Meer dan Mechelen

De lente is in het land, tijd voor een citytripje. Maar wat als je bent uitgekeken op Amsterdam of Antwerpen? Dan ga je naar Mechelen!

Mechelen

De stad Mechelen, in de provincie Antwerpen in België, ligt bij de Dijle rivier. Omringd door groen, met zowel Antwerpen, Brussel en Lier vlakbij, is het een erg rustige stad, die toch heel centraal ligt.

Mechelen ontstond meer dan 1200 jaar geleden. Al snel groeide de plaats uit tot een stad waar vaak recht werd gesproken, en waar dus heel wat notabelen en adellieden woonden en werkten. Keizer Karel was zelfs een regelmatige bezoeker, die in en om Mechelen jacht hield en regelmatig in het plaatselijke bier vloog.

Tegenwoordig zie je die geschiedenis nog sterk in de vele historische gebouwen in het stadscentrum, zoals het gemeentehuis en het begijnhof. Dat centrum lijkt daarom een beetje een mikmak van verschillende stijlen en tijdperken, maar dat maakt het eigenlijk super gezellig.

Sint-Romboutskathedraal

De Sint Romboutskathedraal en het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk

Sint Romboutstoren

Mechelen, als rijke stad, bezat tientallen kerken en kloosters, sommigen enkel daar als reserveklooster voor paters die op het gevaarlijke platteland hun abdijen hadden. Veel van die kerken zijn momenteel nog in gebruik als parochiekerk, maar sommigen hebben een geheel nieuwe bestemming gekregen.

Zoals het Martin’s Patershof: een hotel gebouwd in het interieur van een gotische kerk. Kamers zijn voorzien met alle mogelijke luxe, maar zijn gebouwd rond de eeuwenoude pilaren, glasramen en gaanderijen. Magnifiek. Misschien wel een van mijn favoriete hotelletjes ooit.

Martin's Patershof Hotel Mechelen

De eetzaal in het Martin’s Patershof Hotel, met prachtige originele elementen uit de kerk

Een andere kerk waar je niet omheen kan, is de Sint Romboutskathedraal. De stompe torenspits, van zo’n 97meter hoog, is het eerste wat je ziet als je richting Mechelen rijdt. En die torenspits kun je bezoeken!

De binnenkant van de toren, is met zijn verschillende kamers redelijk goed bewaard gebleven in de tijd. Met wat uitleg, is het dus niet moeilijk om te begrijpen hoe zo’n enorm bouwwerk tot ontwikkeling kwam. Bovenin de toren zie je de oude en de nieuwe beiaard, waar elke 7,5 minuut een deuntje op weerklinkt. Grote kans dus dat de beiaard aan het spelen gaat als jij daar bent.

Sint Romboutstoren Mechelen

Het uitzicht over Mechelen vanuit de Sint Romboutstoren

Contour Biënnale

De Mechelaren beseffen maar al te goed dat het zonde zou zijn al die historische gebouwen te laten verkommeren. Dus worden degene die niet dagelijks in gebruik zijn, jaarlijks een tijdje opengesteld voor de Contour tentoonstelling. Aan de hand van fotografie en bewegend beeld zetten meer dan twintig internationale kunstenaars hun beste beentje voor. Hun werk, dat dit jaar het thema ‘recht en onrecht‘ heeft, is te bezichtiging op verschillende locaties in het centrum en dat tot 21 mei 2017.

Contour Biennale Mechelen

Eén van de tentoonstellingslocaties van Contour Biennale

Must do’s Mechelen

Heb ik je al een beetje warm gekregen om Mechelen te bezoeken? Mooi! Dan heb ik voor jou de vijf beste hotspots!

  • Beklim de Sint Romboutstoren. Ja, de volle 97 meter. Het uitzicht is adembenemend. Letterlijk, na het klimmen van meer dan 500 treden.
  • Ga eten in Cosma. Dit kleine Italiaanse winkeltje verbergt een restaurant achter de winkelruimte. Hier eet je super lekker en doe je aan foodsharing. Tenminste, als je dat lekkers wil delen.
  • Wandel over het Dijlepad. Dit pad, dat op vlotters op de Dijle ligt, brengt je dwars door de stad op een rustige en stille manier. Zeker proberen!
  • Brunchen in Sister Bean. Dit adresje, op de gezellige vismarkt, serveert lekker lange brunches, met huisgemaakte salades en sapjes. Njamie!
  • Drink een Gouden Carolus. Genaamd naar Keizer Karel, is dit biertje op en top Mechels. Proef vooral elke variant!

Meer informatie? Dat vind je hier. Hop, en je bent helemaal klaar om te vertrekken naar Mechelen!

Mechelse Begijnhof

Het Mechelse Begijnhof, met erachter brouwerij het Anker, waar de Gouden Carolus wordt gebrouwen

Lotte
Laatste berichten van Lotte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>