Zo goedkoop mogelijk reizen door Cuba

Het zal je vast niet zijn ontgaan: de stijgende populariteit van Cuba. Ruim een jaar geleden werd bekendgemaakt dat de grens tussen Amerika en Cuba langzaam maar zeker opengaat, en dat heeft de reizigers een extra zetje in de rug gegeven. Nú is het moment om naar dit Latijns-Amerikaanse land te gaan, ‘anders is het te laat’. En omdat steeds meer reizigers naar Cuba trekken, zullen de kosten naar verwachting ook gaan stijgen. Dus de vraag is nu: hoe reis je nog zo goedkoop mogelijk door dit land? Wij geven je een aantal handige tips.

Openbaar vervoer in Cuba

Eigenlijk is het bijna in elk land het geval dat reizen met het openbaar vervoer goedkoper is dan reizen met een huurauto of met privétransfers. En dat geldt ook voor Cuba. Hoewel een huurauto hier een populair vervoersmiddel is, is het openbaar vervoer ook erg goed geregeld. De bussen kun je vergelijken met de tourbussen in Nederland: comfortabel, schoon en er is airco aanwezig. De bussen rijden, met uitzondering van, altijd op tijd en je hebt gewoon een stoelnummer, mits je van te voren een kaartje hebt gekocht. Het is overigens slim om de bussen van te voren vast te leggen, want deze raken snel vol en de kans is groot dat je ter plaatse geen plek meer kunt krijgen. En dan moet je hopen dat de volgende bus wél een stoel vrij heeft. Niet heel relaxt dus!

goedkoop reizen door Cuba

Zo goedkoop mogelijk reizen door Cuba doe je o.a. door gebruik te maken van het OV

Slapen in casa particulares

In Cuba zijn er over het algemeen twee soorten accommodatiemogelijkheden: of je verblijft in hotels of in casa particulares. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit huizen van de particulieren, de Cubanen. Sommige families verhuren één of meer kamers in hun huis aan toeristen en zij hebben hier een licentie voor. Maar let op: er zijn ook casa’s die illegaal zijn, dus zorg dat je van te voren hebt uitgezocht welke wél geschikt zijn en welke niet. Wil je zeker weten dat je in goede casa’s slaapt? Laat je reis dan regelen door een reisorganisatie; dit scheelt een hoop uitzoekwerk. En wil je op je portemonnee letten, dan is een casa een stuk goedkoper dan een hotel.

Casa Particular

Casa Particular

Cuba Casa Particular

Casas Particulares in Cuba, een kijkje in het échte Cubaanse leven, je verblijft in het huis van locals

Eten in casa particulares

Slaap je tijdens een reis door Cuba in casa particulares? Dan is het ook een goed idee om aan de eigenaren te vragen of je zo af en toe mag mee-eten. In tegenstelling tot uiteten gaan is dit een stuk goedkoper. Én daarbij kunnen de vrouwen des huizes vaak erg lekker koken. Naast dat dit wat centen scheelt, is het ook nog eens gezellig en op deze manier leer je de Cubaanse cultuur beter kennen. Je bent immers omringd door de locals en je krijgt zo letterlijk een kijkje in hun leven.

Eten in casa particulares

Eten in casa particulares

Excursies van te voren vastleggen

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat het van te voren vastleggen van activiteiten goedkoper is, maar over het algemeen geldt dit principe wel. Regel je excursies ter plekke, dan moet je hier vaak nog wat meer voor betalen. Denk bijvoorbeeld aan een ritje in een oldtimer, een paardrijdtour door tabaksplantages en een hike met gids door de bergen. Door activiteiten van te voren al te regelen, bespaar je geld én je hebt garantie dat je de leukste activiteiten gaat doen!

Paardrijden in Vinales in Cuba

Paardrijden in Vinales

Ook goedkoop reizen door Cuba?

Deze tips zijn afkomstig van Maaike van Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel. De kenners van Riksja Cuba helpen je graag verder bij jouw mooie reis. Neem daarvoor een kijkje op de website!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>