Het beste van België

Ik hou van België. Gemakkelijk gezegd, want ik woon er. Ik ben een rasechte Belg, geboren en getogen in zo’n kneuterig Vlaams stadje en grootgebracht met friet, wafels en chocolade. Hoog tijd dat ik jullie meeneem naar mijn favoriete plekken van mijn kikkerland.

België valt niet over één kam te scheren. Het land is een zakdoek groot, en toch verdeeld. De noordelijke helft bestaat uit Vlaanderen, de zuidelijke helft uit Wallonië. Ergens er tussenin zit het Brussels hoofdstedelijk gewest, om nog maar te zwijgen over dat kleine, Duitstalige stukje in het oosten.

Vlamingen, Walen en Brusselaars hebben elks een eigen cultuur, die gevormd is door een lange geschiedenis van stadstaten, graafschappen en bezetters uit heel Europa. Dat zorgt ervoor dat de verschillen tussen Belgen soms erg groot zijn. Kunnen we niets aan doen, België is ook maar een samenraapsel van regio’s die weinig met elkaar te maken hebben. Maar tegelijk voegt die hele mikmak bij aan de gezelligheid van ons landje. En vooral wanneer we vakantie vieren, vergeten we onze verschillen maar wat graag.

Traditioneel trekken we graag naar de Ardennen voor een weekendje weg met familie of vrienden. We bezoeken graag beroemde steden zoals Brugge, gaan graag een wafel eten aan de kust of gaan winkelen in Antwerpen. Maar dat is niet alles wat je in België vindt. België heeft zo veel meer dan zijn klassiekers. Zo veel meer om te ontdekken en te verkennen. Dit is het beste van België.

het kasteel van Vêves

Het beste van België? Daar hoort het kasteel van Vêves zeker bij.

De bloesems van Limburg

Het platteland van België staat bekend om zijn fruitproductie. Overal vind je wel boomgaarden met Belgische appels en peren, of zelfs kersen en bessen. Maar de meeste fruitgaarden vind je in het oosten van Vlaanderen, in de provincie Limburg. Vooral de streek rond Sint-Truiden staat bekend om zijn golvende landschap met smalle landwegen, oude vierkanthoeves en immense fruitgaarden.

In de vroege lente, net nadat de bladeren zich opengevouwen hebben, komen de fruitgaarden in bloem. Ontelbaar veel bomen krijgen witte en roze bloesems. Zo veel, dat het hele landschap doordrongen is van een luchtige, zoete geur. Dat schouwspel duurt maar een paar weken en is dan weer voorbij. Maar die paar weken zijn echt prachtig. Veel Limburgse dorpen en steden kondigen de bloei van de bloesems aan via hun websites en sociale media en ook toerisme Limburg heeft een Bloesemmeter. Wanneer de fruitgaarden in bloem staan, komen mensen van heinde en ver om er te wandelen en te genieten. Een aanrader!

Minder gekend, maar minstens even mooi, is de oogsttijd van de fruitgaarden. In de herfst kleuren de bladeren van de fruitgaarden rood en bruin. De appels en peren die aan de takken hangen, geven een heerlijk fruitgeur af. Wandelen in de oogsttijd is minstens even leuk als in de bloesemtijd.

De bloesems van Limburg

De bloesems van Limburg bloeien maar een paar weken elk jaar

De mooiste dorpen van Wallonië

Wallonië is een beetje minder druk bewoond dan Vlaanderen. Het landschap is er grilliger, met rotsachtige heuvels en diepe dennenbossen. Vooral in de herfst kan het gebied erg sfeervol. Steden zoals Dinant en Durbuy zijn bekend om hun middeleeuwse centrum, terwijl de stad Charleroi net bekend staat om zijn ruwe karakter, met graffiti en vervallen gebouwen. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat Wallonië een heel aantal prachtige dorpen heeft. Zo veel dorpen, dat er een lijst bestaat van de mooiste dorpen van Wallonië.

Een weekendje weg of een daguitstap naar Wallonië is niet compleet zonder een bezoek aan zo’n dorp. Eén van mijn eigen favorieten is het dorp Celles. Een piepklein dorp met een oude kerk, omring door bossen en steengroeven, waar je geweldig kan wandelen.

Op rijafstand – en zelfs op wandelafstand als je wel van een stevige wandeling houdt – ligt het kasteel van Vêves, een prachtige slot uit de twaalfde eeuw. Hoewel het kasteel zijn middeleeuwse uiterlijk zo goed als helemaal behouden heeft, is het interieur verschillende keren aangepast geweest. Bezoek je het kasteel, dan ontdek je een interieur met meubels en stijlen uit verschillende tijdperken, bekroond met fotolijsten van de huidige familie die er leeft.

Celles, een van de mooiste dorpen van Belgie

Eén van de mooiste dorpen van België: Celles

De boshyacinten van het Zoniënwoud

Eén van onze grootste en oudste bossen ligt rond Brussel: het Zoniënwoud. Het bos is een overblijfsel van de oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa, en is zelfs beschermd door Unesco. Elke lente bloeien de boshyacinten, of blauwe kousjes, in het Zoniënwoud. Dit wilde bloempje bedekt de hele bosvloer, waardoor het haast lijkt alsof het bos op wolken zweeft. Het effect is onbeschrijfelijk mooi. Iets wat met geen woorden te beschrijven valt.

De bloei van de boshyacinten hangt af van het weer en de temperaturen. Gemiddeld bloeien de bloempjes van midden april tot midden mei. De bloei van de boshyacinten trekt elk jaar veel bezoekers. Zo veel, dat er soms extra busdiensten ingelast worden.

Tip: hoewel het Zoniënwoud en het Hallerbos de meest gekende plaatsen zijn waar je de boshyacint kan zien bloeien, zijn er ook andere bossen waar je de bloempjes kan bewonderen, zoals het Muziekbos in Ronse en het Raspaillebos in Geraardsbergen.

De boshyacinten van het Zoniënwoud

Wanneer de boshyacinten bloeien, lijken de bossen wel sprookjesbossen.

De Vlaamse Ardennen

In het centrum van het land, ten oosten van Brussel, liggen de Vlaamse Ardennen. Een regio die met zijn glooiende heuvels wellicht een beetje aan de Ardennen doet denken, maar die toch helemaal anders zijn. De Vlaamse Ardennen is een prachtige regio voor wandelaars en fietsers. Zeker wanneer je al wel eens vaker in België bent geweest en alle klassieke wandel- en fietsgebieden al kent, loont het echt de moeite om de Vlaamse Ardennen te ontdekken.

Omdat de regio niet zo druk bewoond is, heb je er nog van die echte, Vlaamse dorpen, met kasseibaantjes en uitgestrekte landbouwgebieden. Je logeert er heerlijk in lokale B&B’s of vakantiehuizen, en je eet er in bruine kroegen. Toch meer een stadsmus? Stop dan een keertje in Zottegem, Ronse of Oudenaarde. Steden met een bruisend centrum en tjokvol fijne restaurants en cafeetjes waar je de lokale bieren proeft.

Vlaamse Ardennen

Een wandeling in de Vlaamse Ardennen: heerlijk

De Warme Kempen

Tussen Antwerpen en de Nederlandse grens vind je een apart landschap van droge zandgrond en hoogstammige naaldbomen. Dit zijn de Kempen, letterlijk de warmste regio van België. De zandgrond houdt de zonnewarmte immers langer vast, waardoor het vaak een paar graden warmer is in de Kempen dan in de rest van het land.

Wij Belgen steken wel eens de draak met de Kempenaren en hun grappige accent. Maar stiekem gaan we er maar wat graag op vakantie. Het is er rustig en landelijk, waardoor je er helemaal tot rust komt. Zelfs in de steden, zoals Hoogstraten en Turnhout, is het eigenlijk betrekkelijk rustig.

Bezoek je de Kempen, dan moet je zeker een keertje halt houden bij het Grenspark Kalmthoutse Heide; een uitgestrekt heidegebied. Vooral in de zomer, wanneer de purperen heide bloeit, is het prachtig op de hei. Sta vroeg op en bekijk de zonsopgang terwijl er flarden mist over de heide hangen. Onbeschrijfelijk mooi.

Bloeiende heide Kempen

Wanneer de heide bloeit, zijn de Kempen op hun mooiste

De historische steden (die niet Brugge zijn)

Wie België bezoekt, zet de steden Antwerpen en Brugge op zijn lijstje. Terecht, want het zijn prachtige steden. Maar wat kunnen ze druk zijn. En dat terwijl er zoveel leuke stadjes zijn in België waar minder toeristen naartoe gaan.

Aan de kust ligt de stad Ieper, die het tijdens de Eerste Wereldoorlog flink te verduren kreeg. Het museum In Flanders Fields is een aanrader, maar wel erg beklijvend. Elke avond om 20u wordt het verkeer aan de Menenpoort stilgelegd en wordt The Last Post geblazen door trompettisten ter herinnering van de soldaten die nooit teruggevonden zijn na de Eerste Wereldoorlog.

De Waalse stad Luik was jaren de thuis van kompels die in de omliggende mijnen werkten. Toen de koolmijnen gesloten werden, kwam Luik in verval. In de laatste tien jaar heeft de stad een echte come back gemaakt. Bezoek de trappen van Montagne de Bueren en de omliggende steegjes. Op de eerste zaterdag van oktober worden de trappen verlicht met ruim 3000 kaarsen. Een prachtig zicht!

Charleroi, ook een Waalse mijnstad, kreeg het zo mogelijk nog zwaarder te verduren dan Luik. De stad is pas nu bezig aan een heropwaardering. Maar intussen hebben liefhebbers van graffiti en leegstaande gebouwen hun weg gevonden naar de stad. Vooral de oude kerncentrale wordt vaak bezocht, net zoals de omliggende, met street art versierde fabrieksgebouwen. Een street art tour vanaf Charleroi station, waarbij je het wit en rode GR-logo kunt volgen, is dan ook de beste manier om Charleroi te ontdekken.

De Vlaamse stad Hasselt is een perfect voorbeeld van een sfeervolle, Vlaamse stad. Het centrum bestaat uit een levendige winkelstraat, een gezellig marktplein vol terrasjes en een prachtig Begijnhof. Even buiten de stad vind je een Japanse tuin waar elk jaar kerselaren bloeien, en waar je geniet van een vleugje Japanse sfeer.

Ieper

Ieper werd flink getroffen in de Eerste Wereldoorlog

Bezoek België

België staat misschien niet aan de top van je bucketlist. Wij Belgen begrijpen dat. Wij zijn jullie kleine buurlandje. Het landje dat best veel op Nederland lijkt en toch weer helemaal anders is. Maar geloof ons, België heeft heel wat om trots op te zijn. Kom het vooral ontdekken.

Om België te bezoeken, kijk je best op de websites van Toerisme Vlaanderen en Toerisme Wallonië. Heb je daar een stad of een regio gevonden die je graag wil bezoeken? Ze hebben doorgaans een eigen VVV, die je online of in de stad zelf terugvindt.

Geniet van het beste van België!

het beste van België

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>