De highlights en lowlights van Cuba

Cuba is het land van sigaren en mojito’s, oldtimers en salsa, de gebroeders Castro en communisme. We geven je graag een opsomming van een aantal populaire must-do’s in Cuba (de highlights), met daarnaast hun minder bekende tegenhangers (de lowlights) die ook zeker de moeite van het ontdekken waard zijn.

Verspreid door het land vind je plekken die beroemd zijn bij toeristen, zoals charmant Havana Vieja met koloniale gebouwen en oldtimers, en schattig Trinidad met klinkerstraten en muziekklanken uit de open ramen. Maar er zijn ook een boel plekken die veel minder bekend zijn, maar net zo leuk (of misschien vanwege het gebrek aan toeristen nog wel leuker).

Highlight numero uno: koloniaal Havana Vieja

De mooiste wijk in de Cubaanse hoofdstad Havana vinden wij het gerestaureerde Havana Vieja. Deze wijk staat op de Unesco-lijst van cultureel erfgoed en de oude huizen, kerken en hotels zijn de laatste jaren aan een opknapbeurt onderworpen. Je vindt in Havana Vieja vier karakteristieke pleinen die ieder de moeite waard zijn, met hun levende standbeelden, gezellige terrassen, een boekenmarkt en imposante kathedraal. Drink een mojito in de Bodeguita del Medio, de bekende bar waar Ernest Hemingway vaak kwam, of kies juist voor een lokale bar om de hoek. Zuig de historie en sfeer van de stad op terwijl je een ritje maakt per cocotaxi of een oude oldtimer.

havana vieja

Lowlight numero uno: puur Santiago de Cuba

De tweede stad van het land bevindt zich aan de compleet andere kant van het land, in het oosten op bijna 1000 kilometer afstand van Havana. Vanwege de grote afstand onderneemt lang niet iedere reiziger de trip naar het oosten en je vindt hier dan ook veel minder toeristen. Ook de invloed van de regering in Havana is minder voelbaar, er heerst een andere sfeer op straat, broeieriger en vrijer. Ook zijn hier de Afrikaanse invloeden in de samenleving veel duidelijker aanwezig. Het openbare leven speelt zich af op straat, kinderen honkballen voor hun huis met een stok en een steen, een stel opa’s speelt luidruchtig een potje domino op het plein en op de balkons worden de laatste buurtroddels uitgewisseld. Wie de tijd heeft moet zeker naar Santiago de Cuba afreizen.

santiago de cuba

Highlight numero dos: tabaksvelden in Viñales

In het westen van het land, op zo’n 3 uur rijden van Havana, ligt de mooie groene vallei van Viñales. Hier vind je tabaksvelden tussen karstbergen, stoere mannen op paardenkarren en boeren die hun tabak te drogen hangen in schuren. Het is een populaire stop op de toeristische route en niet voor niks. Verken het landschap te voet of te paard en grijp zeker de kans aan op bij een van de tabaksboeren je eigen sigaar te rollen. Die natuurlijk het best smaakt met een verse mojito of cuba libre erbij.

vinales vallei

Lowlight numero dos: cacaoplantages in Baracoa

Aan de andere kant van het land, op de uiterste oostpunt van het eiland, ligt de plaats Baracoa. Deze stad is honderden jaren afgesloten geweest van de rest van Cuba; pas sinds de jaren ’60 is er een weg gebouwd die Baracoa verbindt met Santiago de Cuba. Dit heeft ervoor gezorgd dat je in Baracoa een uniek stukje Cuba vindt, met bananenplanten in plaats van tabak, en cacao- en koffieplantages tussen palmvalleien. De muziek is hier opzwepender, de regionale keuken bevat veel gerechten met kokosnoot en de lokale mensen zijn trots op hun bijzondere plek, waar maar weinig toeristen komen.

baracoa view

Highlight numero tres: de bountrystranden van Varadero

De perfecte afsluiter van je reis: een paar dagen ontspannen aan het strand. De kustplaats Varadero ligt op een schiereiland met een spierwit zandstrand van wel 20 kilometer lang. Je vindt hier een heleboel resorts, de meeste all inclusive, met zwembaden en swim-up bars, fijne zonnebedjes en all you can eat buffetten. Voor veel mensen een goede plek om al hun indrukken van de reis te verwerken en bij te slapen voordat thuis de werkweek weer begint.

varadero hotel

Lowlight numero tres: piepklein Cayo Levisa

Voor wie geen trek heeft in all inclusive hotels of animatieprogramma’s, is er het kleinschalige eilandresort Cayo Levisa. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Havana vind je hier een klein eiland waar je alleen met de boot kunt komen, waar één hotel met zo’n 50 bungalows staat en verder geen mensen wonen. Zet je ligstoel onder een palmboom, tuur over de babyblauwe zee en pak er een goed boek bij: het is tijd voor siësta. Overdag komen er wat dagjesmensen op Cayo Levisa, maar als hun boot ’s middags weer vertrekt heb je het paradijs helemaal voor jezelf.

cayo levisa


riksja cuba

De highlights en lowlights van Cuba

Bovenstaande reistips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf Cuba te ontdekken? Bij Riksja Cuba stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>