Staycation op de Brabantse Heide: tips voor een sportief weekendje weg

Natuur, sportiviteit en een vleugje Eindhoven: dit waren de ingrediënten van mijn staycation op de Brabantse Heide. Kijk mee naar mijn boswandelingen, Schotse Hooglandersafari en street art fietstocht door designstad Eindhoven. Met als toetje een logeerpartij in het leukste sporthotel van Nederland.

Wandelen op de Strabrechtse Heide

De Strabrechtste Heide is een natuurgebied vlakbij Eindhoven. Met 1.850 hectare is het de grootste aaneengesloten heide van Brabant. Heide is een type natuurgebied met open vlaktes en lage, stugge begroeiing. Het landschap is op deze heide al eeuwen onveranderd. Hier kun je dus een goede indruk krijgen hoe het landschap van Brabant er een paar honderd jaar geleden uit moet hebben gezien. Om te zorgen dat dit zo blijft, loopt er een kudde van 350 schapen met een echte schaapsherder rond. Deze schapen zorgen ervoor dat de heide niet in bos verandert. De Strabrechtste Heide is extra mooi in de maand augustus, als de begroeiing helemaal paars kleurt.

Praktisch:
• Ik liep de Vennenroute van 5 kilometer, dwars over de heide. Tijdens het wandelen zag ik regelmatig fietsers voorbij komen. Er zijn ook kortere wandelroutes.
• Je kunt je auto gratis parkeren op de grote parkeerplaats van de natuurpoort De Plaetse in Heeze (Adres: De Schaapskooi, Rul, Heeze).
• Bij de natuurplaats zit ook een café met terras (Heidecafé de Strabrechtse Heide)
• Als je de Vennenroute loopt, houdt er dan rekening mee dat er onderweg geen schaduw is. Neem dus voldoende water mee.

Vanuit het HUP hotel in Mierlo kun je wandelen op de Strabrechtse Heide, de grootste aaneengesloten heide van Brabant

De Strabrechtse heide is de grootste heide van Brabant

Wandelen op de Brabantse Heide

Wandelen op de Brabantse Heide

Vanuit het HUP hotel in Mierlo kun je wandelen op de Brabantse Heide

Op zoek naar Schotse Hooglanders op de Somerense Heide

De Somerense Heide is een stuk kleiner dan de Strabrechtste Heide, maar ook hier kun je fijn wandelen. De heide wordt omringd door bos, waardoor je beide typen landschap kunt zien. De natuurlijke begrazing in dit gebied wordt verzorgd door een kudde Schotse Hooglanders. Tijdens het wandelen heb je dus kans om deze mooie dieren tegen te komen.

Ik wandelde over het Allemanspad, een route van 5 kilometer. Dit pad is speciaal aangelegd om toegankelijk te zijn voor iedereen, ook mensen die minder goed ter been zijn of in een rolstoel zitten. Het pad is namelijk verhard (maar ziet er nog steeds natuurlijk uit). Tijdens het wandelen kom je langs diverse meertjes, dus neem bij warm weer gerust je zwemspullen mee.

Praktisch:

 • Je kunt gratis parkeren op de grote parkeerplaats aan de Bosrandweg in Someren (op Google Maps heet deze parking ‘parkeerplaats wandelroutes Someren’)
 • Bij de parkeerplaats zit ook een café (Boscafé De Soete Inval Vennenhorst)
 • De Allemansroute is eventueel in te korten tot 3 kilometer. Dan loop je geen rondje, maar heen en terug naar de meertjes via hetzelfde bospad.
Vanuit HUP hotel Mierlo kun je op zoek naar Schotse Hooglanders in de bossen

Op ‘Schotse Hooglandersafari’ in Brabant

Wandelen met Schotse Hooglanders

Wandelen in Brabant: op zoek naar Schotse Hooglanders

De Somerense Heide heeft zowel heide als bos

De Somerense Heide heeft zowel heide als bos

Sportieve staycation in HUP hotel Mierlo

Een glijbaan in de lobby?! Bij binnenkomst in het HUP hotel in Mierlo krijg je al zin om te gaan bewegen. Het thema van dit hotel is sporten en dat zie je overal terug. Sommige details op je hotelkamer zie je meteen, zoals de badkamertegels in voetbalmotief, de grote skippybal en het tapijt met spellijnen zoals in een gymzaal. Andere details zijn subtieler en zie je pas later. Zoals de lampenkap die eigenlijk de stok van een golfhole is en het handdoekenrek met hout van een turntoestel. En als ik via het basketbalnet mijn afval in de prullenbak gooi, zie ik dat de poten van het bureau sportsokjes dragen!

Qua faciliteiten heeft het hotel voldoende om zowel ‘grote’ als kleine kinderen te vermaken. Van relaxen in het zwembad tot zweten op de tennisbaan, een gigantische fitnessruimte, een paar holes minigolf, een bowlingbaan en een pooltafel. Voor de échte kinderen zijn er ook een Monkey Town en Trampolinepark. Je hoeft overigens niet bang te zijn om téveel calorieën te verliezen tijdens een sportief weekendje op de Brabantse Heide. Deze kun je in het restaurant of de bar van het HUP hotel namelijk prima weer aanvullen, bijvoorbeeld met een speciaalbiertje, dame blanche de luxe (aanrader!) of een kaasplankje.

Bij een verblijf in het HUP hotel hóef je dus helemaal nergens naartoe. Daarom vinden wij het HUP hotel een leuke tip voor een staycation in Nederland, waarbij het ‘zijn’ op de bestemming het doel van de vakantie is. Wil je toch even het hotel uit? Alle tips in dit artikel zijn met de fiets vanuit het HUP hotel te bereiken (maar met de auto mag natuurlijk ook!). Fietsen zijn via het hotel te huur.

Het HUP hotel in Mierlo is het sportiefste hotel van Nederland

Het thema ‘sport’ is in het HUP hotel in Mierlo goed doorgevoerd

Het HUP hotel heeft veel sportfaciliteiten

Hier neem je alleen de trap als je naar boven gaat!

Het HUP hotel heeft veel sportfaciliteiten. Ook kun je in de omgeving wandelen, fietsen en naar Eindhoven

Het HUP hotel heeft veel sportfaciliteiten

Street art spotten op de fiets

Het oosten van Eindhoven ligt op slechts 10 kilometer van het HUP hotel in Mierlo. Daar kun je dus prima op de fiets naartoe. Als je net zoals ik op zoek gaat naar street art in Eindhoven, komt die fiets bovendien goed van pas. De afstanden tussen de mooiste muurschilderingen zijn namelijk te groot om te lopen. Vanuit Mierlo kom je als eerste in ‘de Berenkuil’. In dit gebied is street art toegestaan door de gemeente. Sterker nog; er wordt jaarlijks een groot internationaal street art festival georganiseerd. Mede door dit evenement (Step into the Arena) staan hier mooie werken op de muren.

Vervolgens fiets je via het centrum en het Philipsstadion, de thuisbasis van de voetbalclub PSV, naar Strijp S. Dit is het voormalige fabrieksterrein van Philips. Tegenwoordig is het een hip gebied met tal van culturele initiatieven. Tegen een achtergrond van (voormalige) industrie krijgen de muurschilderingen hier een extra dimensie. In tegenstelling tot andere steden in Noord-Brabant zoals Breda, is het lastiger om hier een lijstje met vaste adressen van muurschilderingen te geven. Door de vele ontwikkeling in het gebied, kan een werk namelijk ook gemakkelijk weer verdwijnen. Ga dus vooral zelf op ontdekkingstocht!

Praktisch:

 • Je kunt fietsen huren bij het HUP hotel of een OV-fiets op het centraal station van Eindhoven
 • Wil je toch liever met de auto en daarna wandelen? Om de hoek van de Berenkuil kun je parkeren bij Natuurzwembad De IJzeren Man (Javalaan 149, Eindhoven). Om Strijp S en het centrum te zien, kun je parkeren in de parking van het Philips Stadion (PSV-Laan 85). Dit is de goedkoopste parkeergarage van Eindhoven met een maximaal dagtarief van 6 Euro. Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar Strijp S en 15 minuten naar het centrum van Eindhoven.
Vanuit het HUP hotel kun je op de fiets naar Eindhoven

Street art spotten in Eindhoven doe je het beste op de fiets

Vanuit HUP hotel kun je fietsen naar Eindhoven

Sportief in Eindhoven: street art spotten op de fiets

Street art in Eindhoven

Vanuit het HUP hotel kun je op de fiets naar Eindhoven

Bezoek designstad Eindhoven

Ook zonder street art is designstad Eindhoven de moeite waard. Ik noemde het hierboven al even, maar Strijp S is mijn allerbeste tip voor Eindhoven. Dit was vroeger een ‘verboden gebied’, waar alleen medewerkers van Philips mochten komen. Inmiddels zijn er allerlei kleurrijke initiatieven ontstaan in dit voormalig industriële gebied. Zoals de zuurstokroze ijswinkel Intelligentia met originele smaken als ‘Indische waterlelies’. Ook Urban Shopper, een verzameling van kleine boetiekwinkels, is leuk om doorheen te struinen. In diverse voormalige Philips gebouwen zitten nu cafés en restaurants. Dit gebied zou niet misstaan als hippe nieuwe wijk in New York.

Ook leuk om te doen in Eindhoven:

 • Voor de echte voetbalfans: een rondleiding in het stadion van PSV, inclusief een bezoek aan het museum van de club
 • Winkelen: in de winkelstraten van het centrum zijn alle grote merken vertegenwoordigd
 • Bij warm weer is een middagje naar natuurzwembad De IJzeren man ontzettend leuk. Er is een groot meer waar je kunt zwemmen, inclusief strand en horeca
 • Spelletjes spelen in Enversed, het grootste virtual reality center van Europa
 • Het jaarlijkse lichtfestival Glow Eindhoven
Fiets ook zeker even langs Strijp S, een culturele zone in Eindhoven

Strijp S is een hip gebied in designstad Eindhoven

IJssalon Intelligentia in Eindhoven

IJssalon Intelligentia heeft bijzondere smaken

Aanrader in Eindhoven: fietsen door Strijp S

Must-see in Eindhoven: Strijp S

*Ik sliep een nachtje op uitnodiging in het HUP hotel in Mierlo. Ook bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eigen, eerlijke mening. Alle andere genoemde activiteiten heb ik zelf ontdekt en betaald.

Meer tips voor Nederland vind je in onze categorie micro-avonturen.

Tekst en foto’s door Sascha van Zonsbeek

 1. Karen zegt:

  Superfijne tips! Eindhoven ligt helemaal niet zo ver van België, maar toch zouden we er nooit aan denken om naar die buurt te gaan. Ik ga dit zeker opslagen om in de toekomst te doen. Vooral de wandelpaden lijken me erg mooi.

 2. Janine zegt:

  Ziet eruit als prachtig heide gebied! En altijd leuk om te kunnen combineren met een bezoekje aan Eindhoven. Die nieuwe wijk ken ik nog niet, maar ik weet wel dat je er in het centrum ergens heerlijk tapas kunt eten, maar ben even de naam kwijt van het restaurantje 😉

 3. Anne zegt:

  Ik ken Eindhoven alleen van het light festival en Guus in het stadion, maar ik zie dat ik mijn sportieve skills ook prima kwijt kan daar. Leuke tips, dank je wel. ik wil ook op Schotse Hooglandensafari!

 4. Anouk zegt:

  Wat moet de Strabrechtse heide mooi zijn als het paars kleurt. Het lijk me leuk om die schaapsherder tegen te komen tijdens het wandelen. Die Schotse Hooglanders zijn natuurlijk ook altijd leuk om te zien. Met het verblijf in het hotel is het allemaal samen een mooie staycation geweest!

 5. Mandy zegt:

  Oh wauw! Wat een mooie foto’s, lijkt me ook heerlijk om daar te wandelen. Ik hoop dit jaar nog eens naar eindhoven te gaan

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>