Op dit moment is Cuba zo’n beetje elke dag in het nieuws: de betrekkingen met Amerika worden beter, president Obama komt op bezoek, de Rolling Stones treden zelfs op. Ook weten meer en meer toeristen de weg naar Cuba te vinden en de straten vol kinderkopjes en pastelkleurige huizen stromen langzaam vol met buitenlanders. Iedereen wil NU nog wat meepikken van dat bijzondere, authentieke Cuba!

Authentiek Cuba: waar vind je het nog?

Maar met zoveel toeristen op de been, is het soms even zoeken waar je dat stukje authenticiteit nog vindt. We nemen je mee naar onze drie favoriete plekken waar je het ‘oude’ Cuba nog even kunt bewonderen – voorlopig.

Authentiek Cuba

Authentiek Cuba

Bananen, cacao en een tafelberg in Baracoa

De plaatsen die het dichtst bij de Cubaanse hoofdstad Havana liggen, zoals tabaksdorp Viñales en de koloniale plaats Trinidad, zijn ondertussen niet meer onontdekt. Maar als je naar het verre oosten van Cuba rijdt, zul je merken dat je veel minder toeristen tegenkomt. Onze favoriet is de plaats Baracoa, op het uiterste oosterse puntje van het eiland. Hier ligt het dagelijkse tempo nog steeds heerlijk laag, vind je brede lege zandstranden en kun je genieten van een bijzondere lokale keuken met smaken als kokos en cacao. Baracoa is tropischer dan de rest van Cuba en je vindt hier veel bananenplantages, een dichte jungle en vele soorten kolibries, de kleinste vogel ter wereld. Aan de rand van het dorp ligt de tafelberg El Yunque, die avontuurlijke reizigers kunnen beklimmen. Het uitzicht over de baai van Baracoa vanaf de top is geweldig!

Baracoa

Aan de rand van Baracoa ligt de tafelberg El Yunque. Het uitzicht over de baai van Baracoa vanaf de top is geweldig!

Koloniaal geheimpje: onontdekt Remedios

Trinidad wordt alom geroemd als mooiste koloniale plaats van Cuba, met zijn straten vol kinderkopjes, zuurstokkleurige huizen en hobbelende paardenkarren. Maar Trinidad trekt ondertussen zoveel toeristen dat sommige mensen zeggen dat het wat lijkt op een openluchtmuseum. Zie daar onze geheime tip: het koloniale dorp Remedios, ten noorden van Santa Clara. Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, maar dit schattige stadje ligt op steenworp afstand van hagelwitte zandstranden en een natuurpark met watervallen, rivieren en groenblauwe meertjes. Het heeft zijn originele charme vooralsnog weten te bewaren en het is alsof je er een stap terug doet in de tijd.

remedios-dorpsplein

Koloniaal Remedios

De parelwitte stranden van Maria la Gorda

Cuba staat bekend om zijn all inclusive resorts, met zwembad, buffet, cocktailbar en gelegen aan spierwitte zandstranden. Dat kan heerlijk zijn voor een weekje relaxen, maar heeft met ‘authentiek Cuba’ natuurlijk niet veel te maken. Wil je echt een mooi bountystrand zien dat je met bijna niemand hoeft te delen, ga dan naar Maria la Gorda. Dit is een afgelegen strand op het meest westelijke puntje van Cuba, waar je in alle rust kunt genieten van zon, zee en strand. Het enige dat je er vindt is een natuurlijk zandstrand met palmbomen, één hotel, een prachtig natuurgebied en een rijke onderwaterwereld. Het is een van de beste plekken in Cuba om te gaan snorkelen en duiken.

maria-la-gorda

Maria la Gorda


riksja cubaBovenstaande reistips zijn afkomstig van Edith Huntink van Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel. Zin gekregen om zelf Cuba te ontdekken? Bij Riksja Cuba stel je je eigen, individuele reis samen aan de hand van bouwstenen. Of kies voor een individuele rondreis, waar al voor je gepuzzeld is. De reisspecialisten kennen het land zelf goed. Als je je wensen doorgeeft, stellen ze een reis op maat samen.

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>