Niet naar het buitenland kunnen gaan betekent niet dat het reizen stopt. In een periode van gesloten grenzen waarbij er nog geen zicht is op de dag dat vliegtuigen weer als ‘normaal’ zullen vliegen worden we gedwongen, of beter gezegd ‘gemotiveerd’, om op verkenning te gaan in eigen land. En wat is daar eigenlijk mis mee? Op deze voorjaarsdag neem ik je mee naar het historische Middelburg.

Middelburg is de stralende hoofdstad van de provincie Zeeland. Het is een levendige studentenstad maar met een dorps gevoel. Hippe mensen, veel evenementen en kleine winkeltjes van locals met een passie. Openbare stadstuinen worden keurig verzorgd en oude stadsmuren worden sfeervol overwoekerd met veel groen. Het hoge gehalte aan historie en monumentale gebouwen geeft aan dat Middelburg een stad is met een rijke geschiedenis.

Grachten en herenpanden horen bij de boegbeeld van Middelburg 

 

Een stad met historie

Middelburg is ontstaan in de 9e eeuw toen de Vikingen aan wal kwamen die tijdens hun veroveringstocht Europa introkken. Om de Vikingen tegen te houden werd een grote Ringwalburg aangelegd. Dit was de middelste van 3 burchten op het eiland Walcheren. Deze ‘middelste burcht’ vormde de stad Middelburg. Hierna begint de stad te profiteren van haar gunstige ligging aan de rivier de Arne en groeit de stad uit tot handelshaven. Eeuwen later, ten tijde van de VOC, is Middelburg op Amsterdam na zelfs de belangrijkste havenstad van Nederland. De grote handelspanden zijn op de dag van vandaag een boegbeeld van de stad. Middelburg telt meer 1000 monumentale panden.

Middelburg telt meer dan 1000 monumentale gebouwen

Blikvangers van de stad

Een van de mooiste monumentale gebouwen pronkt in het centrum op de markt. Je kunt niet om dit reusachtige in gotische stijl gebouwde stadhuis heen. Deze blikvanger dateert uit de 15e eeuw en is flink geraakt tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Dit ‘vergeten’ bombardement, wat kort na de bombardementen in Rotterdam heeft plaatsgevonden, heeft veel monumentale panden en ook het Abdijcomplex verwoest. Een grote restauratie volgde waarbij het stadhuis in de jaren ’50 opnieuw werd geopend. De restauratie van het Abdijcomplex is pas in de jaren ’70 voltooid.

Het in gotische stijl gebouwde stadhuis pronkt op de markt

Door bombardementen uit het verleden zie je zowel oude als nieuwe gebouwen in de stad

De Abdij wordt ook wel het culturele hart van de stad genoemd

De Abdij bestaat uit meerdere gebouwen en een kloostertuin

De Abdij staat bekend als het culturele hart van de stad. Waar vroeger de Middelburgers bier en wijn kochten van de monniken is tegenwoordig het Provinciehuis gevestigd maar ook het Zeeuws Museum. Op het Abdijplein worden regelmatig evenementen en concerten georganiseerd. Ook kun je hier de kloostertuin bekijken waar je via eeuwenoude kloostergangen heen wordt geleid. Hier is ook de Lange Jan te beklimmen. Maar liefst 207 treden brengen je naar het hoogste punt naar Middelburg voor uiteraard een prachtig uitzicht over de stad.

Ooit dacht men dat de Lange Jan in brand stond doordat de maan rood door de raampjes scheen

Een leuk weetje over Middelburgers is dat ze Maneblussers worden genoemd. Ooit op een nacht scheen een bloedrode maan vlak achter de toren van de Lange Jan. Toen de nachtwacht het rood van de maan door de ruitjes van de Lange Jan zagen schijnen dachten ze dat de toren in brand stond. Alle poorters werden gewekt en moesten met brandemmers naar de toren komen. Toen bleek al gauw dat het slechts de maan was.

Stadstuinen worden prachtig overwoekerd met veel groen

Levendige en karakteristieke binnenstad

Naast een bezoek aan het stadhuis en het Abdijplein is het erg leuk om door de oude smalle straatjes van de binnenstad te dwalen, oude poortjes te ontdekken en prachtige overwoekerde stadstuinen te aanschouwen. Eén van deze oude poortjes is de kuiperspoort, waar je vanaf de Rouaansche Kaai door heen loopt. In dit nauwe straatje vond in tijden van de VOC de kuiperij plaats, waar men houten vaten en tonnen maakten. Alle voorgevels zijn in oude staat gerestaureerd en het straatje is belegd met kinderkoppen. Je ziet zelfs nog antieke ringen tussen de kinderkoppen waar de paarden aan vast werden gemaakt die vervolgens de tonnen moesten vervoeren.

Vanaf de Rouaansche Kaai sla je het oude Koepoortje in

Vanaf de Rouaansche Kaai sla je het oude Koepoortje in

Alle voorgevels zijn in traditionele stijl gerestaureerd

Alle voorgevels zijn in traditionele stijl gerestaureerd

Tips van locals

Nadat je de kuiperspoort door bent gelopen kom je uit op het damplein, dat omringd is door prachtige herenpanden. Dit is meteen het begin van het winkelcentrum. Na een halve dag  wanen door de geschiedenis van de stad ben je misschien wel even toe aan winkelen. Sla hier de zijstraatjes niet over! Deze zijn gevuld met kleine ondernemers. Zo vind je conceptstore Inmiddels in de Segeerstraat, waar je niet naar buiten loopt zonder een kleinigheidje te hebben gekocht en ook even verderop in de bekende Sint Janstraat vind je naast hippe kleine kledingwinkels ook een espressobar/bistro Røst waar je kunt genieten van een heerlijke lunch op het terras. Ook wordt er in deze straat binnenkort een smoothiebar geopend.

Geniet van een heerlijke lunch bij eetcafé Rost in Middelburg

Om in oude sferen te blijven is deze dag af te sluiten met een bijzondere overnachting in één van de oude herenpanden uit de VOC tijd op het damplein. Het aanbod in deze overnachtingen op steenworp afstand van het centrum is enorm.

Romantisch overnachten in een oud herenhuis bij logement "De Spaerpot"

Romantisch overnachten in een oud herenhuis bij logement “De Spaerpot”

 

 

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>