Stedentrip Luik: 7 tips voor een weekendje weg

Bij het delen van mijn weekendplannen met vrienden vlogen de vooroordelen me om de oren. “Luik, is dat niet die grauwe industriestad?” hoorde ik meerdere keren. Net als “daar rijd je toch alleen doorheen op weg naar Frankrijk?”. Zo begon mijn stedentrip Luik zonder verwachtingen. En inderdaad: de eerste indruk van Luik is wat grijs. De stad heeft echter zeker kleurrijke plekjes, als je weet waar je moet zoeken.

Gratis wandelroute voor je stedentrip naar Luik

Bij mijn zoektocht naar de leukste plekjes in Luik kreeg ik wat hulp van Time To Momo (vroeger de 100% reisgidsen). Ik ben al een tijdje fan van deze reisgidsen, door de leuke wandelroutes en verrassende adresjes die deze gidsen altijd hebben. Eerder nam ik deze gidsen al mee op stedentrip naar Berlijn, Boedapest en New York.

In april 2019 is Luik ‘stad van de maand’ bij Time To Momo. Dat houdt in dat je in de maand april via hun website een gratis minigids voor je stedentrip Luik kunt downloaden. De wandelroute in deze gids is ongeveer 9 kilometer lang en leidt langs zo’n 40 interessante adressen, getipt door een local. Met de wandelroute uit de gids ging ik op pad langs de leukste plekjes van de hoofdstad van Wallonië.

Lees je dit artikel later dan april 2019? Elke maand benoemt Time To Momo een andere ‘stad van de maand’.

De Montagne de Bueren: de bekendste plek van Luik

374 treden leiden naar de Montagne de Bueren

#1 Beklim de trappen van Montagne de Bueren

De bekendste bezienswaardigheid van Luik is een steile trap van 374 treden. Deze trap leidt naar de Montagne de Bueren, vanaf waar je het mooiste uitzicht over Luik hebt. De heuvel ligt slechts 10 minuten lopen van het centrum, maar leidt je helemaal weg van de drukte. Als je vervolgens via de straten Au Pèrî en Rue Pierreuse naar beneden wandelt, kom je langs smalle steegjes, oude vakwerkhuizen en delen van de oude stadsmuur.

Tip: eenmaal bovenop de heuvel kun je nog een stukje doorlopen naar het oorlogsmonument. Hier heb je een nóg hoger uitzicht over de stad. Wil je langer wandelen? In de ‘Coteaux de la Citadelle’, de groene heuvels achter Montagne de Bueren, lopen diverse paden. In de zomer is dit een populair gebied om te gaan picknicken.

Montagne de Bueren, de bekendste trappen van Luik

Het is een flinke klim de heuvel op

De Montagne de Bueren biedt het mooiste uitzicht van Luik

De klim leidt naar het mooiste uitzicht over Luik

#2 Wandel door de impasses

Nog iets dat typisch Luik is, zijn de ‘impasses’. Deze doodlopende zijstraatjes leiden naar kleine hofjes en woonerven. De smalle straatjes zijn gevuld met overhangende planten en oude gebouwen en zijn daardoor een feest voor fotografen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Impasse de l’Ange, Impasse de la Couronne en Impasse de la Vignette. Je vindt ze in de Rue Hors-Château, een straat met huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Deze straat grenst aan het beginpunt van de trappen naar Montagne de Bueren.

Oude vakwerkhuizen langs de Rue Pierreuse

Oude vakwerkhuizen langs de Rue Pierreuse

Doen tijdens je stedentrip Luik: wandel door de impasses

De ‘impasses’ leiden naar mooie hofjes

#3 Boetiek shopping in Luik

De bekendste winkelwijk van Luik is La Carré. Hier hebben veel bekende modehuizen een winkel. In het buitenland ga ik echter liever op zoek naar boetiekwinkeltjes, waarvan je niet in elke stad een identieke vestiging hebt. Luik heeft een paar hele fijne adresjes. Deze vind je in winkelstraatjes achter het centrum, zoals En Neuvice en Rue Souverain Pont.

Mijn favoriete winkels in Luik:

  • Wattitude (Rue Souverain Pont 7):
    Van bier tot sieraden en van woonaccessoires tot notitieboekjes: alles in deze kleurrijke winkel is gemaakt in Wallonië. Hier vind je vast een leuk souvenir. Er is in dezelfde straat ook een Wattitude Kids.
  • Restore (En Neuvice 14):
    Restore verkoopt sieraden, lampen en wandversieringen van gerecycled industrieel restafval. Wij vonden hier een mooie wanddecoratie voor in onze woonkamer.
  • Le petit grand bazare (En Neuvice 32):
    Dit winkeltjes verkoopt souvenirs en cadeautjes met een knipoog, zoals een deodorant met de naam ‘rainbow scent’ of een ‘anti zombie lippenbalsem’.
  • De miniguide Luik heeft nog meer leuke adresjes voor je stedentrip, zoals een conceptstore voor planten, een plattelandswinkel en diverse delicatessenzaken
    Alles wat Wattitude verkoopt, is gemaakt in WalloniëAlles wat Wattitude verkoopt, is gemaakt in Wallonië
Alles wat Wattitude verkoopt, is gemaakt in Wallonië

Alles wat Wattitude verkoopt, is gemaakt in Wallonië

Winkelen tijdens je stedentrip in Luik? Zoek de kleine boetiekjes op

Winkelen tijdens je stedentrip in Luik? Zoek de kleine boetiekjes op

#4 Zondagmarkt La Batte

Op zondag zijn de winkels in Luik gesloten. Er is dan echter wel een grote markt, met de naam ‘La Batte’. Dit is de grootste én oudste markt van het land. Het is een aaneenschakeling van zo’n 500 kraampjes, wat neerkomt op ongeveer 2 kilometer struinen. Je vindt er onder andere groente, fruit, kleding en versnaperingen. Opvallend zijn de kraampjes met levende dieren, zoals kippen, konijnen en vogels. Wat La Batte leuk maakt, is dat de markt in eerste instantie gericht is op lokale inwoners en niet op toeristen. Je loopt schouder aan schouder tussen de Luikenaren, die op de markt bijvoorbeeld grote kartonnen met eieren of tassen vol vers fruit inslaan.

De zondagsmarkt La Batte is de grootste en oudste van het land

De zondagsmarkt La Batte is de grootste en oudste van het land

#5 Cultureel doen tijdens je stedentrip Luik

Hoewel ik moet bekennen dat ik geen enorme museumganger ben, trok de omschrijving van La Cité Miroir (Place Xavier Neujean 22) wel mijn aandacht. Dit expositiecentrum is namelijk ingericht in een voormalig zwembad, waarbij de architectuur van het zwembad zoveel mogelijk bewaard is gebleven.

Neem ook zeker een kijkje in de mooie Sint Pauluskathedraal (Place de la cathédrale). De kathedraal heeft een prachtig plafond en indrukwekkende glas-in-lood ramen, zowel klassiek als modern vormgegeven. Toegang is gratis, alleen voor een kijkje in de schatkamer betaal je entree.

Cultureel doen tijdens je stedentrip Luik? Loop binnen bij de St. Pauluskathedraal

Loop zeker even binnen bij de Sint Pauluskathedraal

Stedentrip Luik: weekendje weg in Belgie

Luik lijkt op het eerste gezicht wat grauw, maar er zijn zeker kleurrijke plekjes

#6 Lekker eten en drinken in Luik

Zoals in veel Belgische steden, kun je ook in Luik lekker eten en drinken. Culinaire specialiteiten zijn de Luikse (suiker)wafel en ‘boulets à la Liégeoise’ (Luikse gehaktballen). Deze worden geserveerd in een dikke saus, met een portie goudgele frietjes. Ook vind je op bijna elke straathoek wel een klein café, vaak vernoemd naar de eigenaar.

Mijn tips voor eten en drinken in Luik:

  • Pot au lait (Rue Soeurs-de-Hasque 9):
    De interieurontwerper van dit café moet bijzonder creatief, prettig gestoord of een beetje van beiden zijn geweest. Dit café heeft namelijk een knotsgekke, kleurrijke inrichting. Het deed me denken aan de ‘ruïne bars’ in Boedapest. Loop hier zeker binnen voor een drankje.
  • Une Gaufrette Saperlipopette (Rue des Mineurs 7):
    Bij deze kleine bakker staat de wachtrij vaak tot op straat. Hier schijn je namelijk de lekkerste wafels van de stad te halen. Mijn favoriet: de variant met kaneel. De verse wafel wordt voor je opgewarmd in de bakkersoven. Een must-eat tijdens je stedentrip Luik.
  • Op café gaan in Luik: ga naar Pot au Lait

    Ga voor een drankje naar het knotsgekke ingerichte Pot au Lait

    Café Pot au Lait in Luik heeft een bijzondere inrichting

  • Le Labo 4 (Quai Edouard Van Beneden 22):
    Dit restaurant is ingericht in een voormalig scheikundelokaal. Je dineert tussen de spoelbakken, reageerbuisjes en krijtborden. Zelfs de stoelen voelen een beetje aan zoals die in een klaslokaal. Scheikunde was vroeger niet mijn favoriete vak, maar hier eten vond ik wél leuk. De kaart bevat (voornamelijk) zware vleesgerechten, daar moet je wel van houden.
  • Au Tableau Qui Dit des Bêtises (Rue Charles Magnette 23):
    Klein restaurant naast de kathedraal, met een overwegend Franse kaart. Hier aten wij de Luikse gehaktballetjes.
  • Brasserie C (Impasse des Ursulines 14):
    Bij mooi weer is het terras van Brasserie C een aanrader. Het ligt in een oud begijnhof, tussen de oude stadsmuren en veel begroeiing. Behalve een café is Brasserie C ook een brouwerij, waar het enige echte Luikse bier nog wordt gebrouwen (La Curtius). Je vindt het café onderaan de trappen van Bueren.
Bijzonder dineren in Luik in een voormalig scheikundelokaal

Le Labo 4: dineren in een voormalig scheikundelokaal

Bij Brasserie C wordt het enige echte Luikse stadsbier gebrouwen

Bij Brasserie C wordt het enige echte Luikse stadsbier gebrouwen

#7 Stedentrip Luik? Maak er een weekend weg van!

Is een overnachting in Luik volstrekt noodzakelijk? Nee, dat is het zeker niet. Als je wil, kun je de stad prima in één (mid)dag verkennen. Een overnachting maakt je bezoek echter wel veel relaxter. Juist doordat Luik weinig échte must-sees heeft, kun je alles op je gemak bekijken. Je hoeft op zondag dus niet vroeg je bed uit om je bucketlist na te jagen, maar kan na het uitslapen en een uitgebreid ontbijt ontspannen over La Batte wandelen.

Ook leuk: combineer een stedentrip naar Luik met het nabijgelegen Maastricht (een halfuur rijden), Brussel (een uur rijden) of de bijzonder mooie dierentuin Pairi Daiza (anderhalf uur rijden). Reis je liever per trein? Dan kom je aan op station Liège-Guillemins. Dit futuristische bouwwerk van de beroemde Spaanse architect Santiago Calatrava is een bezienswaardigheid op zich.

Ik sliep één nacht in hotel Amosa (Rue St. Denis 4). Dit moderne hotel heeft een industriële uitstraling en 29 kamers. De ligging is ideaal: middenin het centrum en op de hoek van een parkeergarage (14 euro per 24 uur parkeren). Goed om te weten: de douche zit in de kamer zelf. Daardoor is een verblijf vooral een aanrader voor koppels.

Hotel Amosa stedentrip Luik

Bezoek je Luik? Maak er een relaxt weekend van door te overnachten

Mijn stedentrip Luik werd aangeboden door Time to Momo en België Toerisme Wallonië-Ardennen. Ook bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eigen, eerlijke mening.

Wat is jouw favoriete Belgische stad?

Sascha

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>