Een citytrip naar Innsbruck

Of ik eens op bezoek wilde in Innsbruck. Dat was de vraag. Natuurlijk wilde ik dat, ik hou van Oostenrijk. Bovendien was ik nog nooit in Innsbruck geweest, en laat ik nu net dol zijn op het ontdekken van nieuwe plaatsen.

Ik kreeg 72 uren om de stad te verkennen. Dat bleek niet te veel te zijn, maar eigenlijk net voldoende voor een stevige eerste kennismaking.

Innsbruck ligt in een langwerpige vallei in het smalle stukje van Oostenrijk. Door de vallei loopt de rivier Inn. Innsbruck staat vooral bekend als doorreisplaats. In oude tijden gebruikten mensen de vallei om vlot de Alpen over te steken, tegenwoordig moet je via Innsbruck naar de Brennerpas om het zuiden van Europa te bereiken. En hoewel de vallei zo plat is als een pannenkoek, rijzen de Alpen aan weerszijden hoog op.

Innsbruck is omringd door de Alpen

Innsbruck is omringd door de prachtige Alpen

De bergen

Mijn uitvalsbasis van mijn drie dagen Innsbruck, was hotel Nala. Een klein, knus boetiek hotelletje met een héérlijk ontbijt. Aanrader. Bovendien ligt het in het centrum en kan je van daaruit vlot alle kanten op. Ideaal.

Voor ik mij in het stadscentrum waagde, trok ik de bergen in. Ik wilde Innsbruck eens in zijn geheel bekijken, en daarvoor moest ik omhoog. Niet te voet, dat had veel tijd in beslag genomen, maar met de e-bike. Handig, want dat helpt veel in het omhoog fietsen. Bovendien was het ook een fatbike, met van die dikke banden voor een goede grip.

Innsbruck bleek helemaal niet zo groot te zijn. In geen tijd zat ik middenin de Alpen, in de dennenbossen en heerlijke stilte, terwijl de stad onder mij lag. Fantastisch. Jammer genoeg was het weer te slecht voor een bezoekje aan de Nordkette, de hoogste top rond Innsbruck, maar dat geeft mij dan weer een reden om snel terug te gaan! Bovendien zijn er nog zoveel meer dingen te doen, zoals wandelen, klimmen en downhill mountainbiken.

Helemaal leuk werd het toen ik per mountain cart de berg Muttereralm af mocht. Dat is een soort van go cart, met drie wielen. Je krijgt een helm op je hoofd en hoppakee, daar ga je in een rotvaart de berg af. Ik voelde mij spontaan weer kind!

per mountain cart de berg Muttereralm af

Wellicht niet de meest elegante manier om een berg af te sjeezen, maar wat een pret!

Het centrum

Maar hoe fijn de bergen ook zijn, het centrum overtrof alles. Innsbruck is, precies omdat er zo veel mensen doorreizen, een erg rijke stad. In de Alte Stad vind je enorme koopmanshuizen in gotische en barokke stijl. Prachtige huizen met die typische Tiroolse schilderingen, stenen kantwerk en zelfs eentje met een gouden dak. Letterlijk.

Bovendien was de stad een geliefde verblijfplaats van keizers. De Habsburg familie vertoefde vaak in de stad en keizer Maximilian maakte de stad zelfs de hoofdstad van zijn rijk. En zoals dat gaat, drukten die keizers hun stempels op de stad in de vorm van paleizen, kerken en politieke vorming.

De Fürstenburg, een 15e-eeuws kasteel met het beroemde balkon met het gouden dak

Het gouden dak van Keizer Maximilian

Tegenwoordig is Innsbruck een studentenstad. Studenten van heel Oostenrijk en Europa komen naar de stad om rechten of geneeskunde te studeren. Vele reizen na hun studies weer naar huis, maar sommige blijven in de stad en doen een nieuwe wind in het oude centrum waaien. Vooral in de wijk Wilten zie je hipstercafeetjes en winkeltjes van kunstenaars die hun handgemaakte waren aanbieden.

Dat oude en nieuwe, dat voel je echt. Je hoeft maar de hoek om te wandelen en statige herenhuizen maken plaats voor gloednieuwe shoppingstraten. Héérlijk!

Innsbruck

Een student speelt met bellen. De kinderen waren door het dolle

Mijn tips

Ik ben dol op Innsbruck. Ik kan je echt, écht, echt van harte aanraden een citytrip te plannen. Ik wil je zelfs op weg helpen! Dit zijn mijn tips voor een citytripje naar Innsbruck.

 • Kies voor een gezellige hotelletje in het centrum. Ik logeerde in hotel Nala, en hoewel ik echt zo goed als in het midden van de stad logeerde, werd ik elke ochtend wakker met rust en vogelgefluit.
 • Bezoek de klokkenmakerij Grasmayr. Deze klokkengieterij ligt al meer dan 400 jaar in Innsbruck en maakt nog steeds zijn klokken zoals ze vroeger werden gemaakt. Er is een klein museum en een winkeltje vol klokjes en belletjes.
 • Hou je, net als ik, van glinsterende dingen, dan moet je gewoonweg Kristalwelten van Swarovski bezoeken. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen kunstenaars en Swarovski en toont de veelzijdigheid van de beroemde kristallen. Alles glinstert daar!
 • Ga koffiedrinken in Immerland, een koffiehuisje met een Alice in Wonderland-thema, of in Kater Noster, eentje dat een samenraapsel van verschillende stijlen is.
 • Geniet van de Alte Stad, waar de prachtige gevels winkels en restaurantjes verbergen. Neem ook zeker een kijkje bij het gouden dak, hoewel je al je best moet doen om dat te missen, zéker als de zon schijnt.
 • Ga naar die mountain carts. Echt. Het lijk misschien een beetje kinderachtig op het eerste zicht, of eng, maar het is zó leuk! Ook ideaal als je met kinderen reist.
 • Ga met de lift naar de Nordkette voor een wandeling in de wolken, met de stad onder je. Een prachtig uitzicht.
 • Het Audio Versum museum bezoek je met je familie, of gewoon, zonder kinderen. Hoe dan ook, dolle pret verzekerd: hier leer je op ludieke manier over je gehoor en hoe je oren werken. Echt leuk!

Nog niet overtuigd? Dan moet ik je nog even vertellen over de Innsbruck Card, de card die je bij de vvv kan krijgen en waarmee je aan verminderde prijs, of zelfs gratis, de vele musea van de stad kan bezoeken. Daarnaast kan je ook gratis gebruik maken van de openbaar vervoer en de liften.

Geloof me, ga naar Innsbruck! Het is daar fantastisch!

Kristalwelten van Swarovski

Kristalwelten van Swarovski, waar je de meest glinsterende dingen kan zien

Lotte
 1. I Love Innsbruck zegt:

  Leuk blogje! Ik kwam hier via Google voor mijn eigen website.

  Grassmayr klokkenmuseum is echt een aanrader, klein maar fijn! Wandelen langs de Inn met uitzicht op de gekleurde huizen ook zo leuk!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>