Weekendje weg naar … Banja Luka?

Tot voor kort vloog Ryanair wekelijks vanaf luchthaven Brussel Charleroi naar Banja Luka, de tweede grootste stad in Bosnië-Herzegovina. Mede door de beperkte bereikbaarheid per vliegtuig heeft het lang geduurd voordat het noorden van dit land in beeld kwam bij toeristen, maar door deze nieuwe wekelijkse vluchten komt daar wellicht verandering in. Voor liefhebbers van natuur, rust en nog onontdekte plekken is deze regio een walhalla. De lokale mensen zijn nog niet helemaal voorbereid op het toerisme, maar met het uiterst vriendelijke motto ‘alles kan in de Balkan’ wordt iedereen met open armen ontvangen.

Eén van de gezellige winkelstraten in het centrum van Banja Luka

Eén van de gezellige winkelstraten in het centrum

Banja Luka

Banja Luka wordt ook wel de minst bekende hoofdstad van Europa genoemd. Hoewel Sarajevo de hoofdstad is van Bosnië-Herzegovina, is Banja Luka de hoofdstad van de Republiek Srpska, oftewel het Servische gedeelte van het land.
De stad ligt verscholen in de Banja Luka vallei en dwars door de stad stroomt de Vrbas rivier, waar lokale mensen tijdens de hete zomerdagen verkoeling zoeken. Doordat het water uit de bergen stroomt, stijgt de watertemperatuur niet boven de 17 graden in de zomer. De stroming van de rivier creëert wind die zorgt voor een verkoeling van zeker 5 graden ten opzichte van de stad!

De Vrbas rivier in Banja Luka

De Vrbas rivier zorgt voor verkoeling tijdens de hete zomerdagen

Banja Luka in Bosnië Herzegovina

De stad Banja Luka is gevestigd in een vallei. Foto: Banja Luka Tourism

Bezienswaardigheden in de stad

De omliggende heuvels rondom de vallei zorgen voor een prachtig uitzicht over de hele stad en de rivier. Eén van de bekendere uitzichtpunten is de 430 meter hoge top van de Banj Brdo heuvel. Op de top staat een groot monument ter herdenking van de omgekomen Krajina soldaten tijdens de oorlog van 1941-1945. Rondom het monument zijn er enkele uitstekende uitkijkpunten met uitzicht op de stad. Je kunt hier ook een wandeltocht maken en te voet de heuvel beklimmen, je komt dan door een park en een bos met leuke picknickplaatsen om even te pauzeren en te genieten van de omgeving.

Vanaf het monument heb je het beste uitzicht op de omgeving

Vanaf het monument heb je het beste uitzicht op de omgeving

Het monument op Banj Brdo in Banja Luka ter herinnering aan de Krajina soldaten

Het monument ter herinnering aan de Krajina soldaten

Banja Luka is een stad met een rijke geschiedenis. Dat is terug te zien aan het historische erfgoed uit verschillende bezettingsperioden. Er zijn veel Orthodoxe kerken en maar liefst 16 moskeeën! Het oudste cultureel erfgoed ligt aan de oevers van de rivier en is het oude fort dat hoogstwaarschijnlijk stamt uit de Romeinse tijd. Je kunt hier in en om het fort heerlijk relaxen en genieten van het uitzicht. Liever een drankje op een terras? Ook dat kan met hetzelfde uitzicht bij het enige restaurant in het fort.

Ford aan de Vrbas rivier in Banja Luka

Het ford ligt aan de Vrbas rivier die dwars door de stad stroomt

Restaurant in een fort bij Banja Luka

Vanuit het restaurant in het fort heb je een prachtig uitzicht op de rivier.

Een leuk souvenir vind je zeker op de wekelijkse markt in het centrum van de stad. Struinen langs de kraampjes, een praatje maken met één van de marktlieden en Bosnische lekkernijen proeven maakt deze markt zeker een bezoek waard.

Weekmarkt in Banja Luka

De weekmarkt in het centrum is zeker een bezoek waard. Foto links: Marianne Vanderauwera

Tradities

Na een paar dagen het leven van Bosniërs te hebben ervaren ben ik me gaan afvragen wat er gebeurd is met onze mooie oude tradities thuis. In Bosnië-Herzegovina leeft dit voort van generatie op generatie. Zowel jong als oud, iedereen kan de volksliederen meezingen. Tot in de vorige eeuw leefden mensen nog in traditionele huisjes, droegen traditionele kleding en werd er op traditionele manier arbeid verricht. In de dorpen heerst nog steeds het hechte gemeenschapsleven waarbij iedereen elkaar helpt. Er zijn meerdere plekken rondom de stad te bezoeken waar je de traditionele sfeer kunt beleven.

Traditionele slava kleding in Piskavica

In het dorpje Piskavica wordt bij gelegenheden nog deze traditionele ‘slava’ kleding gedragen

Ethno Museum in Banja Luka

In het Ethno Museum is een traditioneel dorp nagebouwd

Natuurlijke warmwaterbronnen & watervallen

Doordat dit deel van Bosnië-Herzegovina op de scheiding ligt van de Euraziatische breuklijn zijn er een aantal zwavelbronnen rondom de stad te vinden die het water op natuurlijke wijze verwarmen. Vlakbij de stad en aan de Vrbas rivier vind je enkele bronnen met een watertemperatuur rond de 30 graden Celsius. De baden van Banja Luka zijn gratis en toegankelijk voor iedereen.

Natuurlijke warmwaterbronnen bij de Vrbas rivier in Banja Luka

Natuurlijke warmwaterbronnen liggen recht aan de rivier

Natuurlijk warmwaterbad aan de Vrbas rivier

Heerlijk genieten in een natuurlijk warmwaterbad

Door tektonische activiteiten in het verleden zijn er her en der mooie vormen in het landschap ontstaan. Op enkele kilometers ten zuiden van de stad vind je een zijtak van de Vrbas rivier waar het water met een snelheid over natuurlijke plateaus klettert. De Krupa watervallen zijn een toeristische trekpleister vanwege haar schoonheid, maar ook om verkoeling te zoeken tijdens de hete zomerdagen.

De Krupa bij de Vrbas rivier in Banja Luka

De Krupa watervallen zijn ook ontstaan door tectonische aardverschuivingen

Bereikbaarheid & boeken

Voor interessante informatie over de stad en het boeken van een tour of hotel is de website van het toerismebureau van Banja Luka een aanrader.

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
    • Hey Benedikt,

      Bedankt voor je reactie en wat tof dat je morgen naar Banja Luka gaat! Ik heb even het weerbericht zojuist bekeken, het is heerlijk zomer daar! Veel plezier!

      Groetjes Margriet

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>