In Eindhoven gloeit iets

Enkele jaren geleden nog werd Eindhoven verkozen tot saaiste stad van Nederland. Toch gloeit er iets in de Lichtstad. En dat is niet alleen de gloeilamp van het Philips Museum die het dorpje Eindhoven maakte tot de industriestad die het werd toen Gerard Philips in 1891 er neer streek.

Anno 2016 is Eindhoven geen echte industriestad meer. Philips vertrok langzaam maar zeker uit de stad en ook aanverwante bedrijven keken inmiddels verder dan Noord-Brabant. Wat achterbleef was industrieel erfgoed waarvan niemand eigenlijk wist wat er mee te doen. Dat industrieel erfgoed zou echter het tweede leven van Eindhoven vormgeven.

Leestip: Stedentrip Eindhoven: 15x Doen in de Lichtstad.

Strijp-S

De oude ‘verboden stad’, omdat niet-Philips medewerker er niet toegelaten werden, Strijp-S was een Philips industrieterrein waar onder andere het Natuurkundig Laboratorium en de Philite fabriek gevestigd waren. Tegenwoordig zijn deze gebouwen bekend als het NatLab, waar onder andere filmhuis PlazaFutura is gevestigd, en het Klokgebouw, waar diverse bedrijven hun kantoor hebben en waar de begane grond, verdeeld in vier grote hallen, worden gebruikt voor concerten, festivals, beurzen en andere publieksactiviteiten.

Brabant Open Air

Brabant Open Air

Hip en happening

Strijp-S is hip en happening en zeker een ideale bestemming voor een dagje weg. Je kunt je er de hele dag vermaken. In Het Klokgebouw is aan de ene kopse kant muziekcentrum Pop-EI gevestigd waar in de zomerperiode wekelijks een Rock ’n Grill georganiseerd wordt, soms een festival plaats vindt, maar altijd een leuk, gezellig en creatief café heeft. Aan de andere kopse kant is het Blue Collar Hotel gevestigd waar steeds vaker niche activiteiten plaats vinden zoals een Burlesque avond a la Moulin Rouge in hun hoogtij dagen.

FeelGood Market Eindhoven

Elke derde zondag van de maand is de FeelGood Market Eindhoven op Strijp-S.

Tegenover Het Klokgebouw ligt Het Ketelhuis. Dit is door de internationaal bekende chef-kok André Amaro omgetoverd tot een culinaire hotspot met een randje. Het Ketelhuis organiseert met grote frequentie evenementen in het restaurant, zoals recentelijk het Bier & Bigfestival, waar bezoekers alternatieve speciaalbieren en spitvarken voorgeschoteld kregen. Deze evenementen worden vaak georganiseerd op het naastgelegen Ketelhuisplein waar maandelijks De Feelgood market plaats vindt. Deze alternatieve lifestyle markt voorzien van meerdere hapjes en drankjes en muzikale omlijsting is zeker een bezoek waard. Het Ketelhuisplein in Eindhoven wordt vaker gebruikt voor evenementen. Muziekfestivals Klok Rock Orange, The Flying Dutch en Brabant Open Air vonden er al plaats.

ketelhuis in Eindhoven

Het oude transformatorhuis van Philips wordt nu het Ketelhuis genoemd.

Het Ketelhuisplein wordt omsloten door skatehall AreaFiftyOne en de voormalige fabrieksgebouwen van de Hoge Rug, die tegenwoordig door het leven gaan als ‘ANTON’ en ‘GERARD’, naar de mensen die Eindhoven groot gemaakt hebben en worden bewoond door 276 loftbewoners. Onderin deze gerenoveerde gebouwen is plaats gemaakt voor een groot scala aan commerciële activiteiten. MU, het museum voor moderne kunst heeft een prominente plek in het gebouw en door de steeds wisselende collectie altijd de moeite van een bezoek waard.

Area 51 Eindhoven

Skatehal Area 51. (photo credits: Kees Martens)

Daarnaast is restaurant Wynwood gevestigd, een horecazaak van sterrenchef Wouter van Laarhoven en Evelyn Wu. Een stukje verderop is de Urban Shopper gevestigd, een concept dat kleine en startende ondernemers de kans biedt hun eigen winkel te starten in een overkoepelend concept. De Urban Shopper kent onder meer speciaalzaken op het gebied van lifestyle, vintage, meubelen, fashion en accessoires.

Urban Shopper geeft kleinschalige initiatieven en vernieuwende concepten een kans, die samen een uitdagende en bijzondere combinaties vormen

Naast de Urban Shopper is het Concept ‘Onder de Leidingstraat’ gevestigd, een supermarché waar je voor je dagelijkse verse boodschappen terecht kunt, maar ook heerlijk op het terras of stadsstrand van een kop verse koffie kunt genieten.

Barbershop Eindhoven

De barbershop is een van de 20 bijzondere winkels van de Urban Shopper.

Voor die dagelijkse boodschappen of een heerlijk verse lunch kun je sinds een half jaar ook terecht in Vershal Het Veem, gevestigd op de begane grond van Het Veemgebouw. Gelijk aan de Urban Shopper kunnen startende ondernemers, specifiek in de food sector, hier hun eigen onderneming opzetten onder de paraplu van een overkoepelend concept.


De gigantische muurschildering op Strijp-S krijgt vorm. In drie weken tijd zorgt een groep graffiti-kunstenaars voor een make-over van de muur. 140 meter lang en acht meter hoog wordt de schildering.

Strijp-S: van industriegebied naar innovatief stadscentrum

Strijp-S biedt naast een diverse agenda van festivals en evenementen (onder andere Dutch Design Week, Dutch Technology Week en GLOW) ook een aantal vaste activiteiten. Je kunt er een variant van het razend populaire Escaperoom (in een oude bus) spelen, voor de kinderen is er ‘De Ontdekfabriek’ en filmhuis PlazaFutura biedt een breed scala aan filmhuisfilms. In AreaFiftyOne kun je skaten, in stadstuin Gardenmania naar hartenlust tuinieren en in Monk Bouldergym kun je je fysiek helemaal uitleven op de klimwand.

GLOW in Eindhoven

Lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven.

Je kunt Strijp-S eenvoudig bereiken vanuit het centrum van de stad, bijvoorbeeld vanuit het luxueuze Pullman Hotel Cocagne, te boeken via Booking.com. Strijp-S is slechts een kwartiertje lopen vanuit het hotel en met het openbaar vervoer rijdt vanaf het station direct naar de creatieve hotspot van de stad.

Martijn
  1. Hans zegt:

    Onder het (voormalige) natlab wordt toch meestal verstaan wat nu de high tech campus is.

    Glow vindt niet plaats in strijd s maar ik in het centrum. Een aantal andere evenementen kloppen ook niet helemaal

    Neemt niet weg dat Eindhoven best een leuke stad aan het worden is.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>