Weekendje weg in Stoumont

De bekendste vakantieregio van België is de Ardennen. Diepe dalen, beboste heuvels en kleine, knusse vakantiehuisjes. De regio is gekend en bezocht door heel België. Je hoeft niet ver te reizen om rust, stilte en prachtige natuur te vinden!

Stoumont, verborgen pareltje in de Ardennen

Een van de mooiste plaatsen voor een vakantie in de Ardennen, is Stoumont, in de vallei van de Amblève, provincie Luik. Dit kleine dorpje, omringt door enkele fusiegemeenten en gehuchtjes, is erg gezellig. De uitgelezen plek voor een weekendje weg. Het is dan ook helemaal niet moeilijk om er een gezellig, typisch Ardens vakantiehuisje te vinden. Met zijn overvloed aan natuurlijke schoonheid en rustige omgeving, is Stoumont een ideale bestemming voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar avontuur, ontspanning en sereniteit. Of je nu wilt wandelen door weelderige bossen, adembenemende uitzichten wilt bewonderen of gewoon wilt genieten van de rustige charme van een klein dorp, Stoumont heeft voor elk wat wils.

Stoumont Bos in de herfst

Stoumont, een schilderachtig dorpje gelegen in de prachtige Ardennen van België, biedt een perfecte ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven.

Wandelen bij Stoumont

Wie naar de Ardennen reist, neemt best zijn wandelschoenen mee. Vooral in de herfst is het land op zijn mooiste. De diepe bossen, doorregen met klaterende beekjes, lenen zich uitstekend van lange tochten. Of voor een korte stevige klim.

Wie graag de mooiste plekjes ziet, laat de wandelroutes links liggen en zoekt zelf zijn weg met de stafkaart. In de stilte van het bos in de schemering, heb je kans om wild te zien! Hertjes zijn schuw, maar wie everzwijnen tegen het lijf het loopt, kan beter stilletjes rechtsomkeer maken. En wie wandelt in het natuurdomein de Bérinzenne, kan zelfs wilde geitjes tegenkomen!

Zin in een uitdaging? Denk dan eens aan de Escape Ardennes, één van de mooiste trails in de Ardennen. Met The Packraft Trail ga je door het hart van de Belgische Ardennen. De route is de perfecte combinatie van hiken en raften.

De Amblève

De rivier Amblève snijdt Stoumont dwars in twee. Zodoende is de kans groot dat je langs de rivier zal lopen op een van je wandelingen. De oevers van de brede, kalm-stromende rivier vormen de perfecte plaats voor een picknick, of zelfs om rustig een boek te lezen.

Vanuit Stoumont kan je de Amblève volgen tot de watervallen van Coo, de bekendste Belgische watervallen. Langs de oevers vind je heel wat recreatie, zoals campings, plekjes om te vissen en verhuurcentra voor kajaks.

De Ambleve

Kerken en Kastelen

Stoumont heeft, net als zijn fusiegemeenten en gehuchtjes, een typisch Ardens kerkje, gebouwd uit de plaatselijke natuursteen. Een wandeling langs zo’n kerkje is altijd de moeite waard.

In de omgeving kan je enkele grotere kastelen bezoeken, waarvan sommige ruïnes zijn. In Stoumont zelf vind je het kasteel van Froidcourt. Dit gebouw, dat erg Middeleeuws lijkt maar uit 1912 stamt, is bewoond en niet open voor bezoek. Maar het is wel de moeite om om het landgoed heen te lopen, vanwaar je regelmatig een prachtig zicht op het kasteel hebt.

Belgische Ardennen kasteel

Het kasteel van FranchimontOp rijafstand, zo’n 17 kilometer van Stoumont, vind je de ruïne van het slot Franchimont, in Theux. Dit slot, dat mogelijk al bestond in de 11e eeuw, is nu een ruïne die de moeite waard is om te bezoeken. Je loopt door de nu met gras begroeide troonzaal, waar de grote haard nog steeds zichtbaar is. Op de torens heb je een exquis uitzicht over de omliggende heuvels. Maar in de muren en aan de voet van de kasteelmuren vind je de ondergrondse gangen en bunkers, die pas echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

De Ardennen worden het hele jaar door bezocht. In de herfst door wandelaars, de zomer door kajakers en klimmers, in de winter door skiërs. Hoe dan ook, wat je het liefste doet, in en om Stoumont zit je zeker goed.

Bezoek zelf Stoumont

Stoumont is een idyllische bestemming voor natuurliefhebbers die op zoek zijn naar een ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven. Met zijn prachtige natuurlijke landschap, schilderachtige dorpjes en een scala aan avontuurlijke activiteiten, biedt Stoumont een perfecte balans tussen ontspanning en avontuur. Of je nu wilt wandelen, historische bezienswaardigheden wilt verkennen of gewoon wilt genieten van de rust en de lokale keuken, Stoumont zal je niet teleurstellen. Plan vandaag nog je bezoek aan deze verborgen schat in de Belgische Ardennen en laat je betoveren door zijn natuurlijke pracht.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>