Originele publicatie: 31 augustus 2016
Laatste update artikel: 20 mei 2020
Weekendje weg in Friesland: Terherne, Sneek, Leeuwarden & Terschelling in 3 dagen
Dag 1 (vrijdag): Terherne & Sneek
Roadtrip time! Vanuit Zuid-Nederland pak ik de auto naar Friesland. Naarmate ik mijn bestemming nader, wissel ik snelwegen om voor smalle straatjes door plaatsen met namen als Broek, Ballingbuur en Goingarijp. De eerste stop is Terherne. Dit waterdorp zou zo het decor van de ‘Schippers van de Kameleon’ kunnen zijn. De oude huizen, boten en grachten leveren typisch Nederlandse plaatjes op.

Oude huizen, grachten en bootjes in Terherne. Dit is Friesland.

Typisch Nederlandse taferelen in Terherne
In Terherne lunch ik bij Foodbar Picknickers. Wat een leuke plek is dit! De locatie is eenvoudig, maar daardoor juist charmant. De kas, die eigenlijk is bijgeplaatst om extra zitplaatsen te creëren, past perfect in het geheel. Picknickers ligt aan het water, dus kijkt men niet raar op als je in zeiltenue of wetsuit langskomt.

Leuke lunchplek in Terherne: Foodbar Picknickers
In de middag gaan we zeilen op het Sneekermeer. Met een zeilpraam, een type boot dat vroeger voor vrachtvervoer werd gebruikt, dobberen we zo’n drie uur rond. De schipper van Uit-Zeilen laat ons oefenen met de zeiltechnieken, zoals het overstag gaan. Als we weer aanmeren in Sneek, begrijp ik wat hij bedoelt met ‘je hoofd leegzeilen‘. De zeilboten zijn met of zonder schipper te huur.

‘Je hoofd leegzeilen’, zo noemt onze schipper het

Must-do in Friesland: het water op!
Varen in Friesland is ook.. bootjes met leuke namen spotten!

Zeilen in Friesland is.. stout?!
Vervolgens lopen we een rondje door Sneek. In de historische binnenstad vind je deze prachtige Waterpoort. Het is een van de mooiste plekken van de stad.

De Waterpoort is een van de mooiste gebouwen van Sneek
Tijdens de Sneekweek worden een week lang zeilwedstrijden in diverse categorieën gehouden. Langs de grachten van Sneek is het publiek toegestroomd voor de traditionele vlootschouw, de feestelijke opening van de Sneekweek.

De Sneekweek is een feest voor waterratten en levensgenieters
De eerste nacht van mijn weekendje weg in Friesland slaap ik bij Harbourclub Terherne. Dit hotel ligt in het centrum van Terherne, op loopafstand van Kameleondorp Terherne. Dit avontureneiland is gebaseerd op de kinderboekenserie ‘Schippers van de Kameleon’.

Het centrum van Leeuwarden is compact, maar vol mooie oude panden
Dag 2 (zaterdag): Leeuwarden
Na het ontbijt rijd ik in een halfuurtje van Terherne naar Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland werd in 2018 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Ondanks deze Europese faam voelt Leeuwarden aan als ‘een dorp in een stad’. Het centrum is compact en de sfeer gemoedelijk.

Oude grachtenpanden in Leeuwarden

Het kleine centrum van Leeuwarden heeft gezellige terrassen en kelderrestaurants
Een stukje Utrecht in Friesland; daar doen deze kelderrestaurants in Leeuwarden mij aan denken. De grachten van de Friese hoofdstad zijn sowieso een plaatje om te zien, met veel bloemen en mooie historische grachtenpanden.

Urban exploring in Leeuwarden: de Blokhuispoort
Tijd voor wat urban exploring. De Blokhuispoort in Leeuwarden deed tot 2007 dienst als huis van bewaring. Tegenwoordig zijn de voormalige cellen omgebouwd tot winkeltjes, ateliers, een hostel, restaurant en café. Toepasselijke namen als Alibi (het hostel), De Bak (het café) en Proefverlof (het restaurant) herinneren aan de geschiedenis van het gebouw. De authentieke details zijn goed bewaard gebleven. Een kijkje in het gebouw voelt net alsof je een film binnenstapt. Ik ben altijd gek op dit soort plekken ‘met een verhaal’ en was dan ook blij verrast om zo’n plek als deze in Leeuwarden te ontdekken.

Icoon van Leeuwarden: de scheve Oldehove toren
In Leeuwarden lunchen we in de buurt van de Vrouwenpoortsbrug. Vanaf hier heb je uitzicht op de grachten en op de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden.

Het uitzicht vanaf de Oldehove
Uiteraard moet de 40 meter hoge Oldehove (Oldehoofsterkerkhof) beklommen worden! Een korte klim levert je dit uitzicht over Leeuwarden op. Leuk weetje: deze toren staat nog schever dan de toren van Pisa!

Praamvaart door de grachten van Leeuwarden
Voor wie geen eigen boot heeft, biedt een praamvaart door de grachten van Leeuwarden uitkomst. De schipper vaart in een uurtje door de stad, terwijl hij allerlei weetjes vertelt. De boten vertrekken vanaf de Nieuwestad in de binnenstad. Leuk om te doen bij goed weer.

Leeuwarden heeft een haven in het centrum: de Prinsentuin
We varen ook door de Prinsentuin. Dit is een van de mooiste passantenhavens van Nederland. Vanaf hier is het slechts enkele minuten lopen naar de binnenstad van Leeuwarden.

Originele sightseeing in Leeuwarden: suppen!
In de namiddag is het weer tijd voor iets actiefs! In de grachten van Leeuwarden leer ik in een uurtje suppen (Stand Up Paddling). Hierbij sta je op een board en beweeg je je door het water met een peddel. Het is verrassend makkelijk om te leren, een total body workout én een originele manier om de stad te bekijken. Materiaal is te huur via SUP Skool Leeuwarden. Wat mij betreft de meest originele manier om Leeuwarden te verkennen!
Bij restaurant De Walrus eet ik ‘s avonds mijn buik rond aan een 3-gangendiner. Dit restaurant wordt door locals getipt als dé plek in Leeuwarden voor een goed diner. Na afloop fiets ik terug naar hotel West Cord Leeuwarden. Het luxe hotel ligt iets buiten het centrum, maar met de fiets (te huur via het hotel) ben je er in 10 minuten.

All aboard! Met de veerboot naar waddeneiland Terschelling
Dag 3 (zondag): Waddeneiland Terschelling
Op zondagochtend rijd ik in een halfuur van Leeuwarden naar Harlingen. Hier neem ik de veerboot naar Waddeneiland Terschelling. De normale boot doet zo’n 2 uur over de oversteek. Er is ook een sneldienst (45 minuten).

Terschelling heeft prachtige duinlandschappen
Terschelling heeft 5000 inwoners en bestaat voor een groot deel uit natuurgebied. Het is klein genoeg om ‘het eilandgevoel’ te behouden, maar toch veelzijdig. De fiets is hier een ideaal vervoersmiddel. In de buurt van de haven vind je diverse fietsverhuurders.
We fietsen van de haven naar West-Terschelling, door het bos en de duinen. Onderweg komen we prachtige landschappen en deze paarden tegen.

Is dit echt in Nederland? Jazeker!
Uitwaaien op het strand van West-Terschelling. Zon, een frisse wind en hele stukken strand voor jou alleen. Zo voelt vakantie.

Favoriet op Terschelling: strandpaviljoen West aan Zee
Voor de lunch strijken we neer bij Paviljoen West aan Zee. Wat ik spontaan bombardeer tot mijn favoriete plek op Terschelling. Het is een fijne plek voor een hapje en drankje, met een leuke uitstraling. Hier wil je gegarandeerd langer blijven hangen.

Avontuur op Terschelling: coast raften op de Noordzee
‘s Middags is het tijd voor een hele gave activiteit: coast raften in de branding van de Noordzee. Bij raften dacht ik altijd aan woest kolkende rivieren, maar op Terschelling ontdek ik dat dit ook ‘gewoon’ op zee kan! Een uur lang knallen we met de rubberboot tegen de golven in en ‘surfen’ we op de golven terug naar het strand. Dit vergt behoorlijk wat inspanning en teamwork, maar geeft tegelijkertijd een enorme kick. Bijvoorbeeld wanneer ik door een onverwachte golf bijna uit de boot word gelanceerd en mijn reisgenoot me aan mijn zwemvest terug de boot in hijst. Leuk en origineel om eens te doen!

Adrenalinestoot gegarandeerd!
Na deze activiteit ruil ik het water om voor de weg naar huis. Na dit weekendje weg in Friesland heb ik er weer een reisvoornemen bij: vaker weg in Nederland. Oan’t sjen, Fryslân!
Ook een weekendje weg in Friesland?
Ik bezocht Friesland op uitnodiging van Merk Fryslân. Kijk voor meer reistips op Friesland.nl
- Stedentrip Eindhoven: 15x Doen in de Lichtstad - 7 april 2022
- 6x ‘Van het strand af’ op Curaçao - 14 september 2021
- Reizen na Corona: top 10 bestemmingen van de redactie - 10 januari 2021