Met het openbaar vervoer door Fjord Noorwegen

Het woeste Noorwegen, met zijn diepe fjorden, ruige bergen en rotsachtige kustlijnen, is zo’n land waar iedereen ooit eens moet geweest zijn. Maar hoewel het land zo groot is en zo veel verschillende landschappen heeft, blijven de meeste reizigers op één plaats. En dat terwijl het zo gemakkelijk is om de omgeving te verkennen met het openbaar vervoer.

Met de Flybussen tussen luchthaven en stad

Het is laat in de namiddag wanneer ik mijn koffer van de bagageband neem en de luchthaven van Stavanger uitwandel. De luchthaven ligt een eind buiten de stad, maar dat is geen probleem. Ik heb een ticket voor de Flybussen, een Noorse busdienst die tussen de luchthavens en de grote steden rijdt.

De Flybussen stopt zo goed als voor de uitgang van de terminal. Ik toon mijn ticket, berg mijn bagage op en een dik half uur later sta ik in het centrum van Stavanger. Verdomd handig.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger, het historische centrum van Stavanger, heeft meer weg van een dorp

Het Comfort Square Hotel in Stavanger

Ik hoef maar tien minuutjes te lopen tussen de bushalte en het Comfort Square Hotel, waar ik logeer. Stavanger is een van de grootste steden van de Noorse westkust, en een havenstad bovendien, maar de stad voelt als een stevig dorp. Ik wandel langs houten huizen en kleine koffiehuizen.

Het hotel ligt pal in het centrum. Op vijf minuten wandelen van de levendige haven en de sfeervolle oude stad. De gezellig drukke lobby heeft wat weg van een jeugdherberg. Mensen drinken er koffie, slaan een babbeltje in de comfortabele salons en lopen in en uit. Mijn kamer is weliswaar klein, maar voorzien van alle comfort. Een goed gelegen, no-nonsens uitvalsbasis om Stavanger en zijn omgeving te verkennen.

Vegan Michelin restaurant Bellies

Nadat ik me opgefrist heb, trek ik de stad in. Ik heb een hele dag gezeten en wil wat bewegen. Het mag dan al avond zijn, ik popel om Stavanger te ontdekken. Tussen mijn hotel en de haven ligt Gamle Stavanger, de oude stad. Kasseistraten afgelijnd met witte, houten huizen die sfeervol verlicht zijn. Het is niet moeilijk om me in te beelden hoe de stad er eeuwen geleden uitgezien moet hebben.

Na een korte wandeling door de oude stad, wandel ik langs de haven naar Pedergata, een lange straat vol gezellige eethuisjes en straatkunst. Helemaal aan het einde vind ik restaurant Bellies. Een veganistisch Michelin restaurant. Ik schuif er de voetjes onder tafel, en laat me de hele avond verwennen met de meest uiteenlopende creaties. Wanneer ik terugkeer naar het hotel, huppel ik haast van plezier. Een echte aanrader.

restaurant Bellies Stavanger

Vegan taco van Bellies

De straatkunst van Stavanger

Na een nacht in het Comfort Square Hotel en een iets langer dan geplande tijd aan hun ontbijtbuffet, trek ik mijn basketsloefkes aan en trek ik de stad in. Stavanger mag dan misschien wel als een groot dorp aanvoelen, toch ligt de stad uitgestrekt over een vrij groot oppervlakte. Je vindt er verschillende wijken met totaal verschillende sferen.

Stavanger staat in Noorwegen bekend als dé stad van de straatkunst. Ik ga op zoek naar de werken en murals van nationale en internationale straatkunstenaars, en weef me zo een weg door de stad. Ik vind zelfs een werk van onze eigenste, Belgische ROA, misschien wel mijn favoriete straatkunstenaar. Terwijl ROA een hele muur in beslag neemt, vind je evengoed talloze kleine werken in het straatbeeld. Stencils, woordkunst en zelfs stilistische tekeningen van huisgevels die in de stoep geslepen werden.

Uitgekeken zoek ik mijn weg terug naar de oude stad. Gamle Stavanger is niet alleen een gezellige plaats om wat te slenteren, maar je vindt er ook verschillende musea. Ik spring binnen bij het Canning Museum, waar ik leer dat het inblikken van sardientjes lang de grootste industrie van de stad was, en het Maritime Museum, waar ik alles leer over de visserij. Ik heb nu eenmaal een zwak voor de zee en het vissersleven.

Straatkunst in Stavanger

Je vindt talloze werken van verschillende kunstenaars in Stavanger

Op het Lysefjord

Na een heerlijke lunch van vissoep en zalm in restaurant Bølgen & Moi bij het Norwegian Oil Museum, ga ik in de haven aan boord van een elektrische boot van Rødne. Rødne organiseert cruises van een halve dag naar het Lysefjord, vlakbij Stavanger.

Omdat de boot elektrisch is, heeft hij minder negatieve impact op het fjord en zijn omgeving. De boot vaart zo stabiel dat hij wel over het water lijkt te zweven en hij is stiller dan andere schepen. Dat maakt de hele ervaring meer ontspannen. Ik zit heerlijk in het zonnetje op het dek, voel de wind in mijn haren en kijk uit over het Lysefjord. Vanop het water zie je zelfs de Preikestolen, de beroemde rots vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over het fjord en de omliggende bergen.

Tegen de avond kom ik, helemaal verwaaid, weer aan land. De fjordcruise was een heerlijke afwisseling met mijn stadsbezoek. De stilte van het open water, het uitzicht op de bergen en de watervallen: het doet wat met je.

Met een taxi rij ik tot in de buitenwijken van Stavanger. Vlakbij de luchthaven plof ik neer op het terras van het Sola Strandhotel. Met uitzicht op de ondergaande zon snoep ik van een eenvoudige, maar smakelijke hamburger met frietjes. Soms heb je niet meer nodig dan dat.

Lysefjord Noorwegen

Paardrijden in Noorwegen

’s Ochtends neem ik de trein van Stavanger naar Sandnes. Bij het station neem ik de bus, die me tien minuten later afzet bij Tryggvi Islandshestgård. Tryggvi is een grote rijstal met IJslandse paarden. Ze organiseren buitenritten voor ruiters van elk niveau. Je kan je eenvoudig inschrijven via hun website, waarna je een bevestiging krijgt per mail.

Als kind reed ik verschillende keren per week paard, maar de laatste jaren rij ik nog zelden en ik mis het. De buitenrit van Tryggvi was dus een van de dingen waar ik het meest naar uitkeek. Paardrijden in Noorwegen! Wat een feest.

Ik arriveerde een beetje te vroeg en een beetje te zenuwachtig bij Tryggvi. Dat gaf me gelukkig rustig de tijd om rijlaarzen en een helm uit te zoeken, en mijn paard te ontmoeten. Toppur. Een IJslandse hengst die nagenoeg geen enkele interesse in mij had. Na een korte briefing en een rondje opwarmen in de piste, reed ik de bossen in. Het was heerlijk om weer in het zadel te zitten. Ik vloog door de bossen, zigzagde tussen de bomen, klom hellingen omhoog. Toppur bleek een geweldig paardje te zijn. Vinnig en enthousiast. Hij genoot duidelijk net zo veel als ik van de rit.

Mijn rit werd begeleid door ruiters van Tryggvi Islandshestgård. Mensen die zowel de paarden als de streek erg goed kennen. Bovendien, en dat vind ik érg belangrijk, werd het tempo is de eerste plaats aangepast aan de paarden. Er werden geen risico’s genomen, het welzijn van het paard staat voorop bij Tryggvi. En dat is exact hoe het moet zijn.

’s Avonds geniet ik van een stevig, welverdiend maal bij visrestaurant Renaa Matbaren. Paardrijden is vermoeiend. De hele dag buiten zijn wekt je eetlust op.

Paardrijden in Noorwegen

Met de bus naar Karmøy

In de ochtend reis ik door. Met de Nor:Way buslijn rij ik van Stavanger naar het eiland Karmøy. Om daar te raken, moet de bus een tunnel en een ferry nemen. Gelukkig zit dat allemaal in het busticket inbegrepen. In geen tijd sta ik aan de busterminal van Karmøy.

Ik blijf drie dagen op Karmøy. Tijdens mijn verblijf logeer ik in bij Raw Ocean Lodge. Ik slaap in de Sea Dome, een koepelvormige tent die ruim en comfortabel ingericht is. Op amper een paar meter van mijn bed spat de oceaan stuk op de rotsen.

Thomas, één van de bezielers van Raw Ocean Lodge, neemt me op sleeptouw. Net zoals veel Noren kent hij de omliggende natuur op zijn duimpje. Hij brengt me naar een moerassig bos in het midden van het eiland. Daar leidt hij mij tussen de bomen, door de plassen, tot we een stukje vochtige grond bereiken waar cantharellen groeien. Hij leert me hoe de paddenstoelen te herkennen en hoe ze te plukken. Met een borsteltje vegen we schoon, want dat scheelt werk later.

Wanneer de mand vol is, keren Thomas en ik terug naar de Raw Ocean Lodge, waar de chef een vegetarische pasta carbonara kookt met de paddenstoelen die we net geplukt hebben. Vers en overheerlijk. Met een volle buik en blij als een ei kruip ik in mijn tent en val ik in slaap met het geluid van de oceaan op de achtergrond.

Paddenstoelen zoeken in Noorwegen

Met de fiets door Karmøy

Na een heerlijke nacht slaap en een stevig ontbijt, neem ik de fiets. Karmøy is niet zo groot, maar te groot om te voet te ontdekken. Zelfs met de fiets is het best een eind rijden. De zeewind blaast fel en maakt het trappen zwaarder dan handig is.

De kust van Karmøy is grillig en rostachtig. Tussen de rotsen en de lage kliffen liggen witte zandstranden. Plaatsen waar niemand is en waar je heerlijk kan uitwaaien. Ik fiets naar Åkrasanden, waar ik een tijdje op de rotsen uitrust. Tenen in het zand. Dan keer ik mijn fiets en rij ik door naar Sandvesanden, waar een kronkelende rivier het strand in twee snijdt. Niet van het strand ligt het Syreneset fort, een restant van de Tweede Wereldoorlog. Van het fort is niet veel meer over, maar het uitzicht over de omgeving is machtig.

’s Avonds fiets ik zuidwaarts, naar Skudeneshavn. Een kleine stad op het zuidelijkste punt van het eiland. Het centrum bestaat uit grote, witte huizen en boothuizen die rond de haven staan. Er staat ook een publieke sauna. Mensen komen uit de sauna en springen de haven in. Het gespetter klinkt door de stille haven.

Het restaurant Havn kijkt uit over de haven. Ik schuif de voeten onder tafel en bestel een voorgerechtje van Noorse kaviaar en zure room. Precies wat ik nodig heb na een dagje op de fiets. Na mijn voorgerecht kies ik voor de Fish ’n Chips. Een Engelse klassieker met een Noorse twist. Om vingers en duimen bij af te likken.

Restaurant Havn

Een hapje van kaviaar, zure room en aardappelchips bij Havn

Bezoek het Utstein Kloster

Na een laatste nacht in de Raw Ocean Lodge, neem ik de bus terug in de richting van Stavanger. Ik reis nog niet helemaal door naar de stad, maar stop op een van de vele kleine eilandjes voor de westkust van Noorwegen: Klosterøy, waar het Utstein Klooster staat.

Het Utstein Klooster is een van de weinige, goed bewaarde middeleeuwse kloosters van Noorwegen. Door zijn strategische liggen en zijn vruchtbare grond, is het eiland al veel langer bewoond. De boerderij die naast het klooster ligt, is al eeuwenoud. En al eeuwen in de handen van dezelfde familie.

Van de bushalte loop ik een eindje naar Klostergarden, de boerderij naast het klooster. Hier, in het aanpalende vakantiehuis Persahuset, met uitzicht over de baai, logeer ik vanavond. Maar voor ik onder de wol kruip, ontmoet ik de boer. Tijdens een rondleiding op de boerderij en rond het klooster, krijg ik verhalen over Vikingen en over kloosterlingen voorgeschoteld. Daarna, wanneer de boer weer aan het werk moet, klim ik naar de top van de heuvel achter de boerderij. Vanop de top kijk ik uit over de zee. Het is niet moeilijk om me in te beelden hoe Vikingen op deze plaats stonden en toekeken hoe de schepen binnenliepen.

Wanneer de avond valt, trek ik me terug in het vakantiehuis. Ik heb verse groente uit de tuin gekregen en een stukje vlees van de boerderij. In de avondstilte bak ik alles in de pan, om het dan op te eten onder de appelboom in de tuin. Het glaasje cider dat ik erbij drink, komt van diezelfde appelboom.

Fjord Noorwegen - Logeren in Klostergarden

Vakantiehuis Persahuset kijkt uit over de omliggende eilanden

Het Utstein Kloster Hotell

In de ochtend word ik wakker in een heerlijke stilte. Met mijn koffer op sleeptouw wandel ik naar het Utstein Kloster Hotell, nauwelijks een kilometer van Klostergarden. Vandaag begin ik aan mijn terugreis, maar ik heb nog net de tijd om aan te schuiven voor het ontbijt.

Het Utstein Kloster Hotell is een wit gebouw aan het water. Het doet wat denken aan een boothuis, een plaats waar je aanmeert na een lange tijd op zee. Het is er stil en de ontbijtzaal kijkt uit over het grijze zeewater. In de lobby brandt een haardvuur. Het Utstein Kloster Hotell is zo’n hotel waar je het liefst een tijdje wil blijven. Boek op je schoot en een kopje thee binnen handbereik. De Noorse kustwinden kunnen je er niet raken.

Hoewel ik het jammer vind dat ik er niet langer kon blijven, ben ik blij dat ik het Utstein Kloster Hotell gezien heb. Het staat nu op mijn lijstje om te bezoeken wanneer ik eens een paar weken wil uitrusten. Weg van de wereld. Ik zwaai gedag en wandel naar de bushalte. Ik neem de bus terug naar Stavanger, naar de luchthaven. Mijn reis zit er op. Ik ga naar huis. En ik mis die mooie, woeste westkust van Noorwegen nu al.

Op vakantie in Stavanger en Fjord Noorwegen

Noorwegen is een enorm land, dat ook nog eens enorm divers is. Je kan de kuststreken niet vergelijken met de hooglanden of met het koude noorden. Het gekke is dat je wel overal die typische, Noorse sfeer terugvindt.

Stavanger en Fjord Noorwegen zijn perfecte bestemmingen voor wie wel naar Noorwegen wil, maar nog niet klaar is voor de extremen van de bergen of het noorden. Stavanger is een goede uitvalsbasis om de omliggende fjorden en eilanden te verkennen.

Plan je bezoek met de website van Fjord Noorwegen en, als je nog andere regio’s van Noorwegen wil ontdekken, met de website van Visit Norway. Onze inspirerende reisverhalen vol tips over Noorwegen helpen je te beslissen waar je naartoe wil.

Monsteroy Fjord Noorwegen

Met het openbaar vervoer door Fjord Noorwegen

Het openbaar vervoer van Fjord Noorwegen is goed georganiseerd, waardoor het eenvoudig is om door het land te reizen. Treinen, bussen en ferry’s worden doorgaans regionaal georganiseerd. Bezoek je Fjord Noorwegen, dan gebruik je bijvoorbeeld Kolumbus van de provincie Rogaland. Je kan de handige app van Kolumbus gebruiken om digitaal tickets te kopen voor trein en bus. Die kosten maar een paar euro, en zijn geldig voor een uur, een dag of langere tijd zoals een week. Test wel op voorhand even of de app compatibel is met je bankapp. Zo niet, ga je best naar de terminal of het treinstation om je ticket te kopen.

Daarnaast kan je gebruik maken van lange afstandsbussen om door Noorwegen te reizen. Ik gebruikte busmaatschappij Nor:Way tussen Stavanger en Karmøy. Comfortabel en snel. Tunnels en ferry’s in je busroutes zitten doorgaans inbegrepen in je ticket.

Tijdens mijn reis van Karmøy naar Stavanger liep het mis. Een ernstig ongeval in een van de zeetunnels verstoorde het verkeer zodanig dat mijn Nor:Way bus van zijn route afweek. De bus ging aan boord van een andere ferry en voer naar een eiland waar ik helemaal niet moest zijn. Om verdwaalde reizigers weer op weg te helpen, werden er extra ferry’s ingezet, waardoor ik uiteindelijk met minimale vertraging op mijn bestemming aankwam. De meeste buschauffeurs spreken overigens prima Engels, en helpen je met plezier als je vragen hebt.

Buslijnen van Flybussen vind je over het hele land. Flybussen verzorgt het busverkeer tussen de luchthavens en grote steden. Het is een heel betrouwbare lijn, die je voor een schappelijke prijs van de luchthaven naar verschillende haltes in en rond de steden brengt. Zo handig, dat ik wenste dat ze ook in andere landen opereerden.

Het bekenste monument van Stavanger.

Lotte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>