Paardrijden in Viñales

Echt doen in Cuba: per paard door de tabaksvelden van Viñales hobbelen! Te voet, te paard en op je mountainbike passeer je grillige mogotes, rotsformaties, en kom je aan de praat met de lokale (tabaks)boeren.

Tussen de zogenaamde mogotes die loodrecht boven het landschap uitsteken, wordt in de vlakke donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld. De plantages in Viñales telen, fermenteren, drogen en triëren hier de tabaksbladeren die doorgaans elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren.

De mooiste manier om de plantages en de omliggende mogotes van de Viñales vallei te ontdekken is ongetwijfeld per paard. Paarden zijn niet voor niks het populairste vervoersmiddel in de Cubaanse tabaksstreek. Het groene gebied in het westen van het eiland staat bekend om de grillige groene karstheuvels en uitgestrekte tabaksvelden. Je kunt de vallei zelf te voet of per fiets verkennen, maar zeg zelf… op een typisch Cubaans vervoersmiddel is het toch veel leuker?

Je hoeft trouwens niet ervaren te zijn om paard te rijden in Cuba, want met een gids hobbel je rustig langs boerderijen, tabaksvelden en droogschuren. Je ziet hier dorpsbewoners op de veranda het laatste nieuws bespreken, en kippen en biggetjes steken de roodgekleurde zandpaden over. Je stopt op een tabaksplantage, waar je zelf een sigaar kan rollen. Een gids laat je kennismaken met de lokale tradities en bewoners, en kan je de mooiste plekjes wijzen, zoals ondergrondse grotten en idyllische valleien.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)