Festival del Habano
Eind februari vindt jaarlijks het Habanos Festival plaats. Tijdens het festival worden er tours naar tabaksboerderijen en -fabrieken georganiseerd, seminars over fair trade gegeven, is er een sommelierwedstrijd, les in het rollen van sigaren, een aantal diners, een kans om de nieuwe sigaren te proberen en een loterij van de humidors, een bewaarkist voor sigaren. Alle bekende merken doen mee, zoals Cohiba, Montecristo, Partagas, Romeo y Julieta, H Upman, en zelfs Robaina.

Officiële website.


Fiestas San Juaneras
De geboortedag van St. Johannes de Doper, San Juan, wordt op 24 juni op verschillende plekken in Cuba gevierd. Het is de start van het Trinidad Carnival, met een kroningsceremonie, geweldige parades en rodeo-kunsten van de lokale ‘vacqueros’, de traditionele cowboys van Cuba. Het is ook het begin van het Camaguey Carnival, San Juan Camagüeyano, een van de oudste festivals van Cuba.

Festival del Caribe
Het Festival del Caribe is een cultureel evenement dat jaarlijks begin juli wordt gehouden in de voormalige Cubaanse hoofdstad Santiago de Cuba. Santiago de Cuba is geografisch gezien het hart van het Caribisch gebied. Ook heeft de stad de grootste Afro-Cubaanse bevolking. Het festival staat ook bekend onder de naam Festival del Fuego, the Festival of Fire, door de menselijke warmte die het evenement uitstraalt. Het Festival del Caribe is het grootste evenement in zijn soort en de vele enthousiaste deelnemers komen van over de hele wereld.

Santiago de Cuba Carnaval
In Santiago de Cuba, Cuba’s tweede stad, viert men eind juli elk jaar uitbundig carnaval. Vroeger duurde het carnaval 30 dagen, maar tegenwoordig gaan de Cubanen “slechts” 10 dagen helemaal uit hun dak. Het Carnaval de Santiago de Cuba is het grootste, bekendste en meest traditionele carnaval van Cuba, waarbij parades door de straten van Santiago worden gehouden. Men draagt kleurrijke maskers van papier-maché, iedereen danst de conga en doet zich te goed aan Cubaanse rum. Santiago is de meest swingende en opwindende stad van Cuba, probeer hier maar eens stil te staan tijdens het uitbundigste carnaval van het Cubaanse eiland!

26 July Celebrations
26 juli is de belangrijkste dag op Cuba’s revolutionaire kalender. Tijdens het carnaval herdenkt men de oprichting van “de beweging van de 26ste juli”. Op deze dag, die afgekort wordt tot M-26-7 (movimiento 26 de Julio), viel Fidel Castro met zijn aanhangers de Moncada Kazerne binnen. Doel was het overmeesteren van de kazerne en het stelen van de wapens. Vervolgens zou de groep de bergen in trekken en zo een guerrilla-aanval op het regime van president en dictator Fulgencio Batista plegen. Dit plan liep niet zoals verwacht. Fidel Castro verdween achter slot en grendel en vele volgelingen vonden de dood. Toen Castro later vrij kwam riep hij “de beweging van de 26ste juli” uit, waarmee hij in 1959 alsnog het regime van de dictator verwierp. Straten hangen vandaag de dag vol met banners van communisten, posters en graffiti.

Swingen op boten
Naast het politieke karakter van het carnaval vinden er ook optochten en festiviteiten plaats met een religieuze achtergrond. Men eert Santiago Apostolo, de beschermheilige van de stad. De viering begint met het ‘carnaval aquatico’, waarbij mensen swingend op boten staan die in de haven nabij het Castillo de Morro drijven. Daarna vieren de kinderen carnaval tijdens het ‘carnaval infantil’. Ze doen geschminkt en in kleurrijke kostuums mee aan een parade, waarbij ze dansen, zingen en spelen op trommels.

Festival de la Trova Longina
Begin januari kun je in Santa Clara een bijzonder muziekfestival bezoeken, het Festival de la Trova Longina. De naam komt van een geliefd trova lied, Longina, geschreven door troubadour Manuel Corona. Favoriete thema’s van de traditionele en nieuwe Cubaanse trova’s waren armoede en imperialisme, maar ook persoonlijke ervaringen in het communistische Cuba.