Insider tips voor Møn

Een glooiend landschap van groene heuveltoppen, dichte bossen en aan het eind de witte krijtrotsen. Dat is wat je vindt op het Deense eiland Møn. Met name in het oostelijke deel van dit eiland kun je genieten van urenlange wandelingen door de bossen en langs de Møns Klint.

Møns Klint 2014

Wanneer je de brug oversteekt naar Møn valt meteen op hoe heuvelachtig en groen het eiland is. Er zijn wat kleine stadjes en dorpjes en ook opvallend veel B&B’s, pensions en kleine hotelletjes. Hmm, zou het massatoerisme dan toch al hebben toegeslagen? Na een kwartier wordt het landschap echter steeds leger en juist hier ligt de gemoedelijke camping Møns Klint. Je kunt hier met je tent, caravan of camper naartoe, maar aanrader is om te kiezen voor één van de gerestaureerde historische huisjes, die verspreid liggen over oost-Møn.

moens klint denemarken, de klif gezien vanaf boven

Zo is er Godsforvalter boligen, waar ik verbleef. Dit is een deel van een achttiende-eeuws landhuis met ruimte voor zes personen. Een binnenkomsthal, salon, woonkamer, eetkamer, keuken, badkamer, drie slaapkamers, twee balkons en een tuin staan tot je beschikking. Het huis ligt op tien minuten rijden van Klinthavn, een kleine haven met enkele restaurants, en op een kwartier rijden van de camping.

Do’s: Mountainbiken en het GeoCenter bezoeken

De mountainbikeroutes in oost-Møn variëren van uitdagend tot wat de Denen ‘plat’ noemen, maar wat wij eerder als licht heuvelachtig zouden omschrijven. In de frisse boslucht fiets je langs talloze uitzichtpunten waar je uitkijkt over de krijtrotsen. Over een lengte van acht kilometer eindigen de bossen van Møn abrupt met krijtrotsen in de Oostzee. Deze klippen vormen Møns Klint.

Møn

Een belangrijke stop is het GeoCenter, een museum waar op een interactieve manier de ontstaansgeschiedenis van de Møns Klint uitgelegd wordt. Met kennis over de geschiedenis en verwachtingen in je achterhoofd is een bezoek aan de ‘hoofdattractie’ van het eiland een stuk interessanter.

Don’t: afdalen via de centrale trap

Na een flinke afdaling van bijna vijfhonderd traptreden kom je op een kiezelstrand, waar in bijna iedere kiezel wel een fossiel te herkennen is. De steile, witte wand is zo hoog dat je je nietig voelt. Helaas ben je niet de enige die op deze plaats van het natuurwonder komt genieten. Neem dus niet de centrale trap die een stuk achter het GeoCenter ligt, maar sla rechtsaf en fiets ongeveer nog een kwartiertje door. Dan kom je bij een andere trap, die je naar een minder drukke plaats onder de Møns Klint leidt.

strand mon

Tekst en foto’s: Mariska Buijs
Eerste foto Møns Klint: www.foto-ix.de

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>