Ik ben geen stadsmeisje. Ik hou van rollende heuvels, watervallen en stilte. Ik hou van wandelen, de wind in mijn haren en van een land te voet te verkennen. Maar ik bezocht ook Londen, Parijs, Dublin. Ik ging naar Oslo, ons eigen Brussel en Istanbul. En die bezoekjes sterkten mij alleen maar in mijn gevoel: ik hou niet van steden.

Stedentrip naar Luik

Luik, gelegen in het hart van België, is een stad die vaak over het hoofd wordt gezien als reisbestemming. Echter, de stad heeft een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een levendige cultuur die het ontdekken meer dan waard zijn. Of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, gastronomie of gewoon wilt genieten van de bruisende sfeer, Luik heeft voor elk wat wils. In dit artikel neem ik je mee naar Luik en laat ik je kennismaken met enkele hoogtepunten van deze verborgen parel in België.

Skyline

Een tripje naar Luik was een welgekomen nieuwe ervaring, maar toch ook weer een stadsbezoekje. Een stad met niet de beste reputatie, als ik eerlijk mag zijn.

Het is amper twee uur per trein van Antwerpen naar Luik. Twee uur om met een boek te bobbelen op de sporen, zonder incheckbalies of ‘fasten your seatbelts’. Ik was vergeten dat ik wel hou van reizen per trein. Eenmaal in Luik maakte ik van de stad mijn uitvalsbasis. Wie houdt van luxe gaat voor hotels zoals de Crowne Plaza, hipsters gaan voor knusse boetiekhotelletjes, zoals hotel Neuvice. Wat je ook kiest, zodra je gesetteld bent, is het tijd om te verkennen. Bekijk hier het grote aanbod van overnachtingsmogelijkheden in Luik.

Hotel Neuvice

Luik is een vreemde, melancholische mix van ouderwetse steenkoolindustrie en nieuwe, bruisende architectuur. Arbeidershuisjes staan om de hoek van imposante gebouwen zoals Le Miroir, of het nieuwe station Luik Guillemins. Stille wijken worden opgefleurd met street art. Luik kan je genoeg bieden om een hele dag te zwerven zonder verveeld te geraken.

Street Art

De steenkoolmijn van Blegny

Om de Vurige Stede beter te begrijpen, bezocht ik de steenkoolmijn van Blegny. Deze mijn is niet meer in gebruik, maar dient tegenwoordig als museum. België werd gestuwd door de steenkoolindustrie. Het is dus niet meer dan logisch dat de mijn van Blegny UNESCO erfgoed is.

Ik werd er rondgeleid door mannen die ooit zelf arbeiders waren in de diepe mijnen. Mannen die weten wat het betekent om onder de grond, met op de achtergrond altijd de kans op ontploffing om verstikking door mijngas, naar het kostbare zwarte goud te graven. En ze delen die ervaring graag met jou, de bezoekers, door je mee te nemen in die mijnen. Met een stalen liftkooi daal je tot 60 meter af in de inktzwarte duisternis. Behoorlijk indrukwekkend, als je leert dat arbeiders daar voor uren per dag waren.

Mijn van Blegny

Doordat de steenkoolindustrie arbeiders van over heel Europa aantrok, is Luik een smeltkroes. De nieuwe generatie, de kinderen van de kompels, brengen een unieke creativiteit naar de stad. Invloeden van zo veel verschillende culturen maken de kunst waardoor de stad tegenwoordig bekendheid begint te verwerven.

Een van de vormen van deze kunst, gastronomie, is mijn absolute favoriet. Er gaat niets boven een goed restaurant na een dag struinen in de stadsgeschiedenis. Restaurant Bruit Qui Court opent de deuren van een 19e eeuws bankgebouw. Achter de klassieke gevel gaat een strak, maar warm interieur schuil. Het dynamische team laat je proeven van hun uitstekende keuken. En wie na een dagje verkennen nog meer wil ontdekken, kan vragen naar de oude kluis, die nog steeds aanwezig is in het gebouw.

Bruit Qui Court

De Zondagsmarkt van Luik

Op zondagmorgen opent de zondagsmarkt. Veel steden in België houden een zondagsmarkt, maar die van Luik heeft iets bijzonders. De markt strekt zich uit over drie kilometers, op de oever van de Maas. Slenterend over de markt is het niet moeilijk om te vallen voor de gezelligheid van Luik. De geur van kruiden, noten en warme hapjes nodigt je uit om te proeven. De gezellige drukte nodigt je uit om te blijven. Lees hier ook onze blog over een stedentrip naar Luik.

De Zondagsmarkt

Met mijn hoofd vol spoorde ik op het einde van het weekend terug naar huis. Maar niet voor lang. Ik bezocht Luik inmiddels alweer. Misschien ben ik toch meer stads dan ik dacht.

Luik heeft mij verrast

Een stedentrip naar Luik biedt een verrassende mix van geschiedenis, architectuur, kunst, culinair genot en bruisende festivals. Of je nu op zoek bent naar culturele ontdekkingen, ontspannen wandelingen door schilderachtige straten of gewoon wilt genieten van de Belgische gastvrijheid, Luik heeft het allemaal. Vergeet deze charmante stad dus niet bij het plannen van je volgende stedentrip.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>