Zeeland, land in zee. Een deel van Nederland dat lang heeft moeten strijden tegen het water maar waar het nu geniet van de omliggende zee, rivieren en meren. Een zomer in Zeeland staat voor recreëren op, in of rond het water. Zand tussen je tenen, een surfplank onder je voeten of je laten meevoeren door de altijd aanwezige zeewind die in je zeilen blaast.

Originele publicatie: 18 maart 2016
Laatste update artikel: 15 juni 2020

Zeeland en water

Zeeland, de naam zegt het al, bestaat voor ruim 40% uit water. Onder het water verstaan we o.a. alle rivieren, kanalen, de Westerschelde, de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer. Deze laatste twee meren zijn ontstaan door de beroemde Deltawerken die tussen 1961 en 1997 zijn gebouwd ter bescherming van ons land tegen de zee. Sinds de meren niet meer in verbinding staan met open zee zijn ze aantrekkelijk geworden als watersportplaats voor zeilers, vissers, surfers, kajakkers en duikers. De meren kennen hele drukke periodes in de zomer. Buiten het seizoen heb je vaak heerlijk het rijk voor je alleen!

Zomer in Zeeland – op microavontuur naast eigen deur

Golfbrekers beschermen delen van de kustlijn tegen golven (Foto rechts: Dylan Shu Photography)

Golfbrekers beschermen delen van de kustlijn tegen golven (foto rechts: Dylan Shu Photography)

Mosselen kunnen wild geplukt worden van paalhoofden en aanlegsteigers

Mosselen kunnen wild geplukt worden van paalhoofden en aanlegsteigers

Eilandhoppen op het Veerse Meer

Het Veerse Meer is ongeveer 22 km lang en hier en je vindt er maar liefst 17 eilanden, waarvan je er bij 12 kunt aanmeren. De overige 5 zijn beschermd vogelgebied. Wildkamperen is helaas niet toegestaan, maar op sommige eilanden zeker aan te raden. Met een boot mag je overigens wel aan elke steiger aanleggen en overnachten. Ook voor het spotten van wilde dieren kan je goed op de eilanden terecht. Op het grootste eiland de Haringvreter zijn wilde herten en koeien te zien en op het eiland de Goudplaat zijn Konikpaarden uitgezet.

Zeilen in Zeeland

Buiten het seizoen heb je het rijk alleen

Herten spotten op de Haringvreter

Op het eiland de Haringvreter kan je wilde herten spotten

Konikpaarden op de Goudplaat

Deze wilde konikpaarden worden ingezet voor onderhoud van de natuur

Ook is het Veerse Meer een trekpleister voor jaarlijks 40.000 trekvogels uit Scandinavië en Noord-Rusland. Dus neem je camera maar mee!

Motorboten, zeilboten en sloepen zijn alom te huur bij havens en campings rondom het meer. Een andere leuke optie is een kajak huren bij een kajakschool. Daarmee kom je veel verder omdat je ook door ondiepe stukken heen kunt peddelen en zo bijvoorbeeld beter op zoek kunt gaan naar trekvogels.

Eilandhoppen per kajak in Zeeland

Geen boot? Verken de eilanden dan per kajak!

Surfen in Domburg

Domburg, de oudste badplaats van Zeeland, is een sfeervol en karakteristiek dorpje dat in de duinen ligt op het eiland Walcheren. Veel toeristen komen hier voor het brede zandstrand dat kilometers ver door loopt tot aan de dijk bij Westkapelle. Op deze dijk loopt de panoramaweg, waar je met je auto of camper kunt parkeren en dus een hele dag kunt recreëren met panoramisch uitzicht. Aan deze kant komen veel golven van open zee recht op het land af, waardoor dit één van bekendere surfspots is in Nederland en België. Je kunt hier van voor tot na het seizoen surfboards huren. Ook als je zelf geen surfer bent is het leuk om je camper neer te zetten en van het surfspektakel te genieten.

De watertoren in Domburg

De watertoren in Domburg pronkt als boegbeeld in de de duinen (foto’s Daniël Steenbergen)

Campers langs de Zeeuwse kust

Recreëren met panoramisch uitzicht

Surfers delen de binnenrollende golven in Domburg

Surfers delen de binnenrollende golven in Domburg

Luchtfoto van Domburg

Luchtfoto van Domburg (foto: Daniël Steenbergen)

Meer informatie over de flora & fauna in natuurgebieden vind je op de website van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, en op de website van het VVV Zeeland.

Zomer in Zeeland

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>