Weekendje weg in Nederland: 3x te water in Friesland

Friesland, de provincie van het schaatsen, skûtsjesilen en fierljeppen, is gemaakt om vanaf het water te ontdekken. Tijdens een weekendje weg verkende ik de Friese Meren, de Noordzee en de grachten van cultuurhoofdstad Leeuwarden. Ben je net als ik gek op het water? Dan is Friesland een uitstekende bestemming voor een vakantie in Nederland.

Originele publicatie: 29 augustus 2016
Laatste update artikel: 21 mei 2020

#1 Te water in Friesland: Suppen in Leeuwarden

Een board, een peddel, de buitenlucht en veel fun op het water: dat zijn de ingrediënten voor Stand Up Paddling (suppen). In Friesland kun je deze sport op een originele locatie beoefenen, namelijk in de grachten van Leeuwarden.


Vanaf het Stadsstrand in Leeuwarden stap ik op mijn board, waar ik ontdek dat suppen verrassend makkelijk te leren is. Ik begin op mijn knieën, om te wennen aan het board en de peddel. Al snel sta ik in balans en beweeg ik me peddelend door het water. Als de hele groep de basis onder de knie heeft, beginnen we aan een tocht van een uur door de grachten van Leeuwarden.

Ik krijg al snel meer behendigheid met de peddel en begin een gesprek met instructeur Ritske. Hij vertelt me dat de sport oorspronkelijk uit Polynesië en Hawaï komt, waar het door surfinstructeurs gebruikt werd om hun leerlingen in de gaten te houden. “Langzamerhand verovert suppen de hele wereld. Er zijn veel varianten, zoals Sup Yoga en Supilates. Er is zelfs een Friese Elfstedentocht per sup!”

Als je Leeuwarden bezoekt, dan móet je gewoon iets met het water doen. Of je nu met je eigen boot aanmeert in de prachtige passantenhaven Prinsentuin, je door een gids in een praam laat rondvaren of door de grachten van Leeuwarden gaat suppen. Bonus: volgens Ritske is suppen de meest efficiënte workout qua hoeveelheid spieren die je in korte tijd traint.

Praktische tips voor suppen in Leeuwarden:

 • Je kunt een sup huren bij SUP Skool Leeuwarden. Dit kan vanaf 20 euro per board voor 2 uur.
 • Tochten starten vanaf het Stadsstrand Leeuwarden (Sixmastraat 17).
 • Makkelijk zittende sportkleding is handig. Bij warm weer kun je op blote voeten, bij koud weer zijn surf- of gymschoenen handig. Bij koud weer is een wetsuit verplicht (te huur voor 5 euro).
 • Neem voor de zekerheid een handdoek en een extra setje kleding mee. Er zijn kluisjes.
 • Suppen kan vanaf 8 jaar.
Suppen in de grachten van Leeuwarden

Originele manier om Leeuwarden te verkennen: suppen

Suppen in Leeuwarden

#2 Te water in Friesland: Coast rafting op Terschelling

Op het strand van Waddeneiland Terschelling kun je terecht voor een flinke dosis adrenaline en een instant vakantiegevoel. Hier kun je namelijk ‘coast raften’ in de branding van de Noordzee.

Traditioneel wordt raften vooral op rivieren gedaan, maar een ondernemer op Terschelling bedacht dat dit ook prima op de Noordzee kan! Het doel van coast rafting is om de rubberboot recht tegen de golven in te sturen. Vervolgens draai je met de peddels de boot in de omgekeerde richting. Daarna surf je op de golven terug richting het strand. Het vereist een goede samenwerking om de boot bestuurbaar te houden. Wanneer dit lukt, geeft het echt een kick.

Coast rafting is een goede manier om er even helemaal tussenuit te zijn. Gedurende anderhalf uur denk je alleen aan jezelf, de peddel, de boot en de groep. Je blijft altijd in de buurt van het strand; daar zijn immers de golven. Mocht je dus uit de boot gewipt worden, dan kun je bijna altijd meteen staan. Bij sterke stroming kan het voorkomen dat je te ver van het beginpunt afdrijft. In dat geval draag je met de groep de boot over het strand terug naar je beginpunt. Het is onderdeel van de inspanning; het uitje is alles behalve passief. Je houdt het gegarandeerd niet droog, maar het is echt leuk om eens te doen.

Praktische tips voor coast rafting op Terschelling:

 • Ter plaatse krijg je een wetsuit, zwemvest en helm. Neem badkleding mee voor onder je wetsuit.
 • Omkleden doe je op het strand zelf. Hiervoor krijg je een soort lange badhanddoek die je kunt aantrekken.
 • Coast rafting is mogelijk vanaf 6 personen.
 • Vanuit Harlingen kun je met de veerboot (2 uur) of de snelveerboot (45 minuten) naar Terschelling. Op Terschelling zelf is de fiets een ideaal vervoersmiddel. In de buurt van de haven vind je diverse fietsverhuurders.

 

Te water in de provincie Friesland: coast raften op Terschelling

Originele activiteit op het water: coast rafting

Coast rafting op waddeneiland Terschelling

Je houdt het gegarandeerd niet droog, maar een adrenalinestoot is verzekerd!

#3 Te water in Friesland: Zeilen op het Sneekermeer

‘Je hoofd leegzeilen’, zo omschrijft schipper Gijs  zijn favoriete activiteit. Dat is precies wat we gaan doen, tijdens een tocht van 3 uur op het Sneekermeer. We vertrekken vanuit Sneek, dus varen we het eerste stuk door het kanaal op de motor.

Op het Sneekermeer gaat de motor uit en het vakantiegevoel aan. We varen in een zeilpraam. Dit type boot heeft een platte bodem en werd vroeger voor vrachtvervoer gebruikt. We zijn met een groep, dus kan ik afwisselen tussen actief met de boot en het zeil bezig zijn en gewoon ontspannen en uitkijken over het water.

Valken, skûtsjes, klippers, zeilpramen.. als je in Friesland wilt zeilen, heb je keus genoeg qua type boten. Welke boot het beste bij je past, hangt vooral af van het aantal personen en hoe actief je wilt zeilen. De zeilpraam is geschikt voor 5 tot 12 personen. De favoriet van Gijs? “Skûtsjezeilen met grote groepen. Soms voegen we ook een wedstrijdelement als teambuilding toe, dat is helemaal gaaf!”

Praktische tips voor zeilen op het Sneekermeer:

 • De zeilboten zijn te huur via Uit-Zeilen.
 • Geen zeilervaring? Kies er dan voor om een schipper mee te nemen. Deze kan je in een middag veel vertellen over de basistechnieken. Voor je het weet bestuur je de boot zelf en weet je precies wat ‘overstag’ betekent.
Zeilen op het Sneekermeer in Friesland

Zeilen op het Sneekermeer in Friesland

Zeilen in Friesland

Meer tips voor een weekendje weg in waterprovincie Friesland?

Ik bezocht Friesland tijdens een persreis op uitnodiging van Merk Fryslân. Kijk voor meer informatie op Friesland.nl. Hier vind je onder andere tips voor (water-)activiteiten. Als je Friesland met je eigen boot bezoekt, vind je hier ook nuttige informatie over aanlegplaatsen, vaarroutes en brugtijden.

Lees ook het reisverslag van mijn weekendje weg in Friesland. Hierbij bezocht ik Terherne, Sneek, Leeuwarden en Terschelling.

Tekst en foto’s door Sascha van Zonsbeek

Latest posts by Sascha (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>