Op avontuur in de Bosnische Balkan

Dit is mijn allereerste bezoek aan het oostelijke deel van Europa en ik ben super enthousiast. Via het toerismebureau van Banja Luka, de grote stad in het noorden van Bosnië-Hercegovina, kreeg ik de mogelijkheid om een klein deel van de Balkan te ontdekken. Tijdens mijn korte weekendtrip duik ik de natuur in en ga ik raften, wandelen, klauteren & abseilen!

Het Balkan gebied

De Balkan is een bergachtige regio die meerdere landen in het zuidoosten van Europa omvat en is eigenlijk een Europees schiereiland. De naam ‘Balkan’ betekent bebost gebergte en is vernoemd naar het gelijknamige gebergte in Bulgarije. De Balkan is een prachtige wildernis van veel bergen, heuvels, kloven en bossen en heeft een rijke flora en fauna.
Kaart van de Balkan

Bosnië-Herzegovina ligt met haar hele land in de Balkan en is zeer bosrijk; ongeveer de helft van het land is met bossen bedekt. Door het mild gematigde klimaat zijn de zomers warm en het voor- en najaar prachtig en aangenaam. Dat maakt dit een perfect gebied voor liefhebbers van het buitenleven en de natuur.

Tijesno Vallei

De stad Banja Luka is gevestigd in de Tijesno vallei met de snelstromende Vrbas rivier die dwars door de stad heen stroomt. Een perfecte uitvalsbasis voor avonturiers! Het speelgebied voor elke natuurliefhebber begint enkele kilometers buiten de stad. Je kunt er raften en kajakken op de rivier en abseilen en grotten bezichtigen in de kloven langs de rivier. In de omliggende bergen is een groot wandelnetwerk gecreëerd met gemarkeerde wandelpaden voor zowel dagtrips als meerdaagse trips. Ook is er onlangs een nieuwe lange-afstandsroute geopend die meerdere Balkan-landen doorkruist, waaronder Bosnië-Herzegovina. Door de gebeurtenissen in het verleden wordt het afgeraden om af te wijken van de gemarkeerde paden, vanwege nog onontdekte verdwaalde landmijnen.

Uitzicht op de kronkelende Vrbas rivier

Uitzicht op de kronkelende Vrbas rivier

Uitzicht vanuit Vidikovac

Uitzicht op de vallei vanuit Vidikovac

Raften op de Vrbas rivier

De Vrbas rivier is maar liefst 250 kilometer lang en stroomt door een groot deel van het westen van Bosnië-Herzegovina. Ongeveer 30 kilometer van deze rivier wordt hier gebruikt voor het avontuurlijke raften. Eén van de bedrijven welke gespecialiseerd is in raften is de Banja Luka Kanjon & Rafting Klub. Het bedrijf is gevestigd aan de rivier, waar we ook met de raft weer zullen eindigen. Met de raft op het dak van de bus gebonden rijden we eerst een aantal kilometer noordwaarts waar we de raft te water zullen laten. De gradatie van het raften verschilt hier van 1-2 tot 3-4, afhankelijk van de regenval en de verderop gelegen dam die de doorvoer van het water regelt. Vandaag hebben we een makkie, maar desalniettemin zijn de verschillende stroomversnellingen uitdagend genoeg voor wat hartkloppingen!

Eén van de stroomversnellingen tijdens het raften

Eén van de stroomversnellingen tijdens het raften

Raften op de Vrbas rivier

Actie tijdens het raften op de Vrbas rivier

Naast het ‘gewone’ raften is deze locatie de enige plek in Europa waar je ’s nachts kunt raften. Een hele andere ervaring om met behulp van wat verlichting bij de moeilijke stukken ‘s nachts een wilde rivier te trotseren! Het bedrijf is het hele jaar geopend, dus ook in de winter wanneer de sneeuw de oevers van de rivier heeft bereikt is het mogelijk om de rivier op te gaan!

Raften in het donker op de Vrbas

Raften in het donker. Foto: Guidelinebl

Abseilen als onderdeel van survivallen

Op mijn eerste avond in Banja Luka kom ik via via in aanraking met Aleksa, eigenaar van Outdoor Centar Banja Luka. Het bedrijf is gespecialiseerd in overleven in de wildernis en geeft naast leuke dagtrips ook cursussen in survivallen. Onderdeel hiervan is abseilen en hiervoor gaan we de volgende ochtend naar het belangrijkste klimgebied van de regio nabij het dorpje Krupa na Vrbasu, ongeveer 20 kilometer zuidwaarts van Banja Luka. Via een brug steken we de Vrbas rivier over en aan de andere oever van de rivier volgt een wandelpad de heuvel op. Na een korte klim van 20 minuten krijgen we uitzicht op de Kameni Most, een natuurlijke stenen brug die gevormd werd door eeuwenlange erosie van de windvlagen uit de Tijesno vallei.

Kameni Most, stenen brug in de Tijesno vallei

Een grote rots die is uitgeslepen door erosie van wind

Beklimmen van de Kameni Most in de Tijesno vallei

Via een pad klauteren we tot de top van de rots

Uitzicht vanaf Kameni Most in de Tijesno vallei

Het uitzicht onderweg naar beneden is prachtig

Afdaling vanaf Kameni Most in de Tijesno vallei

Goed gezekerd start ik mijn daling van 50 meter

Ook op avontuur in Bosnië-Herzegovina?

Heb jij ook zin gekregen om op avontuur te gaan in Bosnië-Herzegovina en zoek je nuttige tips? Of wil je in contact komen met één van bovenstaande organisaties? Laat dan een bericht achter! Neem ook eens een kijkje op de toeristenwebsite van Banja Luka. Vliegtickets zijn te boeken via Ryanair, zij vliegen twee keer per week vanuit Brussel Charleroi naar Banja Luka

Vuur maken tijdens een survivalweekend in Banja Luka

Tijdens een weekend survivallen leer je vuur maken. Foto: Outdoor Center BL

Margriet
Laatste berichten van Margriet (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>