niet bewust om te gaan met geld. Ik heb een dag extra in Viñales moeten verblijven omdat de bank en de wisselkantoren op zondag niet open zijn. Vervolgens bleek op maandag de enige bus naar Trinidad al om een 08:00 te vertrekken en de bank pas om 09:00 open te gaan.

Uitzicht over Havana en de Golf van Mexico

Een indrukwekkend uitzicht over Havana en de Golf van Mexico

1) Neem cash mee!

Dit heb je vast al veel vaker gelezen en dat is maar goed ook. Het is ten zeerste af te raden om zonder cashgeld naar Cuba af te reizen. Er zijn maar weinig pinautomaten te vinden en nog minder automaten die Maestro accepteren. Overal waar je komt, moet je met contant geld betalen en zonder geld zitten is enorm onhandig. Het helpt om per dag een budget te bepalen en afhankelijk van het aantal dagen een bedrag in te schatten. Reizen door Cuba kan voor ongeveer € 100,- per dag voor twee personen. Houd rekening met extra kosten zoals bustickets, taxiritjes, en uitstapjes die je wilt doen.

Wat is het meest bijzondere dat jij in Cuba hebt gezien of hebt meegemaakt? Laat het hieronder in de reacties weten en help jouw medereizigers om het meeste te halen uit hun reis naar Cuba!

Ik wil ook naar Cuba!

Wil jij ook naar Cuba en vind je het leuk als een echte local jou helpt met het samenstellen van je ultieme reis? Neem dan direct contact op met Dariel.

Sander
Volg me!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>