Wie denkt aan de Canarische eilanden denkt aan zon, zee, warme temperaturen en een drukte van toeristen. Het grootste eiland van de archipel Tenerife trekt jaarlijks maar liefst 1 miljoen (!) bezoekers. Maar ook hier is ontsnappen aan de drukte nog mogelijk. Huur bijvoorbeeld eens een auto en ontdek de prachtige outback van Nationaal Park El Teide. Je stapt hier een compleet andere wereld binnen!

Vulkanische eilanden

De Canarische Eilanden zijn een aantal miljoen jaar geleden ontstaan door onderzeese vulkaanuitbarstingen die werden veroorzaakt door verschuivingen tussen de tektonische aardplaten. Hieruit zijn 7 grote eilanden en 6 kleinere ontstaan. Op het grootste eiland Tenerife is nog veel van vulkanisme terug te vinden. Tenerife, wat ‘witte berg’ betekent, dankt haar naam aan de kegelvormige vulkaan midden op het eiland. Vanaf je handdoekje op het strand in het zuiden kijk je op een heldere dag op de hoge witte piek uit. Deze piek, genaamd El Teide, of Pico del Teide, is met een hoogte van 3718 meter boven zeeniveau het hoogste punt van de Canarische eilanden en ook meteen het hoogste punt van Spanje. Vanaf de zeebodem wordt de vulkaan gemeten op 7500 meter en is hiermee volgens UNESCO zelfs de 3e grootste vulkanische structuur ter wereld!

De witte top van Pico del Teide

De witte top van Pico del Teide

Pico del Teide

De Teide is een jonge vulkaan in de oude krater van Las Cañadas. Ongeveer 150.000 jaar geleden leidde een grote eruptie tot de vorming van een krater in Las Cañadas met een afmeting van 16 bij 9 km. De vulkaan is niet meer actief, de laatste uitbarsting is gemeten in 1909 en in de jaren ’50 is het Nationaal Park El Teide ontstaan. Het vulkanische landschap van het park beslaat een gebied van maar liefst 18.900 hectare. Overal zijn overblijfselen te zien van uitbarstingen uit het verleden. Enorme rotsformaties zijn her en der ontstaan door lavaverschuivingen. Op sommige plaatsen is het gesteente dusdanig vergruisd dat er een zandvlakte is ontstaan.


Nationaal Park El Teide - de Outback van Tenerife

Raar gevormde rotsen met een mistige Pico del Teide op de achtergrond

Nationaal Park El Teide

Zandvlaktes zijn ontstaan door vergruisd steen

Wandelen op de Teide

Op een hoogte van circa 2.000 meter rij je het park binnen. Er is een weg aangelegd die langs wandelpaden en alle hoogtepunten van het park kronkelt. Ook de enorme oude krater bevindt zich op deze hoogte. De temperatuur kan hier een stuk dalen, je kunt dus het beste goed voorbereid met warme kleding op pad gaan! Er zijn talloze wandelroutes dwars door het maanlandschap en langs bizarre reusachtige rotsformaties.

De Outback van Tenerife

Enorme rotsformaties zijn ontstaan door lavaverschuivingen

Ook de sneeuwtop is te beklimmen. Een stevige klim van 1700 meter brengt je bovenaan de top en met een beetje geluk krijg je daar een prachtige 360°-view voor terug! Vind je 1.700 meter te zwaar, dan kan je op een hoogte van 2.350 meter een kabelbaan pakken richting de top. Deze stijgt helemaal tot 3.350 meter. Ook is er een berghut met een beperkt aantal slaapplaatsen voor wie er iets langer over wilt doen. Wildkamperen is helaas niet toegestaan. Om de top te kunnen beklimmen moet er toestemming gevraagd worden bij het kantoor van het nationaal park in Santa Cruz de Tenerife, dit kan via de website.

De Outback van Tenerife

De Pico del Teide en bizarre rotsformaties

Tips voor een bezoek aan het park

  • Koop van tevoren een wandelgids van Tenerife en ga op het vliegveld meteen langs de Tourist office voor alle beschikbare informatie over de wandelroutes in Nationaal park El Teide
  • Neem laagjeskleding mee, de temperatuur aan de kust en in het park kan soms wel 20° verschillen!
  • Ruil je slippers deze dag even in voor goede wandelschoenen of sandalen
  • Neem voldoende water en snacks mee
  • Check van tevoren het weerbericht. In de wintermaanden kan er flink wat sneeuw vallen!
Nationaal Park El Teide

Het weer kan ineens omslaan op deze hoogte

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)
  1. Hallo Magriet, prachtig geschreven reisblog! De informatie over El Teide is zeer interessant en erg prettig om te lezen!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>