Mechelen dé Kinderstad

Eigenlijk zagen we altijd alleen het grauwe stationsbord. En de minstens zo grauwe en verzakte stoeptegels op het perron. Onkruid van een halve meter hoog steekt er fier tussen uit. Hekwerk dat zo verroest is dat de spijlen loshangen. Weinig uitnodigend. De trein stopt en na twee minuten zoeft 'ie weer door. Op weg naar Brussel of Parijs. Dit keer ging het anders. We stapten uit in Mechelen. Met dochterlief. Wat zou er achter de façade zitten?

Het grauwe Station Mechelen

Rommy leidt je rond

Mechelen profileert zich als een stad waar genoeg voor kinderen te doen is. Daarvoor is bijvoorbeeld Rommy Rombouts in het leven geroepen. Het blauwe torentje is het kleine broertje van de echte toren van Mechelen, de Sint Romboutstoren. Het vrolijke torentje leidt gezinnen met jonge kinderen naar alle leuke plekjes van de stad. Bij het kantoor van Toerisme Mechelen kunnen kinderen gratis een aardig rugzakje met onder meer een routekaart afhalen. De Sint Romboutstoren, onderdeel van de kathedraal is met een hoogte van 97 meter beeldbepalend in het Mechelse straatbeeld. Liefst 538 treden telt de wenteltrap die vrijwel dagelijks te beklimmen is. Dat de korte beentjes van Anna deze inspanning nog niet geheel aan kunnen maakt de beklimming iets pittiger. Maar het is te doen. Het uitzicht vanaf de skywalk is fraai. Aan de horizon zien we de glimmende bollen van het Atomium in Brussel. Antwerpen ligt wat anoniemer in het noorden. Aan de voet van de toren ligt een gele hofnar met de armen en benen omhoog in het gras. En vormt daarmee een glijbaan en klimtoestel in één.

De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Uitzicht vanaf de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Het uitzicht vanaf de skywalk van de Sint Romboutstoren
De skywalk van de Sint Romboutstoren
De skywalk in Mechelen
Aan de voet van de Sint Romboutstoren ligt een gele hofnar met de armen en benen omhoog in het gras. En vormt daarmee een glijbaan en klimtoestel in één.

Niet alleen maar plezier

Rommy leidt ons door de compacte binnenstad van Mechelen. Prima te voet te verkennen. De klinkertjes zijn met een kinderwagen of buggy doorgaans goed te berijden. Al vroeg op deze zonnige ochtend komen we aan bij Museum Hof van Busleyden. In de tuin van het voormalige paleis staan gekleurde boomstammen die een spelletje vormen. We lopen door langs Kazerne Dossin. Hier geen family fun. Deze voormalige legerkazerne werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als doorgangskamp op weg naar concentratiekampen. Een plek van bezinning, herdenking en educatie.

Museum Hof van Busleyden
Veilig in Mechelen Kinderstad
Kazerne Dossin werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als doorgangskamp op weg naar concentratiekampen
Voormalige legerkazerne Dossin

Lokale specialiteiten proeven met het prikkelpakket

Via een doolhof van knusse begijnhoven komen we uit bij de eerste plek waar we een voucher van ons prikkelpakket mogen verzilveren. Dit pakket, dat voor zes euro kan worden aangeschaft bij Toerisme Mechelen, biedt een kennismaking met de Mechelse smaken en lokale specialiteiten. Brouwerij het Anker is producent van meerdere lokale biertjes, waaronder de geliefde Maneblusser. Gelukkig is er naast de Mechelse biertjes op de tap ook voldoende appelsap op fles.

Mechelen, een doolhof van knusse begijnhoven
Brouwerij Het Anker, Mechelen
Maneblusser Mechelen

Klimmen, glijden en over het water lopen

Voor de Sint-Katelijnekerk komen we Rommy weer tegen bij het kinderlabyrint. Terwijl Anna druk bezig is de uitgang te zoeken en gemakshalve de muurtjes over klimt loopt net een bruidspaar de kerk in. Even verderop wijst Rommy ons op een kleine speelweide met een glijbaan en wat klimtoestellen. Daarna vervolgen we onze weg naar het hart van Mechelen. De schoonheid van de Grote Markt wordt wat gemarginaliseerd door de aanwezige kermis. Leuk voor kinderen, maar minder fraai voor een mooi plaatje van de Grote Markt. De draaimolen is natuurlijk favoriet voor de kleintjes. Het Mechels appeltaartje van het prikkelpakket dat we bij een restaurantje hebben opgepikt valt goed bij Anna in de smaak. Verfrissend zijn de waterfonteintjes aan het Bruul, één van de winkelstraten van Mechelen. Kinderen rennen en springen door het water. Rommy komen we weer tegen in de speeltuin van de Kruidentuin, dat zich langs de oever van de rivier Dijle bevindt. Erg leuk is het Dijlepad. Een drijvend wandelpad op de Dijle dat van de Kruidtuin tot aan de Vismarkt loopt. En laat zich aan de Vismarkt nu net een paar goede restaurants bevinden.

Kinderlabyrint Mechelen
De Grote Markt, het hart van Mechelen
Kermis in Mechelen
Kermis op de Grote Markt in Mechelen
Voldoende speeltuintjes in Mechelen
Het Dijlepad, een drijvend wandelpad op de Dijle dat van de Kruidtuin tot aan de Vismarkt loopt

Het ideale museum

Musea en kinderen zijn niet altijd de beste combinatie. Tenzij het om een speelgoedmuseum gaat. Iets buiten de ring in de wijk Nekkerspoel staat het speelgoedmuseum. De reusachtige beer naast de ingang, het grote Monopoly bord en het vliegtuig aan het plafond maken meteen indruk. Verspreid over drie etages is het enerzijds vergapen aan de poppenhuizen, Lego constructies, barbiepoppen en treintjes. En aardig om te zien welk speelgoed hier in een vitrine staat en thuis bovenop zolder ligt. Anderzijds is het spelen geblazen. Gelukkig ligt niet alle speelgoed achter het glas en er genoeg te spelen.

Speelgoedmuseum Mechelen
Speelgoedmuseum Mechelen

Het Speelgoedmuseum in de wijk Nekkerspoel
Speelgoedmuseum Mechelen

Ook aan de oudere kinderen is gedacht

Voor gezinnen met wat oudere kinderen is ‘Mechelen stuurt je stappen‘ ontwikkeld. Dit zijn twee routes kriskras door de stad. ‘De zoektocht met natte voeten’ gaat in op een stukje geschiedenis en spitst zich op alle plekken in de stad waar water een belangrijke rol speelt. ‘Van Arend tot Zwaluw’ is de andere route. Een zoektocht naar dieren in de stad. Iets buiten de stad zijn genoeg overigens genoeg exotische dieren in ZOO Planckendael te vinden. Zoals bijvoorbeeld koala’s, die je in Nederlandse dierentuinen niet aantreft. Een erg leuke dierentuin. Je vindt er meer over in ons artikel vol tips over wat je moet doen in Mechelen met kinderen!

Verrassend leuk

Achter het grauwe beeld dat telkens gedurende die twee minuten wachten op station Mechelen is ontstaan, verschuilt zich een aantrekkelijke stad die zich met recht een kinderstad mag noemen. Een prima stad om een weekendje door te brengen. Of zelfs langer, als uitvalsbasis, door de gunstige ligging tussen Antwerpen en Brussel. Beide steden zijn binnen twintig minuten treinen te bereiken. Mechelen is zeker de moeite waard!

Mechelen is leuk

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>