Als ik aan Cuba denk

Op zo’n 9 uur vliegen ligt Cuba, het land van de sigaren en de rum, de muziek en de dans. Langgerekte zandstranden en Amerikaanse oldtimers.

cuba-reis

Cuba is een land dat tot de verbeelding spreekt, veel reizigers hebben wel een beeld bij Cuba. Zoek deze beelden op en ontdek meer over dit afwisselende land. Als ík aan Cuba denk, denk ik aan…

.. oldtimers
Grote Amerikaanse oldtimers in de meest uiteenlopende kleuren. Je ziet ze vaak in Cubaanse films en documentaires en waarschijnlijk ook zodra je bij aankomst op Cuba voet aan land zet. Al wandelend door Havana rijden de grootste wagens door de straten. Hoe leuk is het om hier zelf in te zitten? Na een lange vlucht is het een relaxte start om niet direct de pas erin te zetten en wandelend de stad te ontspannen maar juist even onderuitgezakt in een stoere oldtimer rondgereden te worden.

oldtimer-havana

.. sigaren
Denk je bij Cuba ook aan die dikke sigaren? Ooit gezien waar deze vandaan komen? Wanneer je in Cuba bent is een bezoek aan Viñales een absolute aanrader. Deze regio staat bekend om de tabaksvelden waar (hoe kan het ook anders) tabaksbladen verbouwd worden. Er zijn hier diverse boeren die je met een toertje kunt bezoeken. Per paard rijd je naar hen toe en zie je hoe de bladen verbouwd worden, maar ook hoe handig ze zijn in het in elkaar rollen van een sigaar. En eerlijk is eerlijk; vers van het land met wat kruiden en honing is het nog best lekker.

.. rum
Zittend in een barretje of misschien nog beter, op een langgerekt zandstrand met uitzicht op een ondergaande zon. Eigenlijk past het overal bij; een goed glas rum. En waar kun je deze beter krijgen dan in Cuba? Een van de meest bekende merken is waarschijnlijk Havana Club, maar er zijn er veel meer. In het rum museum in Santiago de Cuba vind je tal van flessen en meer achtergrond over de productie. Leuk om wat meer informatie te krijgen om vervolgens de dag af te sluiten met een typisch Cubaanse mojito. Over de herkomst van de mojito verschillen de verhalen, maar dat is weer een ander verhaal.

.. Fidel en Che
Een stukje Cubaanse geschiedenis. Tot voor kort (nou ja, toch wel even geleden) was Fidel Castro de president van Cuba. Deze Cubaanse revolutionair was samen met Che Guevara een belangrijk persoon in de Cubaanse revolutie eind jaren ’50. Een groot deel van deze geschiedenis speelt zich af in de zuidelijke bergketen; de Sierra Maestra. Stap terug in de tijd, naar de plek waar de samenwerking tussen beide mannen begon.

.. swingen op Cubaanse ritmes
Cuba is swingen pur sang. Ritmische salsa, zwoele son. Of je nou zelf met de voeten van de vloer wilt of liever zittend op een stoel het publiek aanschouwt; het kan allemaal. In vrijwel elke (grote) stad in Cuba vind je een ‘Casa de la Trova’, letterlijk vertaald een troubadours huis. Hier treden regelmatig lokale bandjes op. Naast de Casa de la Trova heb je ook vaak casa’s de la Musica of andere plekken waar je Cubaanse bands kunt spotten of je aan een dansje kunt wagen. Een van de leukste plekken om te swingen op Cubaanse ritmes zijn de Spaanse trappen in Trinidad. Terwijl de zon ondergaat zitten en dansen Cubanen en toeristen door elkaar heen, wat vaak tot in de late uurtjes doorgaat.

marlies-in-cuba

Bovenstaande lijst is samengesteld door reisspecialisten van Riksja Cuba, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij hebben zelf door het land gereisd en adviseren je uit eigen ervaringen.

Martijn
Laatste berichten van Martijn (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>